Arten er selvstendig reproduserende.


Arten er vurdert til lav risiko. Den har begrensa invasjonspotensial og liten økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 2, Økologisk effekt: 2

Arten har lav risiko LO, med usikkerhet til høy risiko HI. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på mindre enn 50 m/år. Dette tilsvarer begrensa invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har negative interaksjoner med stedegne arter. Dette tilsvarer liten økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: terrestrisk

Gullknoppurt (oftere kalt "kjempeknoppurt" i hagekretser) Centaurea macrocephala er en flerårig urt som kommer fra Tyrkia og Kaukasus. Den formerer seg seksuelt med frø og kan også spre seg vegetativt med rotfragmenter (med forbehold om at dette kun gjelder aktiv oppformering). Frøene er for store til vindspredning (se WRITTEN FINDINGS OF THE (wa.gov)); de spres passivt eller over lengre distanser med dyr (se Fraser Valley Invasive Species Society). Herdighetsangivelser varierer fra H4 (Centaurea macrocephala - Bjørkans planteliste (bjorkan.no)) til H6 (se f.eks. Hageselskapets Sortsliste 2005).Arten er angitt som forvillet, med ikke bofast, i Danmark (Hartvig 2015), og bare som tilfeldig i Finland (Kurtto mfl. 2019) og Sverige (Gulklint - Naturvård från SLU Artdatabanken (artfakta.se)). Den er nylig rapportert fra Polen hvor den foreløpig også karakteriseres som tilfeldig men muligens på vei til å bli naturalisert (Łazarski og Pliszko 2022).

Utbredelse i Norge

Arten ble først dokumentert fra norsk natur i 2016 i Hamar (Hedmark) i en eng (kanskje av type semi-naturlig), her med fem planter i blomst og dobbelt så mange rosetter. Den ble deretter dokumentert fra Nøtterøy Tjøme (Vestfold) i 2017 og 2018, i en veikant rett utenfor gjerdet til et hagesenter.

Arten angis i Elven mfl. (2022) som "kanskje bufast", men dette kvalifiserer neppe til etablert i FAB-terminologi all den tid den først ble funnet i 2016. Kanskje den er der ved neste vurdering?

Spredningsmåter

Gullknoppurt importeres til landet som prydplante, og er angivelig nokså mye dyrket (i Danmark i alle fall siden midten av 1800-tallet; se Hartvig 2015).

Det ene funnet er angitt rett utenfor gjerdet til hagesenteret og antas derfor å være en direkte spredning derfra. Den andre er trolig frøforvilling fra dyrkning, men hageutkast kan ikke utelukkes, i alle fall ikke som framtidig spredningsvei.

Det ene funnet angir flere individer, inkludert rosetter og blomstrende planter. Det kan tyde på frøformering på stedet selv om dette i så fall i første omgang bare fører til helt lokalt spredning.

Invasjonspotensial

Invasjonspotensialet vurderes til begrenset med usikkerhet til moderat, en kombinasjon av høy median levetid og lav med usikkerhet til begrenset ekspansjonshastighet. Anslagene her er basert på to funn med usikker vurdering av framtidig forekomstareal.

Økologisk effekt

Gullknoppurt vurderes å ha en liten økologisk effekt knyttet til fortrengning av rødlistevurderte, inkludert rødlistede, arter i semi-naturlig eng. Dette er ikke observert per i dag, men vi har her basert oss på hvordan arten opptrer i USA (WSNWCB 2008) og Canada (Invasive Species Council of BC 2017, FVISS) hvor den er ansett som en problematisk fremmed art (se også CABI: www.cabi.org/isc/datasheet/12041). Overføringsverdien til våre hjemlige forhold er opplagt begrenset og beheftet med usikkerhet, og det er ikke utenkelig at vurderingsperioden (som er på 75 år) er for kort til at en fortrengning vil kunne passere noen av metodens terskelverdier. Det kan heller ikke utelukkes at effekten kan bli større enn anslått dersom dette er en art som er i ferd med å spre seg. Det settes derfor usikkerhet begge veier (men usikkerhetene er også beheftet med usikkerhet).

