Arten er vurdert til livskraftig LC for Norsk rødliste for arter 2021.

  • RE
    Regionalt utdødd
  • CR
    Kritisk truet
  • EN
    Sterkt truet
  • VU
    Sårbar
  • NT
    Nær truet
  • DD
    Data- mangel
  • LC
    Livs- kraftig
  • NA
    Ikke egnet
  • NE
    Ikke vurdert
Alt om kategoriskalaen

Ekspertenes oppsummering

Skyggeart (skogsart) med nøkkelfaktor: sigevannshorisonter med rel. høy pH. Forekommer på en rekke habitater: rike kildelløvskoger, ved bekker, avsatser ved høyt rørlig grunnvatn i edelløvskogslier etc. Mange nye lok. og det antas store mørketall, særlig på Vestlandet. Vi anser grøfting eventuelt med hogst/treslagsskifte som den historisk viktigste påvirkniingsfaktoren, også i tidsvinduet i framtid. Vi regner at arten i fortid har hatt en svak populasjonsreduksjon som følge av denne faktoren, men at populasjonene i dag er relatativt stabile (noe reduksjon som følge av endrete hydrologiske forhold, som veies mot økende gjengroing på tidligere rik kulturmark - særlig på Vestlandet hvor arten er observert i store populasjoner flere steder i gjengroingsskog etter andre verdenskrig. Samlet vurdrer vi den største prosentuelle event. pop.nedgang som lik eller mindre enn 10% både i fortid, nutid og framtid. Mange nye lokaliteter funnet i Hordaland etter 2006 vurderingen, særlig på sigevannspåvirket mark i bekkekløfter (bekkekløftprosjektet).

Arten synes å være betydelig mindre kravfull mht jordsmonn på voksesteder med høy konstant luftfuktighet og med sigevannspåvirking (bjørkeskog, gråor/bjørkeskog).

Flere av de nye lokalitetene har store populasjoner (> 50 m2).

Forklaring på kategori

Hvorfor er denne arten vurdert?

Denne arten er rødlistevurdert fordi den har en etablert populasjon i vurderingsområdet. Det vil si at den er eller har vært dokumentert eller antatt etablert med fast reproduserende populasjon uten opphav i introduserte individer.

Hvilke arter vurderes?

Hvorfor er ikke denne arten rødlistet?

Denne arten oppfyller ikke kriteriene for rødlisting. Den vurderes derfor til kategorien livskraftig LC.

Les om kriteriene her

Vurderingsområde og artens utbredelse

Vurderingen gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.

Detaljer

Populasjonsandel

En art er ikke nødvendigvis begrenset til norske områder. Men populasjonen i norske områder utgjør noen ganger en betydelig andel av den totale populasjonen.

Nåværende populasjonsstørrelse i vurderingsområdet utgjør:

  • > 90 % av maksimum populasjonsstørrelse etter år 1900 i samme område
  • 5 - 25 % av europeisk populasjonsstørrelse
  • < 5 % av global populasjonsstørrelse

Generasjonstid

Artens generasjonstid er satt til 50,0 år.
Generasjonstid er gjennomsnittsalder for alle reproduserende individ, dvs. foreldre til alle avkom i populasjonen. Om generasjonstiden hos en populasjon har blitt endret som følge av høsting eller lignende skal den naturlige generasjonslengden før høsting benyttes. Generasjonstid og generasjonslengde brukes synonymt.

Referanser

  • Frisvoll, A.A. og Blom, H.H. (1993). Trua moser i Norge med Svalbard; raud liste. NINA utredning. 042: 1-55.
  • Hallingbäck, T. (red.). (1998). Rödlistade mossor i Sverige - Artfakta. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. 222.

Sitering

Høitomt T, Blom HH, Brynjulvsrud JG, Hassel K og Kyrkjeeide MO (24.11.2021). Moser: Vurdering av ullmose Trichocolea tomentella for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/25838