- Fremmedartslista 2023 >
- Mulinia lateralis
Vurdering av Mulinia lateralis (Say, 1822)
Utført av ekspertkomité for Marine invertebrater
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.
Arten er vurdert til lav risiko. Den har moderat invasjonspotensial og liten økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har lav risiko LO, med usikkerhet til høy risiko HI og høy risiko HI. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på mellom 60 og 649 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har negative interaksjoner med stedegne arter. Dette tilsvarer liten økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: marint
Mulinia lateralis er en liten skjellart som finnes i estuarier langs vestsiden av Atlanterhavet fra Nova Scotia til Argentina (WGITMO, 2019). Det er lavere sannsynlighet for å finne skjellet i tropiske områder . Skjellet har høy fekunditet , raskt vekst , og tåler stor variasjon i saltholdighet og forringede miljøbetingelser ( bl.a. lave oksygenverdier). Skjellet ser ikke ut til å klare å etablere seg i stabil høy salinitet, Crayenmeersch et al., (2019), og referanser sitert der.
Utbredelse i Norge
I fremtiden: Sjøområder med noe brakt vann og finkornet bløtbunn fra Svenskegrensen til Trøndelag.
Spredningsmåter
M. lateralis foretrekker finkornet bløtbunn ( sand/silt) er i sitt opprinnelige leveområde. Klunder et al., (2019). Introduksjoner til norsk natur vil derfor mest sannsynlig være knyttet til naturlig egenspredning, eller i sedimenter i ballasttanker. Etter implementeringen av ballastvannkonvensjonen må en regne sannsynligheten for dette som liten. En kan heller ikke utelukke transport med sand på mudringsredskap -båter. Sannsynligheten for transport som påvekst på skrog vil neppe være vanlig, men kan ikke helt utelukkes.
Siden arten har etablert seg i Vadehavet, Craeymeersch et al, (2019)må vi forvente at den på sikt vil spre seg naturlig langs kysten av Nordeuropa og langs langs deler av Norskekysten. Artens temperaturtoleranse ( ned til 7.5 C), Calabrese (1969), tilsier at den vil kunne spre seg forholdsvis langt nord langs kysten.
Invasjonspotensial
Moderat med usikkerhet nedover basert på artens spredningshistorikk, og oppover fordi arten har høy fekunditet, planktoniske larver (7-22 d) og kan opptre i store tettheter der den har etablert seg, Crayenmeersch et al., (2019), og referanser sitert der.
Økologisk effekt
Mulinia lateralis har kort generasjonstid, høy fekunditet og raskt vekst. Det tåler perioder med lave oksygenverdier og kan raskt utnytte topper i forekomst av plankton og sedimenterende organisk materiale. Den er funnet i store tettheter blant annet sammen med de hjemlige artene Saueskjell (Cerastoderma edule) , Spissula subtruncata og Mactra stultorum. En må forvente at den vil konkurrere med blant annet disse artene om plass og mat. Det er usikkert om arten vil delvis kunnne fortrenge en eller flere av disse, Crayenmeersch et al, (2019).
Konklusjon
Mulinia lateralis er vurdert til høy risiko, med usikkerhet opp og ned. Dette er på grunn av et stort invasjonspotensial med usikkerhet nedover, og en liten økologisk effekt med usikkerhet oppover.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Arten vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 2 forekomster i løpet av 10 år og 2 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 3 (med usikkerhet: 3 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 60 og 649 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 5% og 43%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 2 forekomster i løpet av 10 år og 2 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet 1 – 3). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 112 m/år.
Økologisk effekt
Arten vurderes til delkategori 2 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterier-
Artens negative effekter på stedegne arter (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert. stedegen art kategori
Rødlista 2021nøkkelart? interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings‐
grunnlagsaueskjell
Cerastoderma edule (L., 1758)LC - Livskraftig nei moderat storskala konkurranse om plass - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Mactra stultorum (L., 1758)LC - Livskraftig nei moderat storskala konkurranse om plass - kun observasjoner fra Norge
Stedegen art: saueskjell Cerastoderma edule (L., 1758) Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke moderat geografisk omfang storskala type interaksjon konkurranse om plass vurderingsgrunnlag - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Stedegen art: Mactra stultorum (L., 1758) Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke moderat geografisk omfang storskala type interaksjon konkurranse om plass vurderingsgrunnlag - kun observasjoner fra Norge
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:
Arten antas å ville konkurrere om plass og mat med andre bløtbunnslevende skjell, Crayenmeersch et al., (2019). Arten har kort generasjonstid og høy fekunditet og ser ut til å produsere store yngelkohorter. M. lateralis kan raskt nyttiggjøre seg store oppblomstringer av planteplankton, men kan i liten grad metabolisere lagret protein, og episoder med lite næringstilgang kan føre til massedød. M. lateralis ser ut til å bli utnyttet av en rekke hjemlige predatorer, blant annet fugler, krabber og sjøstjerner, Crayenmeersch et al., (op cit.).
