Arten er selvstendig reproduserende.


Arten er vurdert til høy risiko. Den har moderat invasjonspotensial og middels økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 3, Økologisk effekt: 3

Arten har høy risiko HI, med usikkerhet til svært høy risiko SE og lav risiko LO. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har negative interaksjoner med stedegne arter. Dette tilsvarer middels økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: limnisk og terrestrisk

Skaftfirling Crassula hemlsii er en flerårig art som nylig er påvist i Norge. Den kommer opprinnelig fra Australia og New Zealand og ble innført til Europa i 2011 hvor den er i rask spredning (se Elven mfl. 2022). Arten formerer seg både seksuelt med frø og vegetativt med avrevne skuddbiter. Seksuell frøformering er flere steder angitt å bare forekomme der arten er hjemlig, mens det har vært antatt at arten formerer seg vegetativt i Europa (se f.eks. Denys mfl. 2014, Smith og Buckley 2020). Dette er trolig en sannhet med modifikasjoner (se Denys mfl. 2014 og D'hondt mfl. 2016). Arten har en krypende vokseform og kan vokse både over og under vann (se Rørslett og Mjelde 2021) og er i tillegg delvis terrestrisk. Den betegnes derfor flere steder som amfibisk. Den tåler både frost og uttørking (Smith og Buckley 2020).Arten er i Sverige vurdert til svært høy økologisk risiko - SE (se Strand mfl. 2018 og SFAB 2018). I Danmark er den omtalt som en av "de værste invasive plantearter i Danmark" (se Hartvig 2015 med referanse til Naturstyrelsens sortsliste 2008 som ikke har latt seg oppdrive og også Strandberg 2017). Arten omtales videre som en A1-art i Belgia (Branquart mfl. 2007), dvs. en art med isolerte forekomster i landet med med stor effekt (se også risikovurderning av Robert mfl. 2013). Arten står på EPPO sin liste over A2-arter, dvs. "A pest recommended by EPPO to member countries, for regulation as a quarantine pest and which is present in the EPPO region." (se Crassula helmsii (CSBHE)[Documents]| EPPO Global Database og risikovurdering av van der Krabben og Schrader 2006). I en risikovurdering utført av VKM (2016) betegnes arten å ha høy risiko basert på sannsynlig innførsel, moderat sannsynlig etablering, rask spredning og stor påvirkning (altså en annen metodikk enn ADB). Arten står på liste over arter som krever tillatelse for innførsel iht. Forskrift om fremmede organismer (se lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2015-06-19-716, Vedlegg III).

Utbredelse i Norge

Arten ble første gang dokumentert i Norge i Vf Tønsberg i 2008 som gartneriugras. Neste funn er i 2020-2021 fra VA Kristiansand i en mer eller mindre uttørket dam ved Kjevik.

Det antas at arten er selvstendig reproduserende, men funn på samme sted to år på rad (2020, 2021) er i grunnen ikke noe tegn på det for en flerårig art. Det er sannsynlig at den er i stand til å reprodusere vegetativt med avrevne skuddbiter, og angivelsen "Rotslående med krypende stengler ... " og et område på "10 dm2" (fra to av de tre rapportene av arten fra VA Kristiansand) kan støtter at dette kan ha skjedd allerede. Alternativet er vurdering som dørstokkart med etableringsklasse C1.

Spredningsmåter

Arten angis å være innført som akvarieplante (se Rørslett og Mjelde 2021, Elven mfl. 2022), men ifølge Fosså (2010) er den primært en hagedam-plante i Norge. Aktiv innførsel per i dag er ukjent men trolig svært begrenset; den står på liste over arter som krever tillatelse for innførsel iht. Forskrift om fremmede organismer (se lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2015-06-19-716, Vedlegg III).

Arten kan spre seg til naturen gjennom tømming av akvarier, spredning fra dyrkning som hagedam-plante eller egenspredning vha. fugl fra andre land hvor den også er ansett som fremmed. Den er også angitt å kunne komme inn som forurensning med gartnerivarer (trolig tilfelle for det ene av de to funnene så langt i Norge).


Ifølge Fosså (2010) er arten primært en hagedam-plante, noe som den også nevnes som i Stace (2019) som i tillegg omtaler uttømming av akvarier som en mulig rømningsvei. Elven mfl. (2022) er det angitt at arten kan være innført som akvarieplante eller at den kan ha kommet med fugl fra andre land hvor den også er fremmed. Stace (2019) omtaler uttømming av akvarier og rømning fra dyrkning i hagedammer som mulige innførselsveier.    

Det er foreløpig ingen tegn til egenspredning, men dette kan kanskje inntreffe i.l.a. vurderingsperioden og da mest sannsynlig vegetativt ved spredning av skuddbiter.

Invasjonspotensial

Invasjonspotensialet er moderat med usikkerhet både ned til begrenset og opp til stort. Dette skyldes en kombinasjon mellom lang median levetid og begrenset invasjonspotensial med usikkerhet både ned til lite og opp til moderat.

Økologisk effekt

Arten vurderes å ha en middels økologisk effekt med usikkerhet ned til liten. Det er ikke påvist noen økologisk effekt i Norge per i dag; vurderingen er knyttet til erfaringer fra utlandet, inkludert våre naboland (se f.eks. Branquart mfl. 2007, Robert mfl. 2013, Millane og Caffrey 2014 og Smith og Buckley 2020). Arten kan danne tette matter med 100 % dekning (se Rørslett og Mjelde 2021 illustrert fra England) og kan på denne måten både påvirke naturtypen gjennom reduksjon av oksygennivået, endring av det fysiske miljøet og bidra til en endring i artssammensetningen. Den kan også fortrenge andre arter, inkludert rødlistede arter, eksempelvis på Sørvestlandet, dersom den skulle komme inn i noen av de aktuelle naturtypene.I den svenske risikovurderingen er det også angitt en middels økologisk effekt knyttet til fortrengning av hjemlige arter (Strand mfl. 2018) i "Anlagda småvatten" (se SFAB 2018).

Konklusjon

Skaftfirling Crassula hemlsii vurderes til høy økologisk risiko med usikkerhet både opp til svært høy og ned til lav økologisk risiko på grunn av et moderat invasjonspotensial (med usikkerhet til stort) og en moderat økologisk effekt (med usikkerhet ned til lav). Usikkerhetene illustrerer godt utfordringen med å risikovurdere denne arten som foreløpig bare er kjent fra to forekomster i landet, men som samtidig er kjent å være svært problematisk i andre land i Europa, inkludert i noen av våre nærmeste naboland.

Hva bestemmer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.

Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Invasjonspotensial

Arten vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen

Avgjørende kriterier
  • Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på de beste anslagene på forekomstareal i dag (40 km²) og om 50 år (240 km²) er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 4 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.

  • Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal og ekspansjon er forventet større framover i tid

    Denne estimeringsmetoden anslår ekspansjonshastigheten ut fra forventet endring i forekomstareal framover i tid.

    Basert på det beste anslaget på forekomstarealet i dag (40 km2) og om 50 år (240 km2) er ekspansjonshastigheten anslått til 103 m/år. Dette tilsvarer skår 2 på B-kriteriet.

Økologisk effekt

Arten vurderes til delkategori 3 på økologisk effekt aksen

Avgjørende kriterier
  • Artens negative effekter på grupper av arter (inkludert trua arter eller nøkkelarter). Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med grupper av stedegne arter (hvor minst én av artene er trua eller nøkkelart), samt interaksjonens styre og omfang. Den negative interaksjonen med grupper av arter er indikert gjennom påvirket naturtype. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert.
    Påvirkede
    arter i
    nøkkelarter
    eller truede
    arter?
    interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings
    grunnlag
    Semi-naturlig våteng ja moderat begrenset konkurranse om plass
    • ikke valgt
    Ikke-lagdelte (polymiktiske) naturlig fisketomme vannmasser ja moderat begrenset konkurranse om plass
    • ikke valgt
    Humøse grunne innsjøer ja moderat begrenset konkurranse om plass
    • ikke valgt
    /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */
    Påvirkede arter i: Semi-naturlig våteng
    nøkkelarter eller truede arter?ja
    interaksjonens styrke moderat
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon konkurranse om plass
    vurderingsgrunnlag
    • ikke valgt
    /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */
    Påvirkede arter i: Ikke-lagdelte (polymiktiske) naturlig fisketomme vannmasser
    nøkkelarter eller truede arter?ja
    interaksjonens styrke moderat
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon konkurranse om plass
    vurderingsgrunnlag
    • ikke valgt
    /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */
    Påvirkede arter i: Humøse grunne innsjøer
    nøkkelarter eller truede arter?ja
    interaksjonens styrke moderat
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon konkurranse om plass
    vurderingsgrunnlag
    • ikke valgt

    Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:

    Arten kan danne svært tette matter og potensielt påvirke en rekke rødlistede arter i grunne innsjøer. Mjukt havfruegras, trådbregne og en rekke tjønnaksarter kan være utsatt. I Robert mfl. (2003) er arter i vasshår-slekta Callitriche nevnt.