Konklusjon

Gullknoppurt Centaurea macrocephala vurderes å ha en lav økologisk risiko med usikkerhet opp til høy økologisk risiko. Dette skyldes et begrenset invasjonspotensial (med usikkerhet til moderat) og en liten økologisk effekt (med usikkerhet både ned til ingen kjent og opp til moderat).

Hva forklarer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens høyeste skår på invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) og på økologisk effekt (y-aksen i risikomatrisa). Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa er artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Artens invasjonspotensial bestemmes av tre kriterier: Artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt bestemmes av seks kriterier: Artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Invasjonspotensial

Arten har begrensa invasjonspotensial (skår 2)

Avgjørende kriterier
  • A. Median levetid på minimum 650 år. Dette tilsvarer skår 4.
    Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på de beste anslagene på forekomstareal i dag (24 km²) og om 50 år (72 km²) er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 4 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.

  • B. Ekspansjonshastighet på mindre enn 50 m/år (med usikkerhet opp mot mellom 50 og 159 m/år). Dette tilsvarer skår 1.
    Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal og ekspansjon er forventet større framover i tid

    Denne estimeringsmetoden anslår ekspansjonshastigheten ut fra forventet endring i forekomstareal framover i tid.

    Basert på det beste anslaget på forekomstarealet i dag (24 km2) og om 50 år (72 km2) er ekspansjonshastigheten anslått til 40 m/år. Dette tilsvarer skår 1 på B-kriteriet.

Økologisk effekt

Arten har liten økologisk effekt (skår 2)

Avgjørende kriterier
  • D. Effekter på truede arter eller nøkkelarter på svak styrke og begrenset omfang (med usikkerhet ned mot fraværende og opp mot svak styrke og storskala omfang ELLER moderat styrke og begrenset omfang). Dette tilsvarer skår 2.
    Artens negative effekter på grupper av arter (inkludert trua arter eller nøkkelarter). Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med grupper av stedegne arter (hvor minst én av artene er trua eller nøkkelart), samt interaksjonens styre og omfang. Den negative interaksjonen med stedegne arter er gitt for hver naturtype. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert.
    Påvirkede
    arter i
    Nøkkelarter
    eller truede
    arter?
    Interaksjonens styrke Geografisk omfang Type interaksjon Vurderings
    grunnlag
    Semi-naturlig eng ja svak begrenset konkurranse om plass
    • kun observasjoner fra utlandet
    Berørt naturtype (med gruppen av påvirkede arter): Semi-naturlig eng
    påvirkes nøkkelarter eller truede arter? ja
    interaksjonens styrke svak
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon konkurranse om plass
    vurderingsgrunnlag
    • kun observasjoner fra utlandet

    Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:

    Arten er angitt å fortrenge hjemlige arter i Canada, og den er angitt som et "noxious weed" i Washington USA. Det angis derfor en mulig liten fortrengningseffekt på denne arten i semi-naturlig eng hos oss, en rødlistet naturtype som også inneholder mange rødlistede karplanter (og insekter som også kan bli rammet). Det er foreløpig ikke påvist en slik effekt hos oss.

    Det er knyttet usikkerhet rundt artens effekter som går utover utfallsrommet til den mest sannsynlige skåren på 2. Dette begrunnes i:

    Det settes en usikkerhet ned til ingen kjent effekt pga. uklar relevans av dokumentasjon fra Nord-Amerika og usikker overføringsverdi. Det settes også usikkerhet opp til en moderat effekt da det heller ikke kan utelukkes at effekten av denne arten kan bli større enn anslått.

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • C. Kolonisering av naturtype på mindre enn 5%. Dette tilsvarer skår 1.
    Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype.
    naturtype Tidshorisont kolonisert
    areal (%)
    Vurderings
    grunnlag
    naturtype:sterkt endret åpen fastmark med løsmassedekke Tidshorisont: kolonisert <br>areal (%):0–2 Vurderings<br>grunnlag:
    • kun observasjoner fra Norge
    naturtype:semi-naturlig eng Tidshorisont: kolonisert <br>areal (%):0–2 Vurderings<br>grunnlag:
    • kun observasjoner fra Norge

Økologisk effekt

Øvrige kriterier
  • E. Effekter på øvrige stedegne arter på svak styrke ELLER moderat styrke og begrenset omfang. Dette tilsvarer skår 1.
    Artens negative effekter på grupper av stedegne arter. Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med grupper av stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Den negative interaksjonen med stedegne arter er gitt for hver naturtype. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert.
    Påvirkede
    arter i
    Nøkkelarter
    eller truede
    arter?
    Interaksjonens styrke Geografisk omfang Type interaksjon Vurderings
    grunnlag
    Semi-naturlig eng ja svak begrenset konkurranse om plass
    • kun observasjoner fra utlandet
    Berørt naturtype (med gruppen av påvirkede arter): Semi-naturlig eng
    påvirkes nøkkelarter eller truede arter? ja
    interaksjonens styrke svak
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon konkurranse om plass
    vurderingsgrunnlag
    • kun observasjoner fra utlandet

    Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:

    Arten er angitt å fortrenge hjemlige arter i Canada, og den er angitt som et "noxious weed" i Washington USA. Det angis derfor en mulig liten fortrengningseffekt på denne arten i semi-naturlig eng hos oss, en rødlistet naturtype som også inneholder mange rødlistede karplanter (og insekter som også kan bli rammet). Det er foreløpig ikke påvist en slik effekt hos oss.

  • Økologiske effekter etter kriterium F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige)

Endring av risikokategori fra 2018

Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.

Effekt av klimaendringer

Delkategori for invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt ville ikke vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Betydningen av klimaendringer:

Denne arten har trolig vært dyrket en god stund, og det er mulig at funn av arten i norsk natur først i 2016 skyldes pågående klimaendringer som nå gjør det lettere for arten å få fotfeste (se også Haeuser mfl. 2017). Det kan derfor hende at det vi ser er starten på en ekspansjon med etablering og videre spredning, men det er strengt tatt ikke noen konkrete erfaringer fra naboland lenger sør som tilsier dette.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser artens kjente og antatte forekomstareal i dag og i fremtiden. Kjent forekomstareal er basert på perioden 2016 til 2021.
Forekomstareal I dag Fremtidig (50 år)
Forekomstareal: Kjent I dag: 8 km2
Forekomstareal: Antatt lavt anslag I dag: 16 km2 Fremtidig (50 år): 48 km2
Forekomstareal: Antatt beste anslag I dag: 24 km2 Fremtidig (50 år):72 km2
Forekomstareal: Antatt høyt anslag I dag: 32 km2 Fremtidig (50 år):96 km2

Andel av kjent forekomstareal i sterkt endra natur er på over 95 %.

Regionvis utbredelse

Utbredelse i dag


Kjent utbredelse
Hedmark, Vestfold.

Antatt utbredelse
Arten er antatt å kun finnes i de kjente områdene

Kjent utbredelse
Antatt utbredelse
Ikke kjent eller antatt
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen
Antatt utbredelse om 50 år

Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold.
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen

Arten er kun påvist to steder foreløpig, og det angis et relativt lavt mørketall da dette er en nokså påfallende art. Det finnes lite data å støtte seg på for å vurdere hvordan utviklingen på denne kan komme til å bli, men gitt at den trolig har vært dyrket en stund og at klimaendringene trolig bidrar til et økt potensial for arten, kan disse to funnene indikere starten på en videre spredning av arten. Det anslås derfor, uten mulighet for noen nærmere begrunnelse, en tredobling de kommende 50 år. Det er mulig at dette er vel konservativt. Vi anslår sørøstlige deler av landet som mest aktuelle for arten: den er muligens nokså kontinental og trives kanskje best også der det er tørt i innlandet.

Naturtypetilhørighet

Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.

Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).

naturtype kolonisert
areal (%)
tydelig
tilstandsendring
tydelig
påvirka
areal (%)
Vurderings
grunnlag
naturtype:sterkt endret åpen fastmark med løsmassedekke kolonisert <br>areal (%):0–2 tydelig <br>tilstandsendring: tydelig <br>påvirka <br>areal (%):0 Vurderings<br>grunnlag:
  • kun observasjoner fra Norge
naturtype:semi-naturlig eng kolonisert <br>areal (%):0–2 tydelig <br>tilstandsendring: tydelig <br>påvirka <br>areal (%):0 Vurderings<br>grunnlag:
  • kun observasjoner fra Norge

Regional naturvariasjon

Regional naturvariasjon omfatter variasjon i makroklimatiske forhold og/eller andre miljøforhold som gir opphav til mønstre på stor romlig skala (les mer her). Her inngår bioklimatiske soner og seksjoner og/eller kystvannssoner og -seksjoner hvor arten finnes i dag, eller antas å kunne finnes i framtiden (innenfor vurderingsperioden).

Utbredelse i bioklimatiske soner og seksjoner:

  • Boreonemoral sone: svakt oseanisk seksjon og overgangsseksjon.
  • Sørboreal sone: svakt oseanisk seksjon og overgangsseksjon.

Spredningsmåter

Til innendørs- eller produksjonsareal

Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.

Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.

Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:direkte import kategori:til kommersiell plantehandel hyppighet:ukjent antall <br>individer:ukjent tidsrom:pågående
hovedkategori:direkte import kategori:til botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) hyppighet:ukjent antall <br>individer:ukjent tidsrom:pågående

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:fra hager hyppighet:ukjent antall <br>individer:ukjent tidsrom:pågående
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:fra kommersiell plantehandel hyppighet:ukjent antall <br>individer:ukjent tidsrom:pågående
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:som hageutkast hyppighet:ukjent antall <br>individer:ukjent tidsrom:ukjent

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:egenspredning kategori:naturlig hyppighet:ukjent antall <br>individer:ukjent tidsrom:pågående

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten er selvstendig reproduserende.

Arten angis i Elven mfl. (2022) som "kanskje bufast", men dette kvalifiserer neppe til etablert i FAB-terminologi all den tid den først ble funnet i 2016. Kanskje den er der ved neste vurdering?

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
individ i norsk natur Årstall for første observasjon:2016 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei
selvstendig reproduksjon i norsk natur Årstall for første observasjon:2016 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Arten kom til Norge fra: ukjent

Innført som prydplante, uvisst hvorfra.

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Asia og Europa

Tyrkia og Kaukasus

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Asia, Europa og Nord- og Mellom-Amerika

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har seksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 15.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Centaurea macrocephala 2022.xlsx Forekomstfil 2022 Last ned

Referanser

  • Det Norske Hageselskap (2005). Hageselskapets sortsliste. ISBN 82-994640-2-1: 284 pp.
  • FVISS. Bighead Knapweed. Fraser Valley Invasive Species Society. https://fviss.ca/invasive-plant/bighead-knapweed (nedlastet september 2022)
  • Haeuser E, Dawson W og van Kleunen M (2017). The effects of climate warming and disturbance on the colonization potential of ornamental alien plant species. Journal of Ecology 105: 1698–1708. https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/1365-2745.12798
  • Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
  • Invasive Species Council of BC (2017). Factsheet Bighead Knapweed Centaurea macrocephala. https://bcinvasives.ca/wp-content/uploads/2021/01/Bighead_Knapweed_Factsheet_March2017.pdf
  • Kurtto A, Lampinen R, Piirainen M og Uotila P (2019). Checklist of the vascular plants of Finland. Suomen putkilokasvien luettelo. Norrlinia 34: 1-206.
  • Lazarski G og Pliszko A (2022). First spontaneous occurrence of Centaurea macrocephala (Asteraceae) in Poland. BioInvasions Records 11(2): 330-337. https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/bitstream/handle/item/292638/lazarski_pliszko_first_spontaneous_occurrence_of_centaurea_macrocephala_2022.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • WSNWCB (2008). Centaurea macrocaphala Puschk. ex Willd. Written findings of the Washington State Noxious Weed Control Board. https://www.nwcb.wa.gov/images/weeds/Centaurea-macrocephala-2008.pdf

Sitering

Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av gullknoppurt Centaurea macrocephala for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/5460