Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.


Arten er vurdert til ingen kjent risiko. Den har lite invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 1, Økologisk effekt: 1

Arten har ingen kjent risiko NK. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Det er ingen utslagsgivende kriterier for invasjonspotensial. Dette tilsvarer lite invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: terrestrisk

"Kjemperør" Arundo donax er et flerårig gress som opprinnelig kommer fra Asia. Det dyrkes mange steder i verden som prydgress og er rapportert som forvillet på alle kontinenter. Arten er trolig for varmekrevende til å reprodusere og gjøre noe som helst ut av seg i Norge innen vurderingsperioden, men på grunn av kriteriene i horisontskanningen er kombinasjonen av potensiale for ren overlevelse og en kjent økologisk effekt (som denne har der den er forvillet og godt etablert) nok til direkte risikovurdering som dørstokkart.Ifølge Manual of the Alien Plants of Belgium er arten "A very rare escape from cultivation or garden throw out but possibly overlooked." og ble først oppdaget i Belgia i 2011 (se Arundo donax | Manual of the Alien Plants of Belgium (myspecies.info)). Den er av Stace (2019) angitt som å være i utstrakt dyrkning i sørøstlige deler av England, men det er ikke angitt noen forvillinger. Arten er ikke angitt fra noen av våre skandinaviske naboland.

Utbredelse i Norge

Arten finnes trolig ikke i landet i det hele tatt, ei heller i dyrkning.

Det er ikke noe som tyder på at denne arten er i kommersiell handel hos oss, forståelig nok siden den er angitt med herdighet H1 (se Bjørkans planteliste: Arundo donax - Bjørkans planteliste (bjorkan.no)) og dermed bare kan overleve i de aller mest vintermilde områdene i landet. Herdighet H4 på skalaen til RHS (www.rhs.org.uk/plants/1675/i-arundo-donax-i/details) støtter også at den kan ha et lite potensiale for overlevelse, men trolig at den er på grensen hos oss.

Spredningsmåter

Det er ikke noe som tyder på at arten foreløpig er i salg hos oss og den har følgelig ikke noe potensiale for å spre seg noe sted.

Dersom arten skulle dyrkes, er den trolig uansett ikke i stand til å reprodusere og spre seg med frø innen vurderingsperioden. Legger derfor kun inn mulig spredning fra dyrkning med "hageutkast" som en mulighet.   

Invasjonspotensial

Invasjonspotensialet er lite, et resultat av en begrenset median levetid (med usikkerhet ned til lav) og en lav (dvs. i praksis ingen) ekspansjonshastighet.

Økologisk effekt

Det er ingen kjente økologiske effekter knyttet til arten i norsk natur. Den har opplagt en negativ økologisk effekt der hvor den etableres. Den er eksempelvis på "svartelista" i Gallardo mfl. (2015), en horisontskanning gjort for Vest-Europa, og anses som en potensiell invasiv fremmedart i Nederland (Matthews mfl. 2017), men disse effektene (som unektelig er nokså vanskelig tilgjengelig fra disse publikasjonene) antas ikke å være relevante for oss innen vurderingsperioden. De økologiske effektene er i CABI (se www.cabi.org/isc/datasheet/1940#tosummaryOfInvasiveness) knyttet til at den er raskt-voksende og konkurransedyktig og fortrenger hjemlig vegetasjon, hovedsakelig langs elvebredder.

Konklusjon

"Kjemperør" Arundo donax vurderes til ingen kjent økologisk risiko hos oss til tross for at den er en pest og en plage mange andre steder i verden. Den er neppe i stand til å reprodusere hos oss og er helt på grensa til å kunne overleve på de aller mest vintermilde områdene i landet. De angitte økologiske effektene andre steder i verden anses ikke å være relevante hos oss innen vurderingsperioden.

Hva forklarer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens høyeste skår på invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) og på økologisk effekt (y-aksen i risikomatrisa). Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa er artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Artens invasjonspotensial bestemmes av tre kriterier: Artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt bestemmes av seks kriterier: Artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Arten er vurdert til ingen kjent risiko NK og har dermed ingen avgjørende kriterier.

