- Fremmedartslista 2023 >
- Celastrus scandens
Vurdering av slyngfrøbusk Celastrus scandens L.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som kan overleve vinteren utendørs og uten hjelp.
Arten er vurdert til ingen kjent risiko. Den har lite invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har ingen kjent risiko NK, med usikkerhet til lav risiko LO. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.
Det er ingen utslagsgivende kriterier for invasjonspotensial. Dette tilsvarer lite invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: terrestrisk
Slyngfrøbusk Celastrus scandens er en klatrebusk som opprinnelig kommer fra midtre og østlige Nord-Amerika. I følge Elven mfl. (2022) er den innført som prydplante og trekkplante for bier, sistnevnte gjelder trolig slektningen C. orbiculatus og tas ikke inn i denne vurderingen. Bakgrunnen for den andre funnet i landet er uklart, og det er foreløpig ikke noe som tyder på selvstendig reproduksjon hos arten. Den vurderes derfor her som dørstokkart.Arten er angitt som tilfeldig eller gjenstående i Sverige (Grovsnärja - Naturvård från SLU Artdatabanken (artfakta.se)), og er ikke nevnt i våre andre naboland.
Utbredelse i Norge
Antatt utbredelse av arten er foreløpig begrenset til Buskerud hvor arten angivelig skal være funnet i 2018 (se Elven mfl. 2022), men de andre sørlige fylkene i Oslofjordsområdet er trolig også aktuelle; se også klimamodelleringer av Mienna og Skarpaas (in prep.).
Det er noe usikkert om det blir riktig å velge C1 eller C2 her. Den er i Elven mfl. (2022) angitt fra Asker i Akershus som utplantet på 1960-tallet og først funnet i 2009, identisk som for slektningen C. orbiculatus. All den tid det bare finnes ett Celastrus-belegg fra Asker, er det trolig snakk om samme innsamling og art. Det er på belegget angitt "C. scandens" i en note (slik man gjør dersom taksonet ikke finnes i den aktuelle databasen), men så vidt undertegnede kan se er dette C. orbiculatus basert på skillekarakterer bl.a. gitt i Leicht-Young mfl. (2007). I Elven mfl. (2022) er arten også angitt fra Buskerud Nedre Eiker i 2018, men dokumentasjon er foreløpig ikke tilgjengelig (herbariebelegget er ikke digitalisert). Hvorom allting er, det er uansett ikke noe som tyder på at arten reproduserer selvstendig per i dag, men det er all grunn til å tro at den overlever vinteren (busken er flere titalls år gammel i følge R. Elven pers. komm. 12.09.2022).
Spredningsmåter
Arten importeres trolig noe som prydplante, men det fås ikke treff på nettet på noe annet enn en side som beskriver import til grøntanlegg (se Slyngfrøbusk - Planteportalen). Det er uklart om arten også importeres som prydplante via annen kommersiell plantehandel, men det er ikke noe som tyder på at den er særlig mye brukt.
Det er uklart hva som er bakgrunnen for det ene angitte funnet av arten; rømning/forvilling settes derfor her som framtidig.
Videre spredning i naturen via egenspredning kan i prinsippet skje etter en eventuell etablering av arten, men dette kan også ligge utenfor vurderingsperioden.
Invasjonspotensial
Invasjonspotensialet er lite med usikkerhet til begrenset, en kombinasjon av en begrenset median levetid (med usikkerhet ned lite liten og opp til moderat) og en liten ekspansjonshastighet. Det er lite som tyder på at arten dyrkes i noe særlig omfang, og den er heller ikke angitt som invasiv eller problematisk noe sted i motsetning til sin slektning C. orbiculatus.
Økologisk effekt
Det er ingen kjente økologiske effekter knyttet til arten.
Konklusjon
Slyngfrøbusk Celastrus scandens vurderes til ingen kjent økologisk risiko med usikkerhet til lav risiko, utelukkende pga. et lite til begrenset invasjonspotensial. Arten synes ikke å være på langt nær så aggressiv som sin slektning C. orbiculatus.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet: 1 – 3). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 10 og 59 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 43% og 97%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 1). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 0 m/år.
