- Fremmedartslista 2023 >
- Lama glama
Vurdering av lama Lama glama (Linnaeus, 1758)
Utført av ekspertkomité for Pattedyr
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som forekommer utendørs i eget produksjonsareal.
Arten er vurdert til lav risiko. Den har moderat invasjonspotensial og liten økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har lav risiko LO. Risikoen er lavere i deler av artens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på mellom 60 og 649 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten medfører endring i naturtyper. Dette tilsvarer liten økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: terrestrisk
Lama, Lama glama, er en domestisert art som har vært benyttet som husdyr i deler av Sør-Amerika; i Andesfjella og på Altiplanoen, i flere tusen år. Den er innført som husdyr men i begrenset omfang til alle kontinent. Arten er sosiale og flokklevende dyr med relativ lavt reproduksjonspotensial.
Utbredelse i Norge
Arten forekommer i relativt begrenset antall i Norge, rundt 1000 individ. Arten finnes i dag bare innenfor begrensede produksjonsareal. Dette kan imidlertid utvides ved økt utmarksbruk.
Alle de rundt 1000 lamaer i Norge holdes under hegn og delvis innedørs på relativt begrensede produksjonsareal. De første blei importert på slutten av 1990 tallet.
Spredningsmåter
Relativt mange dyr er importert fra våre naboland, fra kontinentet og Storbritannia de siste tiårene. Mattilsynet vurderer at det er tillatt å holde arten som husdyr, noe som åpner for import etter gjeldende smitte- og dyrevernforskrifter. Omlag 150 dyrehold i Norge er registrert med til sammen rundt 1000 dyr, innendørs og innenfor begrensede produksjonsareal utendørs, samt i noen få dyrehager og opplevelsessentre.
Arten opptrer i flokker og antas å ha en relativ lav spredningshastighet, avhengig av tetthet. Sjansen for rømning utenfor dagens produksjonsareal er tilstede, og er noe som har skjedd flere steder. Rømlingene har imidlertid relativt fort blitt innfanget og dette kan ikke betraktes som forvilling. Slike dyr vil være i privat eie, noe som innebærer rettigheter, men også plikter, for dyreeier ved eventuell rømning. Det betyr at faren for spredning ved rømning er liten og faren for forvilling minimal.
Arten kan sannsynligvis klare å finne nok føde utendørs året rundt langs deler av kysten og i innlandsområder med lite snø. Det er imidlertid usikkert hvor godt arten kan klare seg i et fuktig oseanisk klima over tid, selv om arten regnes som hardfør og tilpasningsdyktig. Sjansen for etablering i tørre alpine strøk kan være større. Arten er kjent å være følsom for D-vitaminmangel på våre breddegrader, noe som kan redusere muligheten for overlevelse.
Invasjonspotensial
Arten er vurdert til å ha moderat invasjonspotensiale med usikkerhet mot begrensa. Dette skyldes moderat median levetid (med usikkerhet mot begrensa og lang), samt begrensa ekspansjonshastighet (med usikkerhet mot liten). Det er usikkerhet knyttet til om arten kan klare å etablere seg i norsk natur.
Økologisk effekt
Arten er vurdert til å ha liten økologisk effekt. Det er kjent at arten kan bringe inn nye parasitter og sykdommer som kan utgjøre en fare for andre husdyr samt ville hjortedyr, selv om arten ikke klarer å etablere seg i norsk natur. Streng kontroll med importerte dyr er derfor påkrevet.
Konklusjon
Lama Lama glama er vurdert til lav risiko LO. Dette skyldes moderat invasjonspotensiale og liten økologisk effekt.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Arten vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 3 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 3 (med usikkerhet: 2 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 60 og 649 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 5% og 43%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 3 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet 1 – 2). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 82 m/år.
