- Rødlista for arter 2021 >
- Norge >
- Hohenbuehelia abietina
-
Rødlista for arter 2021 keyboard_arrow_right
- Resultater Rødlista 2021 keyboard_arrow_right
- Artsgruppene keyboard_arrow_right
- Fordypning keyboard_arrow_right
- Rødlista - hva, hvem, hvorfor? keyboard_arrow_right
- Ekspertkomitéene keyboard_arrow_right
- Metode keyboard_arrow_right
- Kunnskapsgrunnlaget keyboard_arrow_right
- Lanseringskonferansen 2021 keyboard_arrow_right
- Rødlista for arter 2027 keyboard_arrow_right
- Norske arter på internasjonale rødlister keyboard_arrow_right
Grangelémusling Hohenbuehelia abietina Singer & Kuthan
Utført av ekspertkomité for Sopper
Publisert: 24.11.2021
Arten er ikke vurdert NE for Norsk rødliste for arter 2021.
-
RERegionalt utdødd
-
CRKritisk truet
-
ENSterkt truet
-
VUSårbar
-
NTNær truet
-
DDData- mangel
-
LCLivs- kraftig
-
NAIkke egnet
-
NEIkke vurdert
Ekspertenes oppsummering
Beskrivelse av arten:
Hohenbuehelia abietina har to funn i Norge; Elferdalen naturreservat i Notodden, Telemark og Ormtjernskampen nasjonalpark i Gausdal, Oppland. Den siste av disse, angitt av Steen Elborne i Funga Nordica bare fra Gausdal, tolkes å være den samme som en kollekt som i Artskart ligger under H. auriscalpium, som ikke skal finnes i Norge ut fra Funga Nordica, selv om funnet fra Ormtjernkampen (Ryvarden i 1970) er bestemt av Elborne til H. auriscalpium i 1995. Trolig er dette ombestemt ifm. arbeidet med slekta til Funga Nordica på 2000-tallet.( I tillegg mistenkes 2 funn fra Gran østås (Oppland) å være denne arten (bestemt til H. tremulae på 1990-tallet av undertegnede, en art med åpenbart helt annerledes økologi, planlegges sekvensert). Den svært nærstående arten H. auriscalpium, som vokser på død lauvved (særlig bøk, sjeldnere på bjørk) er rødlistet i Danmark og Finland, få funn, men ikke rødlistet i Sverige. H. abietina er imidlertid ikke funnet ellers i Norden., og synes å være en svært sjelden art knyttet til råtne granlæger i gammel naturskog.
Vurdering: Her regnes foreløpig 2 kjente, sikre lokaliteter. Arten er til slekta å være, ganske stor, i et spesielt habitat, og habitatet er godt undersøkt i forbindelse med inventeringer i gammel granskog, skjønt primært på pore- og barksopper. Likevel mangler totalt noen registrering på over 25 år. Det virkelige antallet lokaliteter anslås til 50, noe som antas å tilsvare 500 individer (20 – 2500 ind.), basert på antagelse om 10 individer pr. lok. (5 geneter og 2 rameter/genet). Beregnet populasjonsstørrelse (der et føre-var hensyn er lagt inn) er 308 individer. Populasjonsnedgang er vanskelig å vurdere på så få funn og manglende kunnskap om arten i andre land. Dette kan reelt sett være en svært sjelden gammelskogsart som er truet av nedgangen i denne type skog som følgeav avvirking ved flatehogst og at minkendetilgangpå grove, gamle læger. Foreløpig rødlistes arten på grunnalg av svært litenpopulasjonsstørrelse og manglende kunnskap om nedgang etter D1-kriteriet til VU, sårbar med antall reproduksjonsdyktige individer til antatt under 1000..
Konklusjon: Hohenbuehelia abietina er vurdert som sårbar, NT, fordi arten har en meget liten populasjon, med usikkerhet omkring nedgang.
Forklaring på kategori
Hvorfor er arten ikke vurdert NE?
Arten er ikke forsøkt rødlistevurdert på grunn av svært mangelfull kunnskap.
Hvilke arter vurderes?Vurderingsområde og artens utbredelse
Gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.
Regioner og havområder
En art er forekommende i et (historisk) fylke eller havområde hvis vesentlige deler av livssyklusen foregår der. Kjent forekomst betyr kjent eller sannsynlig nåværende forekomst. Antatt forekomst brukes om mulig forekomst (basert på eldre observasjoner eller biogeografiske antagelser). Antatt utdødd forekomst brukes når arten muligens har dødd ut lokalt, mens utdødd forekomst betyr at det er overveiende sannsynlighet for at arten har dødd ut i området. Marine arter regnes som forekommende i kystfylker om de opptrer innenfor norsk territorialfarvann ved fylket. Kartet viser den historiske fylkesinndelingen per 1. januar 2018.Geografisk distribusjon
- Region Forekomst
-
Grønlandshavet
Ingen -
Barentshavet nord og Polhavet
Ingen -
Barentshavet sør
Ingen -
Norskehavet
Ingen -
Nordsjøen
Ingen -
Jan Mayen
Ingen -
Finnmark
Ingen -
Troms
Ingen -
Nordland
Ingen -
Trøndelag
Ingen -
Møre og Romsdal
Ingen -
Sogn og Fjordane
Ingen -
Hordaland
Ingen -
Rogaland
Ingen -
Vest-Agder
Ingen -
Aust-Agder
Ingen -
Telemark
Kjent -
Vestfold
Ingen -
Buskerud
Ingen -
Oppland
Kjent -
Hedmark
Ingen -
Oslo og Akershus
Ingen -
Østfold
Ingen
Sitering
Brandrud TE, Bendiksen E, Blaalid R, Hofton TH, Jordal JB, Nordén J, Nordén B og Wollan AK (24.11.2021). Sopper: Vurdering av grangelémusling Hohenbuehelia abietina for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/5295. Nedlastet 22.11.2024
Utvikling
- 2021: NE ikke vurdert
- 2015: NE ikke vurdert
- 2010: NE ikke vurdert