- Fremmedartslista 2023 >
- Impatiens capensis
Vurdering av kanadaspringfrø Impatiens capensis Meerb.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.
Arten er vurdert til lav risiko. Den har moderat invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har lav risiko LO, med usikkerhet til potensielt høy risiko PH. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: terrestrisk
Kanadaspringfrø hører hjemme i Nord-Amerika, men ble innført til Europa på 1800-tallet som prydplante. Den har etablert seg i Storbritannia og deler av Mellom-Europa, Danmark og Finland. I likhet med kjempespringfrø, trives den særlig godt på fuktige steder langs vann og vassdrag.
Utbredelse i Norge
Pr. i dag foreligger det ingen funn av forvillet kanadaspringfrø i Norge. Det er sannsynlig at den ble dyrket flere steder i Norge på 1800-tallet i forbindelse med F.C. Schübelers utprøving av hageplanter, men dette synes ikke å ha gitt opphav til forvillete eller varige forekomster. Hvis arten kommer inn, vil den formodentlig etablere seg på samme vis som i Storbritannia, helst på fuktige steder langs bekkedrag m.v. Dem er det fortsatt mange av i Oslo-området, selv om mange er lagt i rør.
Kanadaspringfrø er innført fra Nord-Amerika som prydplante. Den ble innført til og dyrket i Storbritannia på begynnelse av 1800-tallet, og påvist som forvillet allerede i 1822 (Rewicz et al. 2022:2). Det er usikkert om kanadaspringfrø har vært dyrket hos oss. Schübeler (1888:448) nevner Impatiens capensis Thunb. blant de springfrø-artene han fikk utført prøvedyrking av, men det er en helt annen art, med hjemstavn i Sør-Afrika (Schulze 1937, Burtt 1938). Den skal nå hete Impatiens duthieae L. Det er imidlertid tvilsomt om Schübeler var klar over at det fantes to ulike arter som gikk under dette navnet, men med ulike autornavn. De to nevnte artiklene fra 1930-tallet bidrar nettopp til å rydde opp i navneforvirringen. I realiteten er det nok kanadaspringfrø Schübeler har fått tak i frø av, siden det var den som hadde funnet innpass i europeiske hager. Han oppgir at den ga modent frø i Kristiania (Oslo), og at det nordligste stedet hvor den blomstret, var i Tysfjord i Nordland (Schübeler 1888:448). Disse forsøkene synes imidlertid ikke å ha gitt opphav til noen forvilling eller etablering.
Spredningsmåter
Den eneste sannsynlige innførselen til Norge er ved at noen tar den inn som hageplante.
Springfrø-artene har vist stor evne til å "rømme" fra hagene, dels ved hjelp av frøsettingen, men vel så ofte i form av at planter eller kompost blir kastet ut.
I likhet med andre springfrø-arter, setter kandaspringfrø rikelig med frø, som lett spres via vannveier.
Invasjonspotensial
I en generell gjennomgang av kanadaspringfrø påpeker Rewicz et al. (2022) at utbredelsen i Europa allerede er mer vidstrakt enn det en klima-basert modellering skulle tilsi. Det tyder på at arten er svært tilpasningsdyktig. Erfaringen med mongolspringfrø og kjempespringfrø - og kanadaspringfrø i Storbritannia - tilsier at den kan ha et klart potensial også hos oss, først og fremst i de sørligste delene av landet.
Økologisk effekt
Kanadaspringfrø trives på samme type voksested som vår hjemlig springfrø Impatiens noli-tangere, og kan i noen grad konkurrere ut denne. Interaksjonen med springfrø er vurdert til begrenset og moderat. Siden hjemlig springfrø ikke er en trua art, medfører dette den laveste skåren på økologisk effekt. En rekke springfrø-arter har imidlertid vist seg å bli invasjonsarter ved flytting til nye verdensdeler. Kanadaspringfrø er ikke noe unntak, med omfattende spredning lenger sør i Europa (Rewicz et al. 2022). Det er derfor markert en usikkerhet til liten økologisk effekt i vurderingen.Kanadaspringfrø kan hybridisere med andre springfrø-arter. Det er imidlertid ikke rapport hybridisering med Impatiens noli-tangere, den eneste arten som hører til den hjemlige floraen hos oss (Zika 2006, Rewicz et al. 2022).
Konklusjon
Kanadaspringfrø vurderes til lav risiko, som følge av ingen kjent økologisk effekt (men med usikkerhet til liten) og moderat invasjonspotensial (med usikkerhet i begge retninger).
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Arten vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 5 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 3 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 5 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet 1 – 3). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 139 m/år.
Økologisk effekt
Arten vurderes til delkategori 1 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterierInvasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:fastmarksskogsmark tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - ikke valgt
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Artens negative effekter på stedegne arter (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert. stedegen art kategori
Rødlista 2021nøkkelart? interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings‐
grunnlagspringfrø
Impatiens noli-tangere L.LC - Livskraftig nei moderat begrenset konkurranse om plass - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Stedegen art: springfrø Impatiens noli-tangere L. Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke moderat geografisk omfang begrenset type interaksjon konkurranse om plass vurderingsgrunnlag - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:
Erfaringen fra Storbritannia tilsier at kanadaspringfrø først og fremst etablerer seg på fuktige steder, f.eks. langs bekkedrag, og at frøene spres med vann (Day et al. 2012). Den vokser ellers gjerne i det samme miljøet som vår hjemlige Impatiens noli-tangere, og kan utkonkurrere denne (Rewicz et al. 2022).
-
Økologiske effekter etter kriterium D, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:2 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:8 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:5 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:20 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:10 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:40 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Det er høyst usikkert hvor arten kan være utbredt om 50 år. Det er trolig mest sannsynlig at den vil dukke opp i forbindelse med hagebruk i de tettest befolkete områdene rundt Oslo.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:fastmarksskogsmark | kolonisert areal (%):0–2 | tydelig tilstandsendring: | tydelig påvirka areal (%):0 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:direkte import | kategori:privatpersoners egenimport | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:som hageutkast | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Det er ikke angitt spredningsmåter i norsk natur for denne arten
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten forekommer ikke i Norge.
Kanadaspringfrø er innført fra Nord-Amerika som prydplante. Den ble innført til og dyrket i Storbritannia på begynnelse av 1800-tallet, og påvist som forvillet allerede i 1822 (Rewicz et al. 2022:2). Det er usikkert om kanadaspringfrø har vært dyrket hos oss. Schübeler (1888:448) nevner Impatiens capensis Thunb. blant de springfrø-artene han fikk utført prøvedyrking av, men det er en helt annen art, med hjemstavn i Sør-Afrika (Schulze 1937, Burtt 1938). Den skal nå hete Impatiens duthieae L. Det er imidlertid tvilsomt om Schübeler var klar over at det fantes to ulike arter som gikk under dette navnet, men med ulike autornavn. De to nevnte artiklene fra 1930-tallet bidrar nettopp til å rydde opp i navneforvirringen. I realiteten er det nok kanadaspringfrø Schübeler har fått tak i frø av, siden det var den som hadde funnet innpass i europeiske hager. Han oppgir at den ga modent frø i Kristiania (Oslo), og at det nordligste stedet hvor den blomstret, var i Tysfjord i Nordland (Schübeler 1888:448). Disse forsøkene synes imidlertid ikke å ha gitt opphav til noen forvilling eller etablering.
Arten kan komme til Norge fra: annet sted (utlandet)
En eventuell spredning til Norge vil ganske sikkert komme fra innførte bestander andre steder i Europa, med Sverige som et nærliggende alternativ.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert boreal: Nord- og Mellom-Amerika
- Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk uspesifisert: Nord- og Mellom-Amerika
Arten er vidt utbredt i Nord-Amerika (i USA og Canada), men regnes som innført i en del av de amerikanske statene (se f.eks. Zika 2006). I Europa er den forvillet på De britiske øyer, i Mellom-Europa, og nord til de sørlige delen av Finland og Sverige (Rewicz et al. 2022).
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert boreal: Nord- og Mellom-Amerika
- Temperert nemoral: Europa og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk uspesifisert: Nord- og Mellom-Amerika
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har seksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 1.
Referanser
- Burtt, B.L. (1938). Meerburgh’s Impatiens capensis. Bulletin of miscellaneous information (Royal Botanic Gardens, Kew) 1938 (4): 161-163.
- Day, P.D., Pellicer, J. & Kynast, R.G. (2012). Orange balsam (Impatiens capensis Meerb., Balsaminaceae): a re-evaluation by chromosome number and genome size. Journal of the Torrey botanical society 139 (1): 26-33.
- Rewicz, A., Mysliwy, M., RRewicz, T., Adamowski, W. & Kolanowska, M. (2022). Contradictory effect of climate change on American and European populations of Impatiens capensis Meerb. – is this herb a global threat? The science of the total environment 850, 157959: 1-14. DOI 10.1016/j.scitotenv.2022.157959
- Schulze, G.M. (1937). Über Impatiens capensis Meerb. und Impatiens capensis Thunb. Notizblatt des Königl. Botanischen Gartens und Museum zu Berlin 13 (120): 662-665.
- Zika, P.F. (2006). The status of Impatiens capensis (Balsaminaceae) on the Pacific Northwest coast. Journal of the Torrey botanical society 133 (4): 593-600.
Sitering
Alm T, Hegre H, Solstad H, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av kanadaspringfrø Impatiens capensis for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/5764. Nedlastet 22.12.2024
Forskrift om fremmede organismer
Denne arten er ikke oppført på Klima- og miljødepartementets liste over arter det er forbudt å innføre, sette ut og omsette, jf. § 5 og § 9. Merk at arten kan være regulert på annen måte.
Forbudslista hos Lovdata.no open_in_new