Underarten er ikke vurdert NE for Norsk rødliste for arter 2021.

  • RE
    Regionalt utdødd
  • CR
    Kritisk truet
  • EN
    Sterkt truet
  • VU
    Sårbar
  • NT
    Nær truet
  • DD
    Data- mangel
  • LC
    Livs- kraftig
  • NA
    Ikke egnet
  • NE
    Ikke vurdert
Alt om kategoriskalaen

Ekspertenes oppsummering

Fjellbakkesøte Gentianella campestris var. islandica er en bakkesøterase som vokser i fjellskog og fjellstrøk, spesielt i beitemark og på setervoller. Opphør av drift og gjengroing har ført til markert reduksjon de siste 50-60 årene på beitemark og setervoller. Vi antar også at hoveddelen av kystplantene i Nord-Norge hører til denne rasen. Fjellbakkesøte har fortsatt relativt stor forekomst i kyststrøk nordpå og i naturlige fjellheier og fjellenger som ikke er beiteavhengige, men har gått sterkt tilbake i naturbeitemark. Den totale utbredelsen er ikke kjent i detalj, men vi regner med at denne rasen er begrenset til Island og Skandinavia. Det vil si at Norge har en vesentlig del av den totale populasjonen av fjellbakkesøte. Vi har antatt at hoveddelen av materiale og opplysninger fra låglandet opp til sørboreal sone hører til sesongrasene av engbakkesøte (høst- og sommerbakkesøte, se under engbakkesøte for mer informasjon) og at hoveddelen fra mellomboreal sone og opp i snaufjellet, og i Nord-Norge, hører til fjellbakkesøte. Men dette vet man ikke, og denne usikkerheten gjør at det ikke finnes data for forekomstareal for disse to underartene som trolig burde behandles separat som to økogeografiske underarter.

Fjellbakkesøte er ikke skilt ut i herbariematerialet eller i observasjoner fra engbakkesøte. Det er derfor ikke datagrunnlag for å vurdere fjellbakkesøte separat for rødliste, og denne gangen inngår den i vurderinga av engbakkesøte. Fjellbakkesøte er derfor ikke vurdert (NE).

Forklaring på kategori

Hvorfor er underarten ikke vurdert NE?

Underarten er ikke forsøkt rødlistevurdert på grunn av svært mangelfull kunnskap.

Hvilke arter vurderes?

Årsak til endring av kategori

Kategorien for denne underarten er endret fra NT til NE siden Rødlista 2015. Endringen kommer på grunnlag av Endret (ny eller annen) kunnskap.

Vurderingsområde og underartens utbredelse

Gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.

Detaljer

Referanser

  • Winfield, M.O., Wilson, P.J., Labra, M. & Parker, J.S. (2003). A brief evolutionary excursion comes to an end: the genetic relationship of British species of Gentianella sect. Gentianella (Gentianaceae). Plant Systematics and Evolution 237: 137-151.

Sitering

Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av fjellbakkesøte Gentianella campestris subsp. islandica for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/2947