- Rødlista for arter 2021 >
- Norge >
- Juncus compressus
-
Rødlista for arter 2021 keyboard_arrow_right
- Resultater Rødlista 2021 keyboard_arrow_right
- Artsgruppene keyboard_arrow_right
- Fordypning keyboard_arrow_right
- Rødlista - hva, hvem, hvorfor? keyboard_arrow_right
- Ekspertkomitéene keyboard_arrow_right
- Metode keyboard_arrow_right
- Kunnskapsgrunnlaget keyboard_arrow_right
- Lanseringskonferansen 2021 keyboard_arrow_right
- Rødlista for arter 2027 keyboard_arrow_right
- Norske arter på internasjonale rødlister keyboard_arrow_right
Vurdering av flatsiv Juncus compressus Jacq.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 24.11.2021
Arten er vurdert til livskraftig LC for Norsk rødliste for arter 2021.
-
RERegionalt utdødd
-
CRKritisk truet
-
ENSterkt truet
-
VUSårbar
-
NTNær truet
-
DDData- mangel
-
LCLivs- kraftig
-
NAIkke egnet
-
NEIkke vurdert
Ekspertenes oppsummering
Flatsiv Juncus compressus er en flerårig art med korte krypende jordstengler og som vokser i tuer. Arten har frøformering, og frøene spres trolig mye med dyr og mennesker (tråkk, transportmidler), men også kanskje med vind. Generasjonstida er satt til 15 år, dvs. en vurderingsperiode på 45 år. Arten er vanskelig å vurdere. Den forekommer hovedsakelig på skrotemark (‘konstruert fastmark’) og i tørr til fuktig beitemark i store deler av Sør- og Midt-Norge. Hoveddelen av norsk bestand må skyldes innførsel, kanskje i nokså ny tid (etter 1800).
Flatsiv ble i forrige vurderingsrunde vurdert som en fremmed art, men dette er svært usikkert. I fremmedartprosjektet i 2018 ble den vurdert slik: “ Flatsiv ... har av og til vært regnet som en fremmed art i Norge. De første angivelsene er fra Ak Ullensaker i 1823 (herbariebelegg) og Vf Hof i 1830 ("Eidsfos flora").
På Sørlandet er arten vanlig i skjærgården, på holmer uten bosetning, og langs hele Skagerrak-kysten ser arten ut til å være hjemlig. Den har senere fått en stor utbredelse som menneskespredt, helt nord til Fi Sør-Varanger, men vi regner den som i utgangspunktet hjemlig.”
Flatsiv vurderes som livskraftig (LC).
Forklaring på kategori
Hvorfor er denne arten vurdert?
Denne arten er rødlistevurdert fordi den har en etablert populasjon i vurderingsområdet. Det vil si at den er eller har vært dokumentert eller antatt etablert med fast reproduserende populasjon uten opphav i introduserte individer.
Hvilke arter vurderes?Hvorfor er ikke denne arten rødlistet?
Denne arten oppfyller ikke kriteriene for rødlisting. Den vurderes derfor til kategorien livskraftig LC.
Les om kriteriene herÅrsak til endring av kategori
Kategorien for denne arten er endret fra NA til LC siden Rødlista 2015. Endringen kommer på grunnlag av Ny tolkning av tidligere data.
Vurderingsområde og artens utbredelse
Vurderingen gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.
Detaljer
Populasjonsandel
En art er ikke nødvendigvis begrenset til norske områder. Men populasjonen i norske områder utgjør noen ganger en betydelig andel av den totale populasjonen.
Nåværende populasjonsstørrelse i vurderingsområdet utgjør:
- > 90 % av maksimum populasjonsstørrelse etter år 1900 i samme område
- < 1 % av europeisk populasjonsstørrelse
- < 1 % av global populasjonsstørrelse
Generasjonstid
Artens generasjonstid er satt til 15 år.
Generasjonstid er gjennomsnittsalder for alle reproduserende individ, dvs. foreldre til alle avkom i populasjonen. Om generasjonstiden hos en populasjon har blitt endret som følge av høsting eller lignende skal den naturlige generasjonslengden før høsting benyttes. Generasjonstid og generasjonslengde brukes synonymt.
Sitering
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av flatsiv Juncus compressus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/18054. Nedlastet 09.01.2025
Utvikling
- 2021: LC livskraftig
- 2015: NA ikke egnet
- 2010: LC livskraftig