Det er knyttet usikkerhet rundt artens effekter som går utover utfallsrommet til den mest sannsynlige skåren på 2. Dette begrunnes i:
M. lateralis er funnet i Vadehavet sammen med bl.a. tangloppen Corophium volutator, mudderfjæresnegl Peringia ulvae og Østersjøskjell Limecola balthica (Linnaeus, 1758 ,Klunder et al., (2019). Disse artene ble vurdert til LC og tatt ut av rødlisten. Det er antatt at arten vil konkurrere med andre skjell, bl.a. saueskjell om plass og mat, Crayenmeersch et al., (2019).
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:brakk eufotisk finmaterialfattig bunn med liten erosjonsmotstand tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:brakk eufotisk finmaterialdominert bunn med liten erosjonsmotstand tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:brakk eufotisk finmaterialdominert bunn med nokså liten til stor erosjonsmotstand tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:brakk eufotisk finmaterialrik bunn med nokså stor erosjonsmotstand tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Artens negative effekter på naturtyper (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring. naturtype tidshorisont tydelig
tilstandsendringtydelig
påvirka
areal (%)vurderings‐
grunnlagbrakk eufotisk finmaterialfattig bunn med liten erosjonsmotstand fremtidig - enkeltartssammensetning
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
brakk eufotisk finmaterialdominert bunn med liten erosjonsmotstand fremtidig - enkeltartssammensetning
- artsgruppesammensetning
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
brakk eufotisk finmaterialdominert bunn med nokså liten til stor erosjonsmotstand fremtidig - artsgruppesammensetning
- enkeltartssammensetning
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
brakk eufotisk finmaterialrik bunn med nokså stor erosjonsmotstand fremtidig - enkeltartssammensetning
- artsgruppesammensetning
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
-
Økologiske effekter etter kriterium D, F, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Både delkategori for økologisk effekt og invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Betydningen av klimaendringer:
Det er vanskelig å anslå klimaeffektene isolert sett. M. lateralis er et skjell som blir utnyttet av svært mange skjellspisende rovdyr, og bestanden kan fluktuere sterkt avhengig av beitetrykket, Virnstein (1979)
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:1 | Forekomstareal etter 10 år:8 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:2 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:2 | Forekomstareal etter 10 år:16 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:4 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:3 | Forekomstareal etter 10 år:32 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
M. lateralis Har bredt toleranseområde for både temperatur ( ned til 7.5 C) og salinitet 15-35 PSU. Den foretrekker bløtbunn med fin sand/silt.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:brakk eufotisk finmaterialfattig bunn med liten erosjonsmotstand | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:brakk eufotisk finmaterialdominert bunn med liten erosjonsmotstand | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:brakk eufotisk finmaterialdominert bunn med nokså liten til stor erosjonsmotstand | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:brakk eufotisk finmaterialrik bunn med nokså stor erosjonsmotstand | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Spredningsmåter
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:som påvekst på fartøy (skip, båter o.l.) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med ballastvann | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Det er ikke angitt spredningsmåter i norsk natur for denne arten
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten forekommer ikke i Norge.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Marin utbredelse:
- Atlanterhavet nordvest
- Atlanterhavet sørlig
Mulinia lateralis finnes langs vestsiden av Atlanterhavet fra Nova Scotia til Argentina (WGITMO, 2019), man det er lav sannsynlighet for å treffe skjellet i tropiske områder. Arten trives best ved midlere salinitet (5 -30 PSU), vokser raskt og har høy fekunditet (har mange egg).
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Marin utbredelse:
- Atlanterhavet nordøst
- Atlanterhavet sørlig
- Atlanterhavet nordvest
- Atlanterhavet tropisk
Funnet i Europa Craeymeersch et al., (2019)
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har seksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 0,4.
Referanser
- Calabrese A (1969) Individual and combined effects of salinity and temperature on embryos and larvae of the coot clam, Mulinia lateralis (Say). Biological Bulletin 137: 417–428
- Craeymeersch, J. A., Faasse, M. A., Gheerardyn, H., Troost, K., Nijland, R., Engelberts, A., Perdon, K. J., Ende, D. van den, Zwol, J. van, (2019). First records of the dwarf surf clam Mulinia lateralis (Say, 1822) in Europe.Marine Biodiversity Records 12(5), 2019
- Lippson AJ, Lippson RL (1984) Life in Chesapeake Bay. John Hopkins University Press, Baltimore, USA, 229 pp
- Virnstein RW (1979) Predation on estuarine infauna: response patterns of component species. Estuaries 2: 69–86 https://doi.org/10.2307/1351631
Sitering
Jelmert A, Agnalt A-L, Falkenhaug T, Glenner H, Husa V og Mortensen S (2023). Mollusca: Vurdering av Mulinia lateralis for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/5101. Nedlastet 23.12.2024