    Det er knyttet usikkerhet rundt artens effekter som går utover utfallsrommet til den mest sannsynlige skåren på 3. Dette begrunnes i:

    Det settes her usikkerhet ned da det er vanskelig å forutsi hvor stor denne effekten kan bli. Effekten kan også vise seg å bli større.

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype.
    naturtype tidshorisont kolonisert
    areal (%)
    vurderings
    grunnlag
    naturtype:ikke-lagdelte (polymiktiske) naturlig fisketomme vannmasser tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
    naturtype:ferskvanns-undervannseng tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
    naturtype:semi-naturlig våteng tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
    naturtype:semi-naturlig våteng tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • kun observasjoner fra Norge
    naturtype:humøse grunne innsjøer tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet

Økologisk effekt

Øvrige kriterier
  • Artens negative effekter på grupper av stedegne arter. Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med grupper av stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Den negative interaksjonen med grupper av arter er indikert gjennom påvirket naturtype. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert.
    Påvirkede
    arter i
    nøkkelarter
    eller truede
    arter?
    interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings
    grunnlag
    Semi-naturlig våteng ja moderat begrenset konkurranse om plass
    • ikke valgt
    Ikke-lagdelte (polymiktiske) naturlig fisketomme vannmasser ja moderat begrenset konkurranse om plass
    • ikke valgt
    Humøse grunne innsjøer ja moderat begrenset konkurranse om plass
    • ikke valgt
    /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */
    Påvirkede arter i: Semi-naturlig våteng
    nøkkelarter eller truede arter?ja
    interaksjonens styrke moderat
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon konkurranse om plass
    vurderingsgrunnlag
    • ikke valgt
    /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */
    Påvirkede arter i: Ikke-lagdelte (polymiktiske) naturlig fisketomme vannmasser
    nøkkelarter eller truede arter?ja
    interaksjonens styrke moderat
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon konkurranse om plass
    vurderingsgrunnlag
    • ikke valgt
    /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */
    Påvirkede arter i: Humøse grunne innsjøer
    nøkkelarter eller truede arter?ja
    interaksjonens styrke moderat
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon konkurranse om plass
    vurderingsgrunnlag
    • ikke valgt

    Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:

    Arten kan danne svært tette matter og potensielt påvirke en rekke rødlistede arter i grunne innsjøer. Mjukt havfruegras, trådbregne og en rekke tjønnaksarter kan være utsatt. I Robert mfl. (2003) er arter i vasshår-slekta Callitriche nevnt.

  • Artens negative effekter på truede eller sjeldne naturtyper. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring.
    naturtype tidshorisont tydelig
    tilstandsendring
    tydelig
    påvirka
    areal (%)
    vurderings
    grunnlag
    humøse grunne innsjøer fremtidig
    • oksygenmangel
    • enkeltartssammensetning
    • eutrofiering
    • rask suksesjon
    0–2
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet

    Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter: Arten er foreløpig ikke påvist i noen av de naturtypene hvor det er angitt tilstandsendring som gir utslag på økologisk effekt. Det settes derfor usikkerhet ned for å synliggjøre dette. Dersom arten først kommer inn i noen av disse naturtypene, kan imidlertid også en større andel av naturtypen påvirkes da arten danner svært tette matter (se f.eks. Rørslett og Mjelde 2021), og det settes følgelig også en usikkerhet opp.

  • Artens negative effekter på naturtyper (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring.
    naturtype tidshorisont tydelig
    tilstandsendring
    tydelig
    påvirka
    areal (%)
    vurderings
    grunnlag
    ikke-lagdelte (polymiktiske) naturlig fisketomme vannmasser fremtidig
    • oksygenmangel
    • eutrofiering
    • rask suksesjon
    • enkeltartssammensetning
    0–2
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
    ferskvanns-undervannseng fremtidig
    • oksygenmangel
    • enkeltartssammensetning
    • eutrofiering
    • rask suksesjon
    0–2
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
    semi-naturlig våteng fremtidig
    • enkeltartssammensetning
    • eutrofiering
    • rask suksesjon
    0–2
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
  • Økologiske effekter etter kriterium H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).

Endring av risikokategori fra 2018

Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.