Invasjonspotensial

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • A. Median levetid på mellom 10 og 59 år (med usikkerhet ned mot mindre enn 10 år). Dette tilsvarer skår 2.
    Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet: 1 – 2). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 10 og 59 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 43% og 97%.

  • B. Ekspansjonshastighet på mindre enn 50 m/år. Dette tilsvarer skår 1.
    Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal

    Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 1). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 0 m/år.

  • Invasjonspotensial etter C er vurdert som fraværende (usannsynlig).

Økologisk effekt

Øvrige kriterier
  • Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige)

Endring av risikokategori fra 2018

Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.

Effekt av klimaendringer

Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn ingen kjent risiko NK i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser anslag på antall forekomster, med utgangspunkt i én introduksjon, og antallet ytterligere introduksjoner i løpet av en periode på 10 år. Anslag på artens forekomstareal 10 år etter første introduksjon er gitt.
Anslag Antall forekomster fra én introduksjon Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur Forekomstareal etter 10 år
Anslag:lavt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:0 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:0 km2
Anslag:beste anslag Antall forekomster fra én introduksjon:1 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:4 km2
Anslag:høyt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:1 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:4 km2

Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.

Regionvis utbredelse

Antatt utbredelse om 50 år: Ingen angitte områder.


Denne arten har kun et potensiale for overlevelse i de mest vintermilde områdene i landet, det vil si langs kysten av sørvestlige deler. Det antas at arten kan overleve dersom den introduseres til et passende sted i dette området, men det antas ikke at den er i stand til å reprodusere eller spre seg ytterligere. Det er ikke noe som tyder på at arten er i handelen i Norge, og det er derfor ingen grunn til å tro at den faktisk vil introduseres til naturen de kommende 50 årene.

Naturtypetilhørighet

Det er ikke angitt noen naturtypetilhørighet for arten.

Spredningsmåter

Til innendørs- eller produksjonsareal

Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.

Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.

Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:direkte import kategori:til kommersiell plantehandel hyppighet:ukjent antall <br>individer:ukjent tidsrom:kun i fremtiden

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:som hageutkast hyppighet:ukjent antall <br>individer:ukjent tidsrom:ukjent

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Det er ikke angitt spredningsmåter i norsk natur for denne arten

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten forekommer ikke i Norge.

Det er ikke noe som tyder på at denne arten er i kommersiell handel hos oss, forståelig nok siden den er angitt med herdighet H1 (se Bjørkans planteliste: Arundo donax - Bjørkans planteliste (bjorkan.no)) og dermed bare kan overleve i de aller mest vintermilde områdene i landet. Herdighet H4 på skalaen til RHS (www.rhs.org.uk/plants/1675/i-arundo-donax-i/details) støtter også at den kan ha et lite potensiale for overlevelse, men trolig at den er på grensen hos oss.

Arten kan komme til Norge fra: ukjent

Har trolig foreløpig ikke ankommet og det er ukjent hvorfra den eventuelt vil kunne komme.

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert tørt: Asia
  • Subtropisk tørt: Asia

Kommer opprinnelig fra vestlige og sentrale Asia.

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert tørt: Asia
  • Subtropisk Middelhavsklima: Oseania, Afrika, Asia, Europa, Nord- og Mellom-Amerika og Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk tørt: Oseania, Afrika, Asia, Nord- og Mellom-Amerika og Nord- og Mellom-Amerika

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har seksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 30.

Referanser

  • Gallardo B, Zieritz A, Adriaens T, Bellard C, Boets P, Britton JR, Newman JR, van Valkenburg JLCH og Aldridge DC (2015). Trans-national horizon scanning for invasive non-native species: a case study in western Europe. Biol Invasions 10.1007/s10530-015-0986-0
  • Matthews J, Beringen R, Creemers R, Hollander H, van Kessel N, van Kleef H m.fl. (2017). A new approach to horizon-scanning: identifying potentially invasive alien species and their introduction pathways. Management of Biological Invasions 8: 37-52.
  • Stace, C.A. (2019). New Flora of the British Isles. 4th edition. C & M Floristics, Middlewood Green.

Sitering

Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av kjemperør Arundo donax for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/5370