Arten er ikke egnet NA for Norsk rødliste for arter 2021.

  • RE
    Regionalt utdødd
  • CR
    Kritisk truet
  • EN
    Sterkt truet
  • VU
    Sårbar
  • NT
    Nær truet
  • DD
    Data- mangel
  • LC
    Livs- kraftig
  • NA
    Ikke egnet
  • NE
    Ikke vurdert
Alt om kategoriskalaen

Ekspertenes oppsummering

Grønlandsrublom Draba oblongata blir ikke vurdert (NA) fordi det er stor usikkerhet knyttet til rapporter fra Svalbard. Den har vært antydet å forekomme på Sverrefjellet i Bockfjorden (funn i 1974, Haakon VII Land) og i Flatøyrdalen og Ringhorndalen på østsida av Wijdefjorden (funn i 2010 og 2015, Ny-Friesland), men det har foreløpig ikke vært mulig å bekrefte at plantene fra disse stedene hører til den ellers vestarktiske arten D. oblongata.

Grønlandsrublom hører til en svært komplisert artsgruppe som også omfatter mjølrublom D. arctica, en art som er vanlig på Svalbard, grårublom D. cinerea, som forekommer som svært sjelden i Finnmark, og kanskje dovrerublom D. dovrensis, som er begrenset til (endemisk i) fjell i Sør-Norge. Disse kan være vanskelig å skille morfologisk, men er oppgitt med ulike kromosomtall: mjølrublom som dekaploid (2n = 80), dovrerublom som oktoploid (2n = 64), og grønlandsrublom som heksaploid (2n = 48).

Det er derfor tale om tre genetisk gode arter fordi de neppe har mulighet for å krysse seg og utveksle gener. Materialet fra Svalbard er ikke undersøkt genetisk, men skiller seg noe morfologisk fra den eneste andre arten av gruppen kjent fra Svalbard, mjølrublom som er meget vanlig ellers ved Bockfjorden og Wijdefjorden.

Grønlandsrublom er ellers kjent fra Grønland og nordligste Nord-Amerika.

Forklaring på kategori

Hvorfor er arten ikke egnet NA?

Arten har ikke dokumentert forekomst innenfor vurderingsområdet.

Hvilke arter vurderes?

Årsak til endring av kategori

Kategorien for denne arten er endret fra VU til NA siden Rødlista 2015. Endringen kommer på grunnlag av Ny tolkning av tidligere data.

Vurderingsområde og artens utbredelse

Gjelder for Svalbard, dvs. Spitsbergen og øyene omkring, samt Bjørnøya og Hopen slik det er definert i Svalbardtraktaten.

Detaljer

Sitering

Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av grønlandsrublom Draba oblongata for Svalbard. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/25737. Nedlastet 22.01.2025