Varieteten er ikke egnet NA for Norsk rødliste for arter 2021.

  • RE
    Regionalt utdødd
  • CR
    Kritisk truet
  • EN
    Sterkt truet
  • VU
    Sårbar
  • NT
    Nær truet
  • DD
    Data- mangel
  • LC
    Livs- kraftig
  • NA
    Ikke egnet
  • NE
    Ikke vurdert
Alt om kategoriskalaen

Ekspertenes oppsummering

Vossakvann Angelica archangelica var. maiorum er en flerårig urt omtrent uten vegetativ vekst, men med frøreproduksjon. Fruktene spres passivt. Dette en lokal, gammel kulturplante på Vestlandet. Den kan godt ha aner tilbake til vikingetid, og i alle fall til før år 1800. Den har vært kjent på og nær gårder i Ho Voss, men er per i dag ikke lengre kjent i eller nær naturen, og det er ikke kjent at den har hatt forekomster utafor de ofte omtalte «kvanngardene» i Hordaland. Samlingsdokumentasjonen for denne planten er belegg i Bergensherbariet fra planter tatt inn og dyrket i Botanisk hage i Bergen fra fem gårder i Voss: Hillestveit, Mestad i Evanger, Markhusteigen, Jerald i Budalen, og Øvsthus i Raundalen. Innsamlingene i Bergensherbariet er stort sett ikke daterte; de få daterte er fra 1944. Det kan foreligge nyere oversikter som vi ikke kjenner til. Rasen er bare kjent fra Norge.

Vi har ikke funnet dokumentasjon for eller indikasjoner på at vossakvann har vært etablert i naturen. Den er derfor ikke relevant for rødlistevurdering (NA).

Dette er en endring fra forrige vurderingsrunde, da vossakvann ble vurdert som kritisk truet (CR), under tvil, på grunn av sterk tilbakegang (B-kriteriet) og få reproduserende individer (C- og D-kriteriene).

Forklaring på kategori

Hvorfor er varieteten ikke egnet NA?

Varieteten har ikke dokumentert forekomst innenfor vurderingsområdet.

Hvilke arter vurderes?

Årsak til endring av kategori

Kategorien for denne varieteten er endret fra CR til NA siden Rødlista 2015. Endringen kommer på grunnlag av Ny tolkning av tidligere data.

Vurderingsområde og varietetens utbredelse

Gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.

Detaljer

Generasjonstid

Varietetens generasjonstid er satt til 10 år.
Generasjonstid er gjennomsnittsalder for alle reproduserende individ, dvs. foreldre til alle avkom i populasjonen. Om generasjonstiden hos en populasjon har blitt endret som følge av høsting eller lignende skal den naturlige generasjonslengden før høsting benyttes. Generasjonstid og generasjonslengde brukes synonymt.

Sitering

Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av vossakvann Angelica archangelica var. maiorum for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/15047