-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:fastmarksskogsmark tidshorisont:nå kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - annet
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn ingen kjent risiko NK i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:0 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:0 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:4 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:2 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:8 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Buskerud.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Arten er foreløpig angitt fra Buskerud Nedre Eiker i 2018 (Elven mfl. 2018), men en eventuell dokumentasjon er foreløpig ikke tilgjengelig. Det er ikke noe som tyder på at denne arten dyrkes i særlig grad, og den er heller ikke påvist som introdusert i andre land enn i Bulgaria i følge Plants of the World Online (Celastrus scandens L. | Plants of the World Online | Kew Science). Denne planten er mao. nokså lite spredningsvillig sammenlignet med sin slektning C. orbiculatus, og ytterligere introduksjoner anses som lite sannsynlig (også fordi invasjonspotensialet ser kunstig høyt ut dersom man velger bare én introduksjon til). Vi merker av Buskerud i kartet (siden den er angitt herfra) selv om arten trolig har vel så stor sannsynlighet i de andre fylkene i Oslofjordsområdet.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:fastmarksskogsmark | kolonisert areal (%):0–2 | tydelig tilstandsendring: | tydelig påvirka areal (%):0 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:direkte import | kategori:til botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
hovedkategori:direkte import | kategori:til grøntanlegg (inkl. parker, rabatter o.l.) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:fra botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:fra grøntanlegg (inkl. parker, rabatter o.l.) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten kan overleve vinteren utendørs og uten hjelp.
Det er noe usikkert om det blir riktig å velge C1 eller C2 her. Den er i Elven mfl. (2022) angitt fra Asker i Akershus som utplantet på 1960-tallet og først funnet i 2009, identisk som for slektningen C. orbiculatus. All den tid det bare finnes ett Celastrus-belegg fra Asker, er det trolig snakk om samme innsamling og art. Det er på belegget angitt "C. scandens" i en note (slik man gjør dersom taksonet ikke finnes i den aktuelle databasen), men så vidt undertegnede kan se er dette C. orbiculatus basert på skillekarakterer bl.a. gitt i Leicht-Young mfl. (2007). I Elven mfl. (2022) er arten også angitt fra Buskerud Nedre Eiker i 2018, men dokumentasjon er foreløpig ikke tilgjengelig (herbariebelegget er ikke digitalisert). Hvorom allting er, det er uansett ikke noe som tyder på at arten reproduserer selvstendig per i dag, men det er all grunn til å tro at den overlever vinteren (busken er flere titalls år gammel i følge R. Elven pers. komm. 12.09.2022).
Etableringsstatus | Årstall for første observasjon | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år) |
---|---|---|
etablering i norsk natur | Årstall for første observasjon:0 | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år):nei |
Arten kan komme til Norge fra: ukjent
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika
Østlige Nord-Amerika
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Europa og Nord- og Mellom-Amerika
Arten er i følge Plants of the World Online bare kjent som introdusert i Bulgaria (se Celastrus scandens L. | Plants of the World Online | Kew Science).
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har både seksuell og aseksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 30.
Referanser
- Elven R, Bjorå CS, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utgåva. Samlaget, Oslo.
- Leicht-Young SA, Pavlovic NB, Grundel R og Frohnapple KJ (2007). Distinguishing native (Celastrus scandens L.) and invasive (C. orbiculatus Thunb.) bittersweet species using morphological characteristics. Journal of the Torrey Botanical Society 134(4): 441-450.
- Mienna, I.M. og Skarpaas, O. 2023. Nåværende og fremtidig potensiell utbredelse av karplanter i Fremmedartslista 2023. Open Science Framework, https://osf.io/5mq3k/
Sitering
Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av slyngfrøbusk Celastrus scandens for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/5449. Nedlastet 05.11.2024
Forskrift om fremmede organismer
Denne arten er ikke oppført på Klima- og miljødepartementets liste over arter det er forbudt å innføre, sette ut og omsette, jf. § 5 og § 9. Merk at arten kan være regulert på annen måte.
Forbudslista hos Lovdata.no open_in_new