- Rødlista for arter 2021 >
- Norge >
- Saxifraga rosacea
-
Rødlista for arter 2021 keyboard_arrow_right
- Resultater Rødlista 2021 keyboard_arrow_right
- Artsgruppene keyboard_arrow_right
- Fordypning keyboard_arrow_right
- Rødlista - hva, hvem, hvorfor? keyboard_arrow_right
- Ekspertkomitéene keyboard_arrow_right
- Metode keyboard_arrow_right
- Kunnskapsgrunnlaget keyboard_arrow_right
- Lanseringskonferansen 2021 keyboard_arrow_right
- Rødlista for arter 2027 keyboard_arrow_right
- Norske arter på internasjonale rødlister keyboard_arrow_right
Teppesildre Saxifraga rosacea Moench
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 24.11.2021
Arten er ikke egnet NA for Norsk rødliste for arter 2021.
-
RERegionalt utdødd
-
CRKritisk truet
-
ENSterkt truet
-
VUSårbar
-
NTNær truet
-
DDData- mangel
-
LCLivs- kraftig
-
NAIkke egnet
-
NEIkke vurdert
Ekspertenes oppsummering
Teppesildre Saxifraga rosacea er en flerårig urt med frøreproduksjon. Frøene spres passivt. Arten vurderes her, under en god del tvil, som fremmed (NA).
Arten dyrkes en del som prydplante og er funnet forvillet mange steder.
Tvilen gjelder om arten, i tillegg til å være en forvillet hageplante, også kan ha hjemlige forekomster i Norge. Det tidligste funnet er fra Bu Modum: "In monte Hovlandsfjeld" i 1848, gjort av N.G. Moe. Nils Green Moe (1812-1892) var fra Modum og var overgartner i Botanisk hage på Tøyen fra 1857 til 1882. Planten ble samlet i hans heimtrakter og ble ansett å være så interessant at herbarieark fra denne innsamlingen ble spredt rundt til mange herbarier i Europa. Hovlandsfjell er et berglendt område inne i Finnemarka nordvest for Drammen, og det er ingen muligheter for at en hageplante kan ha kommet seg dit på 1840-tallet (dessuten er første dokumenterte hagefunn fra 1872 fra Øf Halden).
Det er også et funn til av mulig hjemlig teppesildre, fra Ho Bergen: Salhus "i Havets Nivaa" i 1913, og gjenfunnet i 1925, 1931 og 1942. Teppesildre er i slekt med vår hjemlige tuesildre S. cespitosa. Dette slektskapet er nok årsak til at dette merkelige og svært interessante funnet har vært avglømt i over 150 år. Planten i Hovlandsfjell samsvarer i alle relevante karakterer med vesteuropeisk teppesildre, og ikke med nordisk tuesildre, som dessuten har sine nærmeste forekomster i Rjukan-området (Te Tinn) og øvre Hallingdal (Bu Hemsedal), 90-110 km vekk. Teppesildre finnes ellers i Mellom- og Vest-Europa, i vest helt nord til Færøyene og Island.
Forklaring på kategori
Hvorfor er arten ikke egnet NA?
Arten er fremmed og vurdert som selvstendig reproduserende etter år 1800, eller arten er fremmed og antas å kunne reprodusere selvstendig innen 50 år (dørstokkart).
Hvilke arter vurderes?Vurderingsområde og artens utbredelse
Gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.
Sitering
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av teppesildre Saxifraga rosacea for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/24683. Nedlastet 08.11.2024
Utvikling
- 2021: NA ikke egnet
- 2015: NA ikke egnet
- 2010: NA ikke egnet