Effekt av klimaendringer

Både delkategori for økologisk effekt og invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Betydningen av klimaendringer:

Det er grunn til å tro at denne arten er begunstiget av de pågående og forventede klimaendringene, og det vil påvirke både invasjonspotensialet og den økologiske efekten; dersom arten i stadig større grad har mulighet til å etablere seg, vil også terskelverdiene for økologisk effekt lettere kunne passeres.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn høy risiko HI i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser artens kjente og antatte forekomstareal i dag og i fremtiden. Kjent forekomstareal er basert på perioden 2020 til 2021.
Forekomstareal I dag Fremtidig (50 år)
Forekomstareal: Kjent I dag: 8 km2
Forekomstareal: Antatt lavt anslag I dag: 24 km2 Fremtidig (50 år): 96 km2
Forekomstareal: Antatt beste anslag I dag: 40 km2 Fremtidig (50 år):240 km2
Forekomstareal: Antatt høyt anslag I dag: 56 km2 Fremtidig (50 år):448 km2

Andel av kjent forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.

Regionvis utbredelse

Utbredelse i dag


Kjent utbredelse
Vestfold, Vest-Agder.

Antatt utbredelse
Telemark, Aust-Agder.

Kjent utbredelse
Antatt utbredelse
Ikke kjent eller antatt
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen
Antatt utbredelse om 50 år

Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland.
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen

Vi angir begge de dokumenterte funnene som grunnlag for forekomstarealet, men det er godt mulig at funnet fra Vf Tønsberg i 2008 som gartneriugras er utgått. Basert på disse funnene er det vanskelig å regne seg fram til et framtidig forekomstareal, men vi anslår en 6-dobling av forekomstareal basert på invasiv oppførsel i flere naboland (e.g., Danmark - se Hartvig 2015), men legger inn et romslig intervall som tilsvarer et spenn fra 4-dobling (lavt anslag) til 8-dobling (høyt anslag) for å synliggjøre usikkerheten.

Naturtypetilhørighet

Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.

Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).

naturtype kolonisert
areal (%)
tydelig
tilstandsendring
tydelig
påvirka
areal (%)
Vurderings
grunnlag
naturtype:semi-naturlig våteng kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • kun observasjoner fra Norge

Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).

naturtype kolonisert
areal (%)
tydelig
tilstandsendring
tydelig
påvirka
areal (%)
Vurderings
grunnlag
naturtype:ikke-lagdelte (polymiktiske) naturlig fisketomme vannmasser kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring:
  • oksygenmangel
  • eutrofiering
  • rask suksesjon
  • enkeltartssammensetning
tydelig påvirka areal (%):0–2 Vurderingsgrunnlag:
  • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:ferskvanns-undervannseng kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring:
  • oksygenmangel
  • enkeltartssammensetning
  • eutrofiering
  • rask suksesjon
tydelig påvirka areal (%):0–2 Vurderingsgrunnlag:
  • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:semi-naturlig våteng kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring:
  • enkeltartssammensetning
  • eutrofiering
  • rask suksesjon
tydelig påvirka areal (%):0–2 Vurderingsgrunnlag:
  • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:humøse grunne innsjøer kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring:
  • oksygenmangel
  • enkeltartssammensetning
  • eutrofiering
  • rask suksesjon
tydelig påvirka areal (%):0–2 Vurderingsgrunnlag:
  • skriftlig dokumentasjon fra utlandet

Regional naturvariasjon

Regional naturvariasjon omfatter variasjon i makroklimatiske forhold og/eller andre miljøforhold som gir opphav til mønstre på stor romlig skala (les mer her). Her inngår bioklimatiske soner og seksjoner og/eller kystvannssoner og -seksjoner hvor arten finnes i dag, eller antas å kunne finnes i framtiden (innenfor vurderingsperioden).

Utbredelse i bioklimatiske soner og seksjoner:

  • Boreonemoral sone: sterkt oseanisk seksjon, klart oseanisk seksjon og svakt oseanisk seksjon.

Spredningsmåter

Til innendørs- eller produksjonsareal

Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.

Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.

Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:direkte import kategori:til botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent
hovedkategori:direkte import kategori:til akvakultur (inkl. fiskedammer) hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent
hovedkategori:direkte import kategori:direkte til forbruker per post hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:fra akvakultur (inkl. fiskedammer) hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent
hovedkategori:egenspredning kategori:naturlig hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:av kjæledyr/hobbydyr eller private akvarieplanter hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent
hovedkategori:forurensning av vare kategori:som annen forurensning av planter under kommersiell plantehandel hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:pågående

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:egenspredning kategori:naturlig hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:kun i fremtiden

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten er selvstendig reproduserende.

