- Fremmedartslista 2023 >
- Baccharis halimifolia
Vurdering av Baccharis halimifolia L.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.
Arten er vurdert til ingen kjent risiko. Den har lite invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har ingen kjent risiko NK, med usikkerhet til lav risiko LO. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.
Det er ingen utslagsgivende kriterier for invasjonspotensial. Dette tilsvarer lite invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: terrestrisk
Baccharis halimifolia ("groundsel bush"/"eastern baccharis") er en langlevd busk i korgplantefamilien som opprinnelig kommer fra østlige Nord-Amerika. Arten har seksuell frøformering og er særbu med egne hann- og hunnplanter, men den kan i tillegg reprodusere vegetativt ved rotskudd. Fruktene er vindspredte.Arten er innført til andre land som prydplante til og til leplanting og jordstabilisering (European and Mediterranean Plant Protection Organization 2014). Arten er introdusert i østlige Australia, Georgia og Vest-Europa (se POWO: Baccharis halimifolia L. | Plants of the World Online | Kew Science). Den er foreløpig ikke kjent fra Skandinavia, og det er heller ikke noe som tyder på at arten er i handelen kommersielt i Norge. Den er imidlertid angitt som dyrket innendørs i Sverige (se Saltbaccharis - Naturvård från SLU Artdatabanken (artfakta.se)), og arten er risikovurdert i Sverige til lav risiko (Strand mfl. 2018).Nærmeste forekomster er i Storbritannia (Stace 2019) hvor arten er påvist som gjenstående og hvor begge kjønn har vært til stede siden 1924 (uten tilsynelatende frøformering slik teksten tolkes). Arten er også påvist i Belgia, foreløpig kun med isolerte forekomster, og hvor den er vurdert som en A1-art (A pga. høy økologisk effekt og 1 pga. isolerte forekomster, noe som kvalifiserer for deres "svarteliste"; se Branquart mfl. 2010).
Utbredelse i Norge
Arten er foreløpig ikke dokumentert fra Norge, hverken innendørs eller utendørs. Den vurderes derfor som en dørstokkart. Arten har et marginalt potensial i kyststrøk i Sørøst-Norge, og dette potensialet øker noe med de pågående klimaendringene (se Mienna og Skarpaas in prep.). Uten de pågående klimaendringene hadde arten neppe blitt vurdert i det hele tatt.Ifølge nisjemodelleringen gjengitt i EPPO (2013) gjort basert på klimakrav og habitatpreferanser er det usikkert hvor godt arten kan klare seg langs kysten mot Nordsjøen og Østersjøområdet og tempererte områder, også relevant for Norge. Disse områdene er ansett å være mindre egnet for arten.
Så vidt vi vet, importeres ikke arten per nå som pryd- eller leplante i Norge; det er ingen treff ved søk på norske nettsider på denne arten.
Spredningsmåter
Det er ikke noe som tyder på at denne arten foreløpig importeres som hage/leplante; den er nok for varmekrevende for våre forhold.
Ved en eventuell framtidig import, kan man se for seg at arten kan spre seg fra dyrkning, enten gjennom frøspredning, hageutkast eller vegetativ rotskuddvekst. Viderespredning i naturen antas imidlertid å ligge utenfor vurderingsperioden da det krever etablering av begge kjønn (arten er særbu).
Invasjonspotensial
Invasjonspotensialet vurderes til lite med usikkerhet opp til begrenset. Dette er en kombinasjon mellom en begrenset median levetid (med usikkerhet i begge retninger) og en lav ekspansjonshastighet.
Økologisk effekt
Arten vurderes å ha ingen kjent økologisk effekt i Norge. Arten er kjent å ha negative økologiske effekter hvor den er etablert, inkludert i Europa. Den er her rasktvoksende og danner tette kratt som utkonkurrerer hjemlig vegetasjon og som også påvirker det fysiske miljøet og naturlig suksesjon (Branquart mfl. 2010). Arten er tolerant overfor saltsprut og oversvømmelser og vokser naturlig i en lang rekke kysthabitat som brakkvannsmyr, sanddyner i tillegg til at den også kan innta skrotemark av ulikt slag. Det er lite sannsynlig at arten vil kunne gjøre noen skade hos oss innen vurderingsperioden på 100 år; våre klimatiske forhold er for lite egnet til at noen av terskelverdiene for økologisk effekt vil kunne passeres.
