- Rødlista for arter 2021 >
- Norge >
- Gentianella campestris subsp. islandica
-
Rødlista for arter 2021 keyboard_arrow_right
- Resultater Rødlista 2021 keyboard_arrow_right
- Artsgruppene keyboard_arrow_right
- Fordypning keyboard_arrow_right
- Rødlista - hva, hvem, hvorfor? keyboard_arrow_right
- Ekspertkomitéene keyboard_arrow_right
- Metode keyboard_arrow_right
- Kunnskapsgrunnlaget keyboard_arrow_right
- Lanseringskonferansen 2021 keyboard_arrow_right
- Rødlista for arter 2027 keyboard_arrow_right
- Norske arter på internasjonale rødlister keyboard_arrow_right
Fjellbakkesøte Gentianella campestris subsp. islandica (Murb.) Vollm.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 24.11.2021
Underarten er ikke vurdert NE for Norsk rødliste for arter 2021.
-
RERegionalt utdødd
-
CRKritisk truet
-
ENSterkt truet
-
VUSårbar
-
NTNær truet
-
DDData- mangel
-
LCLivs- kraftig
-
NAIkke egnet
-
NEIkke vurdert
Ekspertenes oppsummering
Fjellbakkesøte Gentianella campestris var. islandica er en bakkesøterase som vokser i fjellskog og fjellstrøk, spesielt i beitemark og på setervoller. Opphør av drift og gjengroing har ført til markert reduksjon de siste 50-60 årene på beitemark og setervoller. Vi antar også at hoveddelen av kystplantene i Nord-Norge hører til denne rasen. Fjellbakkesøte har fortsatt relativt stor forekomst i kyststrøk nordpå og i naturlige fjellheier og fjellenger som ikke er beiteavhengige, men har gått sterkt tilbake i naturbeitemark. Den totale utbredelsen er ikke kjent i detalj, men vi regner med at denne rasen er begrenset til Island og Skandinavia. Det vil si at Norge har en vesentlig del av den totale populasjonen av fjellbakkesøte. Vi har antatt at hoveddelen av materiale og opplysninger fra låglandet opp til sørboreal sone hører til sesongrasene av engbakkesøte (høst- og sommerbakkesøte, se under engbakkesøte for mer informasjon) og at hoveddelen fra mellomboreal sone og opp i snaufjellet, og i Nord-Norge, hører til fjellbakkesøte. Men dette vet man ikke, og denne usikkerheten gjør at det ikke finnes data for forekomstareal for disse to underartene som trolig burde behandles separat som to økogeografiske underarter.
Fjellbakkesøte er ikke skilt ut i herbariematerialet eller i observasjoner fra engbakkesøte. Det er derfor ikke datagrunnlag for å vurdere fjellbakkesøte separat for rødliste, og denne gangen inngår den i vurderinga av engbakkesøte. Fjellbakkesøte er derfor ikke vurdert (NE).
Forklaring på kategori
Hvorfor er underarten ikke vurdert NE?
Underarten er ikke forsøkt rødlistevurdert på grunn av svært mangelfull kunnskap.
Hvilke arter vurderes?Årsak til endring av kategori
Kategorien for denne underarten er endret fra NT til NE siden Rødlista 2015. Endringen kommer på grunnlag av Endret (ny eller annen) kunnskap.
Vurderingsområde og underartens utbredelse
Gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.
Detaljer
Referanser
- Winfield, M.O., Wilson, P.J., Labra, M. & Parker, J.S. (2003). A brief evolutionary excursion comes to an end: the genetic relationship of British species of Gentianella sect. Gentianella (Gentianaceae). Plant Systematics and Evolution 237: 137-151.
Sitering
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av fjellbakkesøte Gentianella campestris subsp. islandica for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/2947. Nedlastet 22.01.2025
Utvikling
- 2021: NE ikke vurdert
- 2015: NT nær truet
- 2010: LC livskraftig