Det antas at arten er selvstendig reproduserende, men funn på samme sted to år på rad (2020, 2021) er i grunnen ikke noe tegn på det for en flerårig art. Det er sannsynlig at den er i stand til å reprodusere vegetativt med avrevne skuddbiter, og angivelsen "Rotslående med krypende stengler ... " og et område på "10 dm2" (fra to av de tre rapportene av arten fra VA Kristiansand) kan støtter at dette kan ha skjedd allerede. Alternativet er vurdering som dørstokkart med etableringsklasse C1.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Arten kom til Norge fra: annet sted (utlandet) og ukjent

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Limlisk og terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Oseania

Australia og New Zealand

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Limlisk og terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Oseania og Europa
  • Subtropisk Middelhavsklima: Oseania og Afrika

Den er angitt fra vestlige Nord-Amerika i GBIF (se www.gbif.org/species/5362054), men vi følger her angivelsen i Plants of the World Online (POWO: se Crassula helmsii (Kirk) Cockayne | Plants of the World Online | Kew Science).

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har både seksuell og aseksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 5.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Crassula helmsii 2022.xlsx Forekomstfil 2022 Last ned

Referanser

  • Branquart E, Stiers I, Triest L, Vanderhoeven S, Van Landuyt W, Van Rossum F og Verloove F (2007, oppdatert 2013). Invasive species in Belgium: Crassula helmsii. https://ias.biodiversity.be/species/show/50
  • D'hondt B, Denys L, Jambon W, De Wilde R, Adriaens T, Packet J og van Valkenburg J (2016). Reproduction of Crassula helmsii by seed in western Europe. Aquatic Invasions 11: 125-130. https://biblio.ugent.be/publication/7232102
  • Denys L, Packet J, Jambon W and Scheers K (2014). Dispersal of the non-native invasive species Crassula helmsii (Crassulaceae) may involve seeds and endozoochorous transport by birds. New Journal of Botany 4: 104-106.
  • Elven R, Bjorå CS, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utgåva. Samlaget, Oslo.
  • Fosså, S. (2010). Vurdering av arter i norsk zoohandel og -hobby. Akvatiske organismer – planter. Norges Zoohandleres Bransjeforening.
  • Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
  • Millane M og Caffrey J (2014). Risk Assessment of Crassula helmsii. National Bioiversity Data Centre, Ireland. 22 s. http://nonnativespecies.ie/wp-content/uploads/2014/03/Crassula-helmsii-Australian-Swamp-Stonecrop1.pdf
  • Report from the Norwegian Scientific Committee for Food Safety (2016). Assessment of the risks to Norwegian biodiversity from the import and keeping of aquarium and garden pond plants. VKM Report 2016:50
  • Robert H, Lafontaine R-M, Beudels-Jamar, RC og Delsinne T (2013). Risk analysis of the Australian swamp stonecrop Crassula helmsii (Kirk) Cockayne. Risk analysis report of non-native organisms in Belgium from the Royal Belgian Institute of Natural Sciences for the Federal Public Service Health, Fooc chain safety and Environment 37 s. https://www.researchgate.net/publication/266617673_Risk_analysis_of_the_Australian_swamp_stonecrop_Crassula_helmsii_Kirk_Cockayne_-_Risk_analysis_report_of_non-native_organisms_in_Belgium_from_the_Royal_Belgian_Institute_of_Natural_Sciences_for_the_Fe
  • Rørslett B og Mjelde M (2021). Faktaark: Crassula helmsii. Versjon 1. Fotoflora vannplanter. Norsk institutt for vannforskning. https://www.niva.no/en/projectweb/fotoflora-for-norske-vannplanter/vannplanter-i-norge/isoetider
  • SFAB (2018). Svensk Databas för Riskklassificering av främmande arter. SLU Artdatabanken.
  • Smith T og Buckley P (2020). Biological Flora of the British Isles: Crassula helmsii. Journal of Ecology 108: 797-813.
  • Strand M, Aronsson M og Svensson M. (2018). Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige. ArtDatabankens risklista. ArtDatabanken Rapporterar 21. ArtDatabanken SLU, Uppsala, Sverige
  • Strandberg B. (2017). Vurdering af invasive arters forekomst og påvirkninger i Danmark. Teknisk rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi 96: 88 s.
  • van der Krabben og Schrader G (2006, modifisert 2007). Pest Risk Analysis of Crassula helmsii. EPPO https://gd.eppo.int/taxon/CSBHE/documents
  • van der Loop JMM, Tjampens J, Vogels JJ, van Kleef HH, Lamers LPM og Leuven RSEW (2020). Reducing nutrient availability and enhancing biotic resistance limits settlement and growth of the invasive Australian swamp stonecrop (Crassula helmsii). Biological Invasions 22: 3391-3402.

Sitering

Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av skaftfirling Crassula helmsii for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/7346. Nedlastet 03.01.2025