- Fremmedartslista 2023 >
- Ichthyosaura alpestris
Vurdering av Ichthyosaura alpestris (Laurenti, 1768)
Utført av ekspertkomité for Amfibier og reptiler
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.
Arten er vurdert til høy risiko. Den har moderat invasjonspotensial og middels økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har høy risiko HI, med usikkerhet til svært høy risiko SE. Risikoen er lavere i deler av artens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på mellom 60 og 649 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten overfører parasitter/patogener til stedegne arter. Dette tilsvarer middels økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: limnisk og terrestrisk
Bergsalamander Ichthyosaura alpestris har sin naturlige utbredelse på Det europeiske kontinentet. Arealet strekker seg fra den franske Atlanterhavskysten i vest til Karpatene i Ukraina, Romenia og Bulgaria i øst. Mot nord når den sørspissen av Jylland i Danmark og mot sør Den peloponnesiske halvøya i Hellas. Den forekommer over store deler av Balkan. Det finnes isolerte populasjoner i Sør-Italia og i Nord-Spania. Arten forekommer fra havnivå og opp til 2 500 m oh. (IUCN SSC Amphibian Specialist Group 2022). Den har blitt introdusert til bl.a. Storbritannia, Spania og New Zealand. Den vide utbredelsen av arten i Nederland skyldes tilsynelatende også utsettinger (Arntzen mfl. 2016, IUCN SSC Amphibian Specialist Group 2022). Nyere introduksjoner foreligger fra Finland (2014; Finnish Biodiversity Information Facility 2022, Helmisaari 2022), den Baltiske kysten av Polen (2016; Jakóbik mfl. 2019) og fra Sjælland i Danmark (2017 med opphav fra en utsetting i 1987/1988; Bringsøe 2018). Arten er utbredt i både alpine og lavreliggende områder, inkludert våt, skyggefull barskog, blandings- og løvskog, subalpine enger og beiteenger. Den er mindre vanlig i områder med store åkrer. Arten forekommer i tilsvarende vannansamlinger som småsalamander. Noen ganger også i stilleflytende bekker.Dyrene blir etter to til tre år kjønnsmodne. Generasjonslengde varierer fra to til ti år, avhengig av lokalitet. I alpine strøk kan arten bli mye eldre. Individer opptil 29 år gammel har blitt registrert (se Thiesmeier og Schulte 2010 for en oversikt). Gjennomsnittslevealder for voksne dyr ligger mellom syv og tretten år (Nöllert og Nöllert 1992, IUCN SSC Amphibian Specialist Group 2022). Generasjonslengde er utfra ovenstående opplysninger vurdert til å være ni år.
Utbredelse i Norge
Arten er ikke påvist i norsk natur.
Spredningsmåter
Arten er utsatt for ulovlig import og hold.
I flere land (f.eks. Danmark, Nederland og Finland) har arten bevisst blitt introdusert av privatpersoner (Bringsøe 2018, IUCN SSC Amphibian Specialist Group 2022, Finnish Biodiversity Information Facility 2022, Helmisaari 2022). Slikt kan også tenkes å skje i Norge. Dyr kan også rømmes fra fangenskap - spesielt når fangenskap skjer i utendørsanlegg (som f.eks. i hagedammer).
I flere land (f.eks. i Storbritannia, Danmark og Nederland) har arten bevisst blitt videreintrodusert av privatpersoner (Arntzen mfl. 2016, Bringsøe 2018, IUCN SSC Amphibian Specialist Group 2022). Slik kan også skje i Norge. Arten er godt tilpasset et norsk klima og vil også kunne spre seg videre på egen hånd.
Invasjonspotensial
Arten er vurdert til å ha et moderat invasjonspotensial med usikkerhet mot begrenset og stort. Den er ganske tilpasningsdyktig ettersom den forekommer både i lavlandet og i alpine områder og har spredt seg over store områder i Storbritannia og Nederland (Allain og Lynn 2021, IUCN SSC Amphibian Specialist Group 2022). Den ser ut til å spre seg forholdsvis raskt i Finland der den nå også forekommer i boreal sone (Finnish Biodiversity Information Facility 2022). Spredningshastigheten ser ut til å bli økt ved at individer blir flyttet på etter den første introduksjonen (Bringsøe 2018, Finnish Biodiversity Information Facility 2022).
Økologisk effekt
Arten er vurdert til å ha en middels økologisk effekt. Det er uvisst i hvilken grad arten den vil påvirke rødlistevurderte arter. I sitt naturlige utbredelsesareal forekommer arten sammen med både stor- og småsalamander (Thiesmeier og Schulte 2010). Arten er en kjent vektor for soppatogenet Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) (van Ooik mfl. 2019, Beninde mfl 2021) som kan påvirke stedegen amfibiefauna negativt. Bd er påvist som en ny patogen for Norge, første undersøkelser tyder ikke på en negativ populasjonseffekt på stor- og småsalamander, men dette kan endres over tid (Taugbøl mfl. 2021).
Konklusjon
Bergsalamander Ichthyosaura alpestris vurderes til høy risiko HI med usikkerhet mot svært høy risoko SE grunnet moderat invasjonspotensial med usikkerhet mot begrenset og stort og middels økologisk effekt.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Arten vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 2 forekomster i løpet av 10 år og 2 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 3 (med usikkerhet: 3 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 60 og 649 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 5% og 43%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 2 forekomster i løpet av 10 år og 2 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet 1 – 3). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 112 m/år.