Konklusjon
Korgplanten Baccharis halimifolia vurderes å ha ingen kjent økologisk risiko med usikkerhet til lav økologisk risiko, utelukkende pga. et lite til begrenset invasjonspotensial. De negative økologiske effektene angitt i land lenger sør i Europa antas ikke å være relevante for våre forhold innen vurderingsperioden.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet: 1 – 3). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 10 og 59 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 43% og 97%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 1). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 0 m/år.
-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:strandeng tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn ingen kjent risiko NK i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:0 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:0 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:4 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:2 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:8 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Vest-Agder, Rogaland.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Arten angis med herdighet H5 The Hillier Manual of Trees & Shrubs, hvilket tilsier "Hardy in most places throughout the UK, even in severe winters" med angitt temperatur fra -15 til -10. Den antas derfor å kunne klare seg flere steder langs kysten av landet vårt, men her markeres de aller mest gunstige områdene i sørvest.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:strandeng | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:direkte import | kategori:til grøntanlegg (inkl. parker, rabatter o.l.) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:fra grøntanlegg (inkl. parker, rabatter o.l.) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:som hageutkast | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Det er ikke angitt spredningsmåter i norsk natur for denne arten
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten forekommer ikke i Norge.
Så vidt vi vet, importeres ikke arten per nå som pryd- eller leplante i Norge; det er ingen treff ved søk på norske nettsider på denne arten.
Arten kan komme til Norge fra: ukjent
Arten er foreløpig ikke dokumentert fra Norge, og det er uvisst hvorfra den eventuelt vil komme.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk fuktig: Nord- og Mellom-Amerika
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Oseania, Asia, Europa og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk fuktig: Oseania og Nord- og Mellom-Amerika
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har både seksuell og aseksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 20.
Referanser
- Branquart E, Vanderhoeven S, Van Landuyt W, Van Rossum F og Verloove F (2010). Invasive Species in Belgium: Baccharis halimifolia. https://ias.biodiversity.be/species/show/41#:~:text=Invasive%20Alien%20Species%20in%20Belgium%3A%20Baccharis%20halimifolia&text=More%20on%20invasiveness%3A%20Baccharis%20halimifolia,marshes%2C%20dunes%20and%20open%20woods.
- EPPO (2013). Pest risk analysis for Baccharis halimifolia. EPPO, Paris. 72 s. https://www.specieinvasive.it/images/schede-risk-assessment/Baccharis_halimifolia_RA.pdf
- European and Mediterranean Plant Protection Organization (2014). EPPO Data sheets on invasive alien plants: Baccharis halimifolia L. Asteraceae - Grondsel Bush. EPPO Bulletin 44: 5-10.
- Fried G, Caño L Brunel S, Beteta E, Charpentier A, Herrera M, Starfinger U og Panetta FD (2016). Monographs on Invasive Plants in Europe: Baccharis halimifolia L. Botany Letters 163: 127-153. https://doi.org/10.1080/23818107.2016.1168315
- Mienna, I.M. og Skarpaas, O. 2023. Nåværende og fremtidig potensiell utbredelse av karplanter i Fremmedartslista 2023. Open Science Framework, https://osf.io/5mq3k/
- Stace, C.A. (2019). New Flora of the British Isles. 4th edition. C & M Floristics, Middlewood Green.
- Strand M, Aronsson M og Svensson M. (2018). Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige. ArtDatabankens risklista. ArtDatabanken Rapporterar 21. ArtDatabanken SLU, Uppsala, Sverige
Sitering
Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av Baccharis halimifolia for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/5389. Nedlastet 19.11.2024
Forskrift om fremmede organismer
Denne arten er ikke oppført på Klima- og miljødepartementets liste over arter det er forbudt å innføre, sette ut og omsette, jf. § 5 og § 9. Merk at arten kan være regulert på annen måte.
Forbudslista hos Lovdata.no open_in_new