- Rødlista for arter 2021 >
- Norge >
- Poa alpina var. alpina
-
Rødlista for arter 2021 keyboard_arrow_right
- Resultater Rødlista 2021 keyboard_arrow_right
- Artsgruppene keyboard_arrow_right
- Fordypning keyboard_arrow_right
- Rødlista - hva, hvem, hvorfor? keyboard_arrow_right
- Ekspertkomitéene keyboard_arrow_right
- Metode keyboard_arrow_right
- Kunnskapsgrunnlaget keyboard_arrow_right
- Lanseringskonferansen 2021 keyboard_arrow_right
- Rødlista for arter 2027 keyboard_arrow_right
- Norske arter på internasjonale rødlister keyboard_arrow_right
Vurdering av frøfjellrapp Poa alpina var. alpina
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 24.11.2021
Varieteten er vurdert til livskraftig LC for Norsk rødliste for arter 2021.
-
RERegionalt utdødd
-
CRKritisk truet
-
ENSterkt truet
-
VUSårbar
-
NTNær truet
-
DDData- mangel
-
LCLivs- kraftig
-
NAIkke egnet
-
NEIkke vurdert
Ekspertenes oppsummering
Frøfjellrapp Poa alpina var. alpina er enerådende rase i låglandet og omtrent opp til og med mellomalpint belte. Den er vanlig, har ingen negativ utvikling, og vurderes som livskraftig (LC).
Noen genetiske undersøkelser antyder at plantene på kambrosilur-kalken i Oslofeltet og andre grunnlender i låglandet i sørøst er morfologisk nokså enhetlige og på et felles (lågt) kromosomtallsnivå, mens plantene i fjellet er mye mer varierte, både morfologisk og i kromosomtall (se Engelskjøn 1979) og genetiske markører (Iversen 1992).
Mange forfattere regner de to varietetene av Poa alpina som ubetydelige, og skifte mellom reproduksjon med frø og med yngleknopper kan induseres med temperatur (kaldt og vått gir yngleknopp-produksjon, varmt og tørt gir frøsetting, se Nygren & Almgård 1962).
Imidlertid opptrer de to som geografiske hovedraser med overlappende utbredelse. Varietet vivipara er begrenset til fjell i Skandinavia og de atlantiske øyene fra Skottland og Island nord til Øst-Grønland og Svalbard, og i deler av dette området mangler var. alpina. I resten av verden er var. alpina enerådende rase, også i arktiske områder i Russland, Sibir, Nord-Amerika, og Vest-Grønland. Den frøreproduserende rasen, var. alpina, har kombinasjon av seksuell og aseksuell frøsetting, og den genetiske variasjonen i arten er rimelig stor (se Iversen 1992, Nordal & Iversen 1993).
Elven et al. (2011) diskuterer de taksonomiske konsekvensene av variasjonen og geografien og finner de to rasene signifikante.
Forklaring på kategori
Hvorfor er denne varieteten vurdert?
Denne varieteten er rødlistevurdert fordi den har en etablert populasjon i vurderingsområdet. Det vil si at den er eller har vært dokumentert eller antatt etablert med fast reproduserende populasjon uten opphav i introduserte individer.
Hvilke arter vurderes?Hvorfor er ikke denne varieteten rødlistet?
Denne varieteten oppfyller ikke kriteriene for rødlisting. Den vurderes derfor til kategorien livskraftig LC.
Les om kriteriene herVurderingsområde og varietetens utbredelse
Vurderingen gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.
Detaljer
Populasjonsandel
En varietet er ikke nødvendigvis begrenset til norske områder. Men populasjonen i norske områder utgjør noen ganger en betydelig andel av den totale populasjonen.
Nåværende populasjonsstørrelse i vurderingsområdet utgjør:
- > 90 % av maksimum populasjonsstørrelse etter år 1900 i samme område
- 5 - 25 % av europeisk populasjonsstørrelse
- < 1 % av global populasjonsstørrelse
Referanser
- Elven, R., Murray, D.F., Razzhivin, V.Yu. & Yurtsev, B.A. (2011). Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF) Vascular Plants. Natural History Museum, University of Oslo. http://nhm2.uio.no/paf/
- Engelskjøn, T. (1979). Chroosome numbers in vascular plants from Norway, including Svalbard. Opera Bot. 52: 1-38.
- Iversen, A.P. (1992). En populasjonsbiologisk undersøkelse av Poa alpina L. Cand. scient. Thesis, Universitetet i Oslo, Oslo.
- Nordal, I. & Iversen, A.P. (1993). Mictic and monomorphic versus parthenogenetic and polymorphic - a comparison of two Scandinavian mountain grasses. Opera Bot. 121: 19-27.
Sitering
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av frøfjellrapp Poa alpina var. alpina for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/25583. Nedlastet 07.01.2025