- Fremmedartslista 2023 >
- Orthodontium lineare
Vurdering av Orthodontium lineare Schwägr.
Utført av ekspertkomité for Moser
Publisert: 11.08.2023
Arten er etablert.
Arten er vurdert til potensielt høy risiko. Den har stort invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har potensielt høy risiko PH, med usikkerhet til lav risiko LO. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på mellom 160 og 499 m/år. Dette tilsvarer stort invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: terrestrisk
Orthodontium lineare hører hjemme i sørlige Afrika og i Oseania. Den er senere innført til Europa og forekommer nå spredt i Mellom-Europa og nord til Storbritannia og Sverige. I 2023 ble den funnet ny for Norge i Tønsberg (Vestfold). Den er oppgitt å forekomme på sandjord og humusrik jord, i tillegg til å vokse på liggende død ved og basis av trær. Den produserer sporer regelmessig. Den norske populasjonen var rikt fertil og vokste på en godt nedbrutt, grov eikelåg.
Utbredelse i Norge
Arten ble påvist ny for Norge i Vestfold (Tønsberg) i 2023. Det var ventet at arten først ville dukke opp i Østfold, siden den forekommer rett over grensen til Sverige der. Nå er det imidlertid ikke foretatt systematiske søk i egnet habitat i Østfold. Oppdagelsen i Vestfold ble gjort ved en tilfeldighet.
Selv om det bare er påvist én lokalitet så velges øverste klasse her. Dette skyldes at den kjente forekomsten var rikt sporeproduserende og at det med stor sannsynlighet finnes flere forekomster i Norge. Arten er godt etablert rett over grensen på svensk side og vi har ventet på at arten skulle dukke opp i Norge.
Spredningsmåter
Arten sprer seg med sporer. Arten har flere kjente populasjoner på svensk side og ble nylig påvist i Tønsberg i Vestfold. Det er sannsynlig at arten er etablert noen flere steder i Vestfold, men kanskje også Østfold, Agder, Telemark, Oslo og Akershus.
Arten er nylig observert i Norge for første gang og er trolig allerede etablert. Videre spredning med sporespredning skjer trolig allerede. Observert populasjon kan like gjerne være en viderespredt som en primær forekomst. Det har ikke vært særlig stort fokus på denne arten de siste årene og det er bare et fåtall personer som vil kunne påvise denne arten i felt.
Invasjonspotensial
Arten er antatt å har et stort invasjonspotensial med usikkerhet fra moderat til stort. Vi vet at arten har spredt seg effektivt over det meste av Mellom-Europa, men vi vet ikke hvor langt nord arten er i stand til å spre seg. Spredningen av arten i nordlige deler av den svenske utbredelsen går imidlertid nokså sakte, så det foreløpig ingen grunn til å overdrive invasjonspotensialet her i landet. Funnet i Tønsberg indikerer at arten trolig allerede finnes flere steder rundt Oslofjorden. Det er videre sannsynlig at arten sprer seg i milde klimasoner i Sør-Norge de neste 50 år.
Økologisk effekt
Arten har trolig ingen økologisk effekt på stedegent mangfold. Den virker å være nokså konkurransesvak og det er ikke kjent relevante økologiske effekter fra våre naboland.
Konklusjon
Orthodontium lineare er vurdert til potensielt høy risiko (PH) som følge av et stort invasjonspotensial kombinert med ingen økologisk effekt. Usikkerheten i invasjonspotensial gjør at mulig kategori strekker seg fra lav risiko til potensiell høy risiko.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Arten vurderes til delkategori 4 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på de beste anslagene på forekomstareal i dag (80 km²) og om 50 år (2 000 km²) er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 4 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal og ekspansjon er forventet større framover i tid
Denne estimeringsmetoden anslår ekspansjonshastigheten ut fra forventet endring i forekomstareal framover i tid.
Basert på det beste anslaget på forekomstarealet i dag (80 km2) og om 50 år (2 000 km2) er ekspansjonshastigheten anslått til 403 m/år. Dette tilsvarer skår 3 på B-kriteriet.
Økologisk effekt
Arten vurderes til delkategori 1 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterier
Artens delkategori for økologisk effekt tilsvarer laveste mulige delkategori og arten har dermed ingen avgjørende kriterier på effektaksen.
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:fastmarksskogsmark tidshorisont:nå kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - kun observasjoner fra utlandet
- kun observasjoner fra Norge
Økologisk effekt
Øvrige kriterier
Artens delkategori for økologisk effekt tilsvarer laveste mulige delkategori og arten har dermed ingen avgjørende kriterier på effektaksen.
-
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter: Arten vokser på dødved, men så vidt vi vet ikke på substrater der den fortrenger rødlistede arter.