Økologisk effekt
Arten vurderes til delkategori 3 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterier-
Overføring av parasitter og patogener. Tabellen viser hvilke parasitter eller patogener (inkludert bakterier og virus) arten er vurdert å overføre til stedegne verter, om parasitten er kjent for verten eller ei, samt om parasitten er fremmed eller stedegen. Den økologiske effekten av overføringen kan ikke være større enn den økologiske effekten parasitten selv vurderes å ha etter kriteriene D til H. Kun overføringer av parasitter og patogener som er dokumentert eller sannsynlig er inkludert. stedegen art kategori
Rødlista 2021nøkkelart? Parasittens vitenskapelige navn Parasittens status Parasittens delkategori Geografisk omfang Vurderingsgrunnlag storsalamander
Triturus cristatus (Laurenti, 1768)Nær truet NT nei Batrachochytrium dendrobatidis kjent for verten og fremmed 3 begrenset - kun observasjoner fra utlandet
småsalamander
Lissotriton vulgaris (Linnaeus, 1758)Livskraftig LC nei Batrachochytrium dendrobatidis kjent for verten og fremmed 3 begrenset - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Invasjonspotensial etter kriterium C er vurdert som fraværende (usannsynlig).
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ha fått lavere risikokategori enn høy risiko HI i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Årsak til geografisk variasjon i risiko
- Artens økologiske effekter er begrenset til bestemte naturtyper
I sitt naturlige utbredelsesareal forekommer er arten mindre vanlig i områder med intensiv jordbruk.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:1 | Forekomstareal etter 10 år:8 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:2 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:2 | Forekomstareal etter 10 år:16 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:4 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:3 | Forekomstareal etter 10 år:32 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Arten er ganske tilpasningsdyktig ettersom den forekommer både i lavlandet og i alpine områder. Den har spredt seg over store områder i Storbritannia og Nederland (Allain og Lynn 2021, IUCN SSC Amphibian Specialist Group 2022) og den ser ut til å spre seg forholdsvis raskt i Finland der den nå også forekommer i boreal sone (Finnish Biodiversity Information Facility 2022). Spredningshastigheten ser ut til å bli økt ved at individer blir flyttet på etter den første introduksjonen (Bringsøe 2018, Finnish Biodiversity Information Facility 2022).
Naturtypetilhørighet
Det er ikke angitt noen naturtypetilhørighet for arten.
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:direkte import | kategori:privatpersoners egenimport | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:av kjæledyr/hobbydyr eller private akvarieplanter | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:tilsiktet utsetting | kategori:til estetisk 'berikelse' | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:tilsiktet utsetting | kategori:til estetisk 'berikelse' | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten forekommer ikke i Norge.
Arten kan komme til Norge fra: opprinnelsessted (utlandet) og annet sted (utlandet)
Arten kan illegalt bli innført fra det opprinnelige utbredelsesområdet eller fra områder der arten har blitt innført.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Limlisk og terrestrisk utbredelse:
- Polart: Europa
- Temperert nemoral: Europa
- Subtropisk Middelhavsklima: Europa
- Subtropisk fuktig: Europa
Arten har sin naturlige utbredelse på Det europeiske kontinentet. Arealet strekker seg fra den franske Atlanterhavskysten i vest til Karpatene i Ukraina, Romenia og Bulgaria i vest. Mot nord når den sørspissen av Jylland i Danmark og mot sør Den peloponnesiske halvøya i Hellas. Den forekommer over store deler av Balkan. Det finnes isolerte populasjoner i Sør-Italia og i Nord-Spania. Arten forekommer fra havnivå og opp til 2 500 m oh. (IUCN SSC Amphibian Specialist Group 2022)
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Limlisk og terrestrisk utbredelse:
- Polart: Europa
- Temperert boreal: Europa
- Temperert nemoral: Oseania og Europa
- Subtropisk Middelhavsklima: Europa
- Subtropisk fuktig: Europa
Arten har blitt introdusert til bl.a. Storbritannia, Spania og New Zealand. Den vide utbredelsen av arten i Nederland skyldes tilsynelatende også utsettinger (Arntzen mfl. 2016, IUCN SSC Amphibian Specialist Group 2022). Nyere introduksjoner foreligger fra Finland (2014; Finnish Biodiversity Information Facility 2022, Helmisaari 2022), den Baltiske kysten av Polen (2016; Jakóbik mfl. 2019) og fra Sjælland i Danmark (2017 med opphav fra en utsetting i 1987/1988; Bringsøe 2018).
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har seksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 9.
Referanser
- Allain SJR og Lynn VJ (2021). Distribution of the alpine newt Ichthyosaura alpestris in Great Britain updated using social media. The Herpetological Bulletin 158: 28-31.
- Arntzen JW, King TM, Denoël M, Martínez-Solano I og Wallis GP (2016). Provenance of Ichthyosaura alpestris (Caudata: Salamandridae) introductions to France and New Zealand assessed by mitochondrial DNA analysis. The Herpetological Journal 26 (1): 49-56.
- Beninde J, Keltsch F, Veith M, Hochkirch A og Wagner N (2021). Connectivity of Alpine newt populations (Ichthyosaura alpestris) exacerbates the risk of Batrachochytrium salamandrivorans outbreaks in European fire salamanders (Salamandra salamandra). Conservation Genetics https://doