Innhold på siden

Arten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Hagerips Ribes rubrum er en busk fra Vest-Europa. Arten antas å ha vært i utstrakt bruk som produksjonsart før 1700; den ble trolig innført til Norge i Middelalderen (Elven m.fl. 2022). Den har seksuell frøproduksjon, og de saftige fruktene kan potensielt spres over lange avstander (km) med fugl. Arten regnes som spontant innkommet i Sverige. Selv om vi ikke har sikre observasjoner av forvilling fra Norge før 1800, regner vi det som overveiende sannsynlig at arten var etablert i norsk natur allerede da, enten som spontant innkommet eller ved forvilling fra innførsler til Norge, på grunn av det store spredningspotensialet med fugl. Hagerips, sammen med villrips R. spicatum og hollandrips R. x pallidum, er imidlertid et meget dårlig utredet kompleks i Norge. Hagerips kan hybridisere introgressivt med villrips R. spicatum (og endte ved vurderingen i 2012 av den grunn i kategorien 'svært høy risiko'). Materiale som foreløpig er bestemt til hagerips, er samlet fra alle fylker, men vi antar at mye hører til villrips. Det er per i dag ikke mulig å si noe sikkert om ekspansjonen til hagerips.

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten er selvstendig reproduserende.

Hagerips har lenge vært i dyrkning som bærbusk, uvisst hvorfra materialet kommer.

Sitering

Skarpaas O, Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J og Westergaard KB (2023). Magnoliophyta: Vurdering av hagerips Ribes rubrum for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/923