-
Økologiske effekter etter kriterium D, E, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Kategorien for denne arten er endret fra lav risiko LO til potensielt høy risiko PH siden Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon). Dette skyldes:
- Ny kunnskap
Effekt av klimaendringer
Delkategori for invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Delkategori for økologisk effekt ville ikke vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Betydningen av klimaendringer:
Varmere klima øker muligheten for arten å etablere seg i Norge.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn potensielt høy risiko PH i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Forekomstareal | I dag | Fremtidig (50 år) |
---|---|---|
Forekomstareal: Kjent | I dag: 4 km2 | |
Forekomstareal: Antatt lavt anslag | I dag: 4 km2 | Fremtidig (50 år): 100 km2 |
Forekomstareal: Antatt beste anslag | I dag: 80 km2 | Fremtidig (50 år):2000 km2 |
Forekomstareal: Antatt høyt anslag | I dag: 500 km2 | Fremtidig (50 år):50000 km2 |
Andel av kjent forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Kjent utbredelse
Vestfold.
Antatt utbredelse
Østfold.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Østfold, Oslo og Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland.
Arten er påvist i Vestfold (Tønsberg 2023) og vil trolig, basert på kunnskap om arten fra andre land spre seg til store deler av Sør-Norge i løpet av de neste 50 år.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:fastmarksskogsmark | kolonisert areal (%):0–2 | tydelig tilstandsendring: | tydelig påvirka areal (%):0 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Livsmedium
For noen arter er det mer riktig å angi livsmedium enn naturtyper. Et eksempel er parasittiske arter som lever i og på dyr, eller arter som lever i dyremøkk, og hvor naturtypen dyret eller møkka befinner seg i betyr lite. Livsmedium har ingen effekter på artens risikokategori.
Livsmedium | Art/Takson | Tidshorisont |
---|---|---|
sterkt nedbrutt ved | Quercus petraea (Matt.) Liebl. vintereik | nå |
Regional naturvariasjon
Regional naturvariasjon omfatter variasjon i makroklimatiske forhold og/eller andre miljøforhold som gir opphav til mønstre på stor romlig skala (les mer her). Her inngår bioklimatiske soner og seksjoner og/eller kystvannssoner og -seksjoner hvor arten finnes i dag, eller antas å kunne finnes i framtiden (innenfor vurderingsperioden).
Utbredelse i bioklimatiske soner og seksjoner:
- Boreonemoral sone: svakt oseanisk seksjon og overgangsseksjon.
- Sørboreal sone: svakt oseanisk seksjon og overgangsseksjon.
Spredningsmåter
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:flere ganger pr. 10. år | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:tallrike ganger pr. år | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten er etablert. Etter introduksjon har arten selv spredd seg til minst ti forekomster der den er etablert.
Selv om det bare er påvist én lokalitet så velges øverste klasse her. Dette skyldes at den kjente forekomsten var rikt sporeproduserende og at det med stor sannsynlighet finnes flere forekomster i Norge. Arten er godt etablert rett over grensen på svensk side og vi har ventet på at arten skulle dukke opp i Norge.
Etableringsstatus | Årstall for første observasjon | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år) |
---|---|---|
etablering i norsk natur | Årstall for første observasjon:0 | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år):nei |
Arten kom til Norge fra: annet sted (utlandet)
Det er ikke kjent fra hvilket av de to hovedutbredelsesområdene på den sørlige halvkule arten ble introdusert til Europa fra. Forekomstene i Norge har trolig sin opprinnelse fra sporer spredt inn fra Sverige eller Danmark.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Oseania og Afrika
- Subtropisk Middelhavsklima: Oseania
- Subtropisk fuktig: Oseania
- Subtropisk Kappregionen: Afrika
- Subtropisk/Tropisk høydeklima: Afrika
- Tropisk: Oseania og Afrika
Opprinnelig utbredelse Australia New Zealand og sørlige Afrika.
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Oseania, Afrika, Europa og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk Middelhavsklima: Oseania
- Subtropisk fuktig: Oseania
- Subtropisk Kappregionen: Afrika
- Subtropisk/Tropisk høydeklima: Afrika
- Tropisk: Oseania, Afrika og Nord- og Mellom-Amerika
Den europeisk utbredelse vest og sentral Europa nord til Sverige og øst til Russland, Slovakia og Ungarn.
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har både seksuell og aseksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 3,3.
Referanser
- Hassel, K. & Söderström, L. (2005). The expansion of the alien mosses orthodontium lineare and Campylopus introflexus in Britain and continental Europe. Journal of the Hattori Botanical Laboratory 97: 183-193.
- Weidema, I.R. (2000). Introduced species in the Nordic countries. Nord 2000: 13, Nordic Council of Ministries, Copenhagen
Sitering
Høitomt T (2023). Bryophyta: Vurdering av Orthodontium lineare for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/897. Nedlastet 26.11.2024