Arten er vurdert til livskraftig LC for Norsk rødliste for arter 2021.

  • RE
    Regionalt utdødd
  • CR
    Kritisk truet
  • EN
    Sterkt truet
  • VU
    Sårbar
  • NT
    Nær truet
  • DD
    Data- mangel
  • LC
    Livs- kraftig
  • NA
    Ikke egnet
  • NE
    Ikke vurdert
Alt om kategoriskalaen

Ekspertenes oppsummering

Greinmjølke Epilobium roseum er en flerårig urt, uten vegetativ formering, men med frøformering. Frøene spres med vind. Generasjonstida er satt til 5 år, dvs. en vurderingsperiode på 15 år. Arten ble vurdert som fremmed i forrige vurderingsrunde, men under fremmedartprosjektet i 2018 var konklusjonen at den trolig var hjemlig, eller iallfall etablert før 1800: “Greinmjølke Epilobium roseum ble vurdert som trolig fremmed i siste norsk rødliste (Henriksen & Hilmo 2015), men som hjemlig på søndre Østlandet hos Snogerup (2010).

Vår gjennomgang av funndata denne gangen tyder på at den er hjemlig, men også med flere innførsler av fremmed materiale. Et spesielt trekk er at flere av de tidligste dokumenterte funnene er som gateugras ("i renderne", dvs. rennesteinene og i bygrøfter) i Oslo, Bu Drammen, Vf Holmestrand og Sandefjord, AA Risør og Ho Bergen. Det er få funn knyttet til opplagte importsteder: et par ballastplasser og noen få møllelokaliteter. Mest spesielt er den nesten unike funnstabiliteten. Fra 1880 til i dag er arten helt regelmessig funnet 20-30 ganger per 20-årsperiode. Dette er ikke en enkel art å kjenne igjen direkte i felt, og funnene er ofte gjort av svært kompetente botanikere. En analyse av ekspansjonshastighet antyder at start-tidspunktet for "etablering" (i dette tilfellet mulighet for oppdagelse) ligger i siste halvdel av 1700-tallet. Vi konkluderer dermed at arten er hjemlig, eller i hvert fall etablert før 1800, i Norge og spesielt i de søndre Østlandsfylkene og langs kysten kanskje til Bergen.”

Greinmjølke anses derfor nå som hjemlig eller tidlig etablert. Den er stabil eller i økning i kulturlandskapet på Østlandet og er kanskje i økning. Den vurderes som livskraftig (LC).

Forklaring på kategori

Hvorfor er denne arten vurdert?

Denne arten er rødlistevurdert fordi den har en etablert populasjon i vurderingsområdet. Det vil si at den er eller har vært dokumentert eller antatt etablert med fast reproduserende populasjon uten opphav i introduserte individer.

Hvilke arter vurderes?

Hvorfor er ikke denne arten rødlistet?

Denne arten oppfyller ikke kriteriene for rødlisting. Den vurderes derfor til kategorien livskraftig LC.

Les om kriteriene her

Årsak til endring av kategori

Kategorien for denne arten er endret fra NA til LC siden Rødlista 2015. Endringen kommer på grunnlag av Ny tolkning av tidligere data.

Vurderingsområde og artens utbredelse

Vurderingen gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.

Detaljer

Populasjonsandel

En art er ikke nødvendigvis begrenset til norske områder. Men populasjonen i norske områder utgjør noen ganger en betydelig andel av den totale populasjonen.

Nåværende populasjonsstørrelse i vurderingsområdet utgjør:

  • > 90 % av maksimum populasjonsstørrelse etter år 1900 i samme område
  • < 1 % av europeisk populasjonsstørrelse
  • < 1 % av global populasjonsstørrelse

Generasjonstid

Artens generasjonstid er satt til 5 år.
Generasjonstid er gjennomsnittsalder for alle reproduserende individ, dvs. foreldre til alle avkom i populasjonen. Om generasjonstiden hos en populasjon har blitt endret som følge av høsting eller lignende skal den naturlige generasjonslengden før høsting benyttes. Generasjonstid og generasjonslengde brukes synonymt.

Sitering

Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av greinmjølke Epilobium roseum for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/8790