Økologisk effekt
Arten vurderes til delkategori 2 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterier-
Artens negative effekter på truede eller sjeldne naturtyper. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring. naturtype tidshorisont tydelig
tilstandsendringtydelig
påvirka
areal (%)vurderings‐
grunnlagsemi-naturlig eng fremtidig - relativ del-artsgruppesammensetning
0–2 - annet
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:semi-naturlig eng tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - annet
naturtype:fjellhei, leside og tundra tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - annet
naturtype:fastmarksskogsmark tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - annet
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Artens negative effekter på grupper av stedegne arter. Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med grupper av stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Den negative interaksjonen med grupper av arter er indikert gjennom påvirket naturtype. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert. Påvirkede
arter inøkkelarter
eller truede
arter?interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings‐
grunnlagSemi-naturlig eng nei svak storskala fytofagi - annet
Fjellhei, leside og tundra nei svak storskala fytofagi - annet
Fastmarksskogsmark nei svak storskala fytofagi - annet
Påvirkede arter i: Semi-naturlig eng nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang storskala type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - annet
Påvirkede arter i: Fjellhei, leside og tundra nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang storskala type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - annet
Påvirkede arter i: Fastmarksskogsmark nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang storskala type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - annet
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:
Arten er klassifisert som en mellombeiter sørlig knyttet til åpne tørre grassletter og heier. Den vil kunne påvirke mange artgrupper i naturtyper knyttet til alpine og semi-naturlig eng. Dens funksjonelle habitatseleksjonsresponsen vil imidlertid avhenge av tetthet.
-
Artens negative effekter på naturtyper (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring. naturtype tidshorisont tydelig
tilstandsendringtydelig
påvirka
areal (%)vurderings‐
grunnlagfjellhei, leside og tundra fremtidig - relativ del-artsgruppesammensetning
0–2 - annet
fastmarksskogsmark fremtidig - relativ del-artsgruppesammensetning
0–2 - annet
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter: Det er forventet at arten vil kunne påvirke flere naturtyper knyttet til bl.a. fastmarkskogsmark, fjellheityper og semi-naturtlige typer.
-
Overføring av parasitter og patogener. Tabellen viser hvilke parasitter eller patogener (inkludert bakterier og virus) arten er vurdert å overføre til stedegne verter, om parasitten er kjent for verten eller ei, samt om parasitten er fremmed eller stedegen. Den økologiske effekten av overføringen kan ikke være større enn den økologiske effekten parasitten selv vurderes å ha etter kriteriene D til H. Kun overføringer av parasitter og patogener som er dokumentert eller sannsynlig er inkludert. stedegen art kategori
Rødlista 2021nøkkelart? Parasittens vitenskapelige navn Parasittens status Parasittens delkategori Geografisk omfang Vurderingsgrunnlag elg
Alces alces (Linnaeus, 1758)Livskraftig LC nei Camelostrongylus mentulatus ny for verten og fremmed 1 begrenset - skriftlig dokumentasjon fra Norge
rein
Rangifer tarandus (Linnaeus, 1758)Nær truet NT nei Camelostrongylus mentulatus ny for verten og fremmed 1 begrenset - skriftlig dokumentasjon fra Norge
hjort
Cervus elaphus Linnaeus, 1758Livskraftig LC nei Camelostrongylus mentulatus ny for verten og fremmed 1 begrenset - skriftlig dokumentasjon fra Norge
Det er knyttet usikkerhet rundt artens effekter som går utover utfallsrommet til den mest sannsynlige skåren på 1. Dette begrunnes i:
Lama (og alpakka) har sannsynligvis brakt inn parasitten, bl.a. Camelostrongylus mentulatus, jf vurderinger av komiteen for rundormer og flatormer. Ved økt utmarksbeitebruk fremmede parasitter spres til våre ville hjortedyr, se også Falk et al. (2021) og generelle referanser i horisontskanning.
-
Økologiske effekter etter kriterium D, H er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Årsak til geografisk variasjon i risiko
- Artens evne til reproduksjon og/eller spredning er begrenset til visse bioklimatiske soner eller seksjoner
- Artens økologiske effekter er begrenset til visse bioklimatiske soner eller seksjoner
Geografisk variasjon i risiko knyttet til de bioklimatiske soner arten kan overleve i.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:4 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:3 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:12 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:5 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:20 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus, Vestfold, Telemark, Aust-Agder.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Antatt utbredelse etter 50 år er høyst usikker. Arten er floklevende og har begrenset ekspansjonshastighet. Arten kan sansynligvis etablere seg i de beste habitater langs deler av kysten og i innlandsområder med lite snø. Men det er høyst usikkert om arten vil klare å overleve over tid. Dette skyldes at arten er kjent å være følsom for D-vitaminmangel på våre breddegrader, noe som kan redusere muligheten for overlevelse.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:semi-naturlig eng | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:fjellhei, leside og tundra | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:fastmarksskogsmark | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:direkte import | kategori:til husdyrhold (i landbruket) | hyppighet:flere ganger pr. 10. år | antall individer:2 - 10 | tidsrom:pågående |
hovedkategori:direkte import | kategori:til botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) | hyppighet:sjeldnere enn hvert 10. år | antall individer:2 - 10 | tidsrom:ukjent |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:fra husdyrhold (i landbruket) | hyppighet:ukjent | antall individer:2 - 10 | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:fra botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) | hyppighet:ukjent | antall individer:2 - 10 | tidsrom:kun i fremtiden |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:2 - 10 | tidsrom:kun i fremtiden |
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten forekommer utendørs i eget produksjonsareal.
Alle de rundt 1000 lamaer i Norge holdes under hegn og delvis innedørs på relativt begrensede produksjonsareal. De første blei importert på slutten av 1990 tallet.
Etableringsstatus | Årstall for første observasjon | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år) |
---|---|---|
etablering i norsk natur | Årstall for første observasjon:0 | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år):nei |
Første kjente import til dyreholdsbesetninger skjedde i 1998 (Falk et al. 2021). Tidligere importert til noen dyreparker, men tidspunkt er ukjent. Arten er domestisert.
Arten kan komme til Norge fra: annet sted (utlandet)
Importert som husdyr primært fra Sverige, men og fra Tyskland og Storbritania.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
Domestisert art som har vært nyttet som husdyr i deler av Sør Amerika; i Andesfjella og på Altiplanoen, i flere tusen år.
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Terrestrisk utbredelse:
- Subtropisk/Tropisk høydeklima: Nord- og Mellom-Amerika
Som husdyr forekommer arten i deler av Andesfjella knytta til grassletter og alpine områder, beitende store deler av året. Arten forekommer i økende antall under hegn i Nord-Amerika, Europa og Asia. Feralisering av arten er kjent i i S-Amerika (Varas et al. 2020). Feralisering er antydet flere steder, bl.a. i Italia (Gargioni et al. 2021), men dagens forekomst er usikker.
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har seksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 5.
Referanser
- Falk M, Reiersen A, Wolff C, Klem T B, Jonsson M, Heier B T og Hofshagen M (red). Dyrehelserapporten 2021. Veterinærinstituttets rapportserie 19-2022
- Gargioni, C.; Monaco, A.; Francesco Ficetola, G.; Lazzeri, L.; Mori, E. (2021). From the Andes to the Apennines: Rise and Fall of a Free-Ranging Population of Feral Llamas. Animals 11: 857. https://doi.org/10.3390/ani11030857
- Varas, V., Vásquez, J. P., Rivera, R., Longo, A., Valdecantos, P. A., Wheeler, J. C., ... & Marín, J. C (2020). Interbreeding among South American camelids threatens species integrity. Journal of Arid Environments 181 https://doi.org/10.1016/j.jaridenv.2020.104249
Sitering
Holand Ø, Rolandsen CM, van der Kooij J og Eldegard K (2023). Mammalia: Vurdering av lama Lama glama for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/5212. Nedlastet 23.12.2024