Arten er en dørstokkart som forekommer innendørs eller i lukkede installasjoner.


Arten er vurdert til lav risiko. Den har begrensa invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 2, Økologisk effekt: 1

Arten har lav risiko LO, med usikkerhet til ingen kjent risiko NK. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Arten har en forventet levetid i Norge på mellom 60 og 649 år og en ekspansjonshastighet på mindre enn 50 m/år. Dette tilsvarer begrensa invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: limnisk

Vorteblad Ceratophyllum submersum er en flerårig vannplante som opprinnelig kommer fra Europa, Asia og Afrika. Den er frittflytende og nedsenket, og den reproduserer ifølge Online Atlas of the British and Irish Flora (Ceratophyllum submersum | Online Atlas of the British and Irish Flora (brc.ac.uk) hovedsakelig vegetativt med fragmentering av skudd. Den er i akvariehandelen (Fosså 2010), og det er noe uklart om den er observert i norsk natur. Ifølge en sitering i VKM (2016) er dette en art som "occasionally escapes in Norway" (henviser til Klaveness 2001, en referanse vi ikke har greid å oppdrive). Det ligger også et funn inne i Artskart fra 1902 uten videre dokumentasjon (import fra det noe suspekte "GBIF-noder utenfor Norge") som trolig er det som det henvises på enkelte nettsider som sier at arten vokste her tidligere og sist ble funnet rundt 1900-tallet (Miljolare.no: Familie: Hornbladfamilien (Ceratophyllaceae)). Dette funnet, angitt fra Ak Frogn, omtales av Uotila (1995) som oppdaget under arbeidet med Flora Nordica og angir at det har vært glemt i nesten 100 år pga. arkivering i et svensk herbarium. Noen år senere omtales imidlertid dette funnet Flora Nordica (Uotila 2001) som "probably mislabeled". Arten vurderes her som dørstokkart.Arten er hjemlig nord til Storbritannia (se Stace 2019), Sverige (se Vårtsärv - Naturvård från SLU Artdatabanken (artfakta.se), og Danmark (Hartvig 2015), mens den er angitt som en relativt ny og etablert fremmed art i Finland (se Kurtto mfl. 2019). I henhold til Plants of the World Online (POWO) er det bare i Finland arten er registrert som introdusert.VKM (2016) vurderte arten å ha en lav risiko basert på en annen metode med fire vurderte komponenter: svært sannsynlig introduksjon (entry - very likely), sannsynlig etablering (establishment - likely), svært langsom spredning (spread - very slowly) og minimal påvirkning (impact - minimal).

Utbredelse i Norge

Arten er foreløpig ikke sikkert påvist i norsk natur, men en henvisning til Klaveness 2001 i VKM 2016 antyder at arten noen ganger er påvist som rømt fra akvarier. I tillegg ligger det inne en rapport fra 1902 fra GBIF-noder utenfor Norge - vist i Artskart - uten ytterligere dokumentasjon. Basert på klimamodelleringer av Mienna og Skarpaas (in prep.) er arten sørlig og noe kontinental og har dermed størst potensial på sørøstlandet.

Ifølge referanse til Klaveness 2001 (ikke gjenfunnet og dermed ikke listet her) i Report from the Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM 2016) er det registrert at arten "occasionally escapes in Norway". Dersom dette stemmer er kanskje C0 eller C1 mer egnede etableringsklasser. Velger likevel B1 da den nevnte referansen ikke lar seg oppdrive og fordi det ikke er noe annen dokumentasjon som tyder på dette.

Spredningsmåter

Arten importeres som akvarieplante og ornamental plante (VKM 2016); antatt omfang er ifølge Fosså (2010) på mer enn 2000 eksemplarer per år.

Arten kan komme ut i naturen enten gjennom tømming av akvarier eller vegetativt fra hagedamhold/dyrkning i små dammer.

Videre spredning i naturen skjer trolig hovedsakelig vegetativt gjennom fragmentering av skuddbiter.

Invasjonspotensial

Invasjonspotensialet er begrenset med usikkerhet både ned til lite og opp til moderat, en kombinasjon av moderat median levetid (med usikkerhet ned til begrenset) og liten ekspansjonshastighet (med usikkerhet opp til begrenset).

Økologisk effekt

Det er ingen kjente negative økologiske effekter knyttet til arten. VKM (2016) vurderer også påvirkninger fra arten som "minimal" (riktignok basert på en annen metode).

Konklusjon

Vorteblad Ceratophyllum submersum vurderes til lav økologisk risiko med usikkerhet til ingen kjent økologisk risiko, utelukkende pga. et begrenset invasjonspotenisal med usikkerhet i begge retninger.

Hva bestemmer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.

Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Invasjonspotensial

Arten vurderes til delkategori 2 på invasjonsaksen

Avgjørende kriterier
  • Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 1 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 3 (med usikkerhet: 2 – 3). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 60 og 649 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 5% og 43%.

  • Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal

    Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 1 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 2). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 46 m/år.

Økologisk effekt

Arten vurderes til delkategori 1 på økologisk effekt aksen

Avgjørende kriterier

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype.
    naturtype tidshorisont kolonisert
    areal (%)
    vurderings
    grunnlag
    naturtype:ikke-lagdelte (polymiktiske) naturlig fisketomme vannmasser tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt
    naturtype:innsjø-vannmasser preget av kronisk kjemisk påvirkning tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt

Økologisk effekt

Øvrige kriterier

Artens delkategori for økologisk effekt tilsvarer laveste mulige delkategori og arten har dermed ingen avgjørende kriterier på effektaksen.

  • Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).

Endring av risikokategori fra 2018

Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.

Effekt av klimaendringer

Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser anslag på antall forekomster, med utgangspunkt i én introduksjon, og antallet ytterligere introduksjoner i løpet av en periode på 10 år. Anslag på artens forekomstareal 10 år etter første introduksjon er gitt.
Anslag Antall forekomster fra én introduksjon Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur Forekomstareal etter 10 år
Anslag:lavt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:1 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:4 km2
Anslag:beste anslag Antall forekomster fra én introduksjon:1 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:1 Forekomstareal etter 10 år:8 km2
Anslag:høyt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:2 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:2 Forekomstareal etter 10 år:16 km2

Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.

Regionvis utbredelse

Antatt utbredelse om 50 år

Østfold, Oslo og Akershus, Vestfold.

Kjent utbredelse
Antatt utbredelse
Ikke kjent eller antatt
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen

Arten er i VKM (2016) angitt å spre seg sakte basert på kunnskap om manglende spredning i Finland (hvor den er ansett som fremmed) og Sverige (hvor den er ansett som hjemlig). Det antas imidlertid en ytterligere introduksjon innen vurderingsperioden pga. akvariehold og antydninger i VKM 2016 (med referanse til Klaveness 2001 som vi ikke greier å oppdrive) om at dette kan ha skjedd allerede.

Naturtypetilhørighet

Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.

Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).

naturtype kolonisert
areal (%)
tydelig
tilstandsendring
tydelig
påvirka
areal (%)
Vurderings
grunnlag
naturtype:ikke-lagdelte (polymiktiske) naturlig fisketomme vannmasser kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt
naturtype:innsjø-vannmasser preget av kronisk kjemisk påvirkning kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt

Spredningsmåter

Til innendørs- eller produksjonsareal

Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.

Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.

Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:direkte import kategori:til dyrebutikk (inkludert akvarieplanter) hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:pågående
hovedkategori:direkte import kategori:til botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) hyppighet:ukjent antall individer:> 1000 tidsrom:pågående

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:av kjæledyr/hobbydyr eller private akvarieplanter hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:kun i fremtiden
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:fra botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:kun i fremtiden

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Det er ikke angitt spredningsmåter i norsk natur for denne arten

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten forekommer innendørs eller i lukkede installasjoner.

Ifølge referanse til Klaveness 2001 (ikke gjenfunnet og dermed ikke listet her) i Report from the Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM 2016) er det registrert at arten "occasionally escapes in Norway". Dersom dette stemmer er kanskje C0 eller C1 mer egnede etableringsklasser. Velger likevel B1 da den nevnte referansen ikke lar seg oppdrive og fordi det ikke er noe annen dokumentasjon som tyder på dette.

Det er ikke kjent når arten først er observert i Norge.

Arten kan komme til Norge fra: ukjent

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Limlisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Afrika, Asia og Europa
  • Subtropisk Middelhavsklima: Afrika, Asia og Europa
  • Tropisk: Afrika

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Limlisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Afrika, Asia og Europa
  • Subtropisk Middelhavsklima: Afrika, Asia og Europa
  • Tropisk: Afrika

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har aseksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 3.

Referanser

  • Fosså, S. (2010). Vurdering av arter i norsk zoohandel og -hobby. Akvatiske organismer – planter. Norges Zoohandleres Bransjeforening.
  • Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
  • Kurtto A, Lampinen R, Piirainen M og Uotila P (2019). Checklist of the vascular plants of Finland. Suomen putkilokasvien luettelo. Norrlinia 34: 1-206.
  • Mienna, I.M. og Skarpaas, O. 2023. Nåværende og fremtidig potensiell utbredelse av karplanter i Fremmedartslista 2023. Open Science Framework, https://osf.io/5mq3k/
  • Plants of the World Online. https://powo.science.kew.org/
  • Report from the Norwegian Scientific Committee for Food Safety (2016). Assessment of the risks to Norwegian biodiversity from the import and keeping of aquarium and garden pond plants. VKM Report 2016:50
  • Stace, C.A. (2019). New Flora of the British Isles. 4th edition. C & M Floristics, Middlewood Green.
  • Uotila P (2001). Ceratophyllum L. - I: Jonsell, B (utg.). 2001. Flora Nordica 2. Chenopodiaceae - Fumariaceae. The Bergius Foundation, The Royal Swedish Academy. 224-227.
  • Uotila, P. (1995). Ceratophyllum submersum - vorteblad - funnet i Norge. Blyttia 53: 25-26.

Sitering

Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av vorteblad Ceratophyllum submersum for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/5463. Nedlastet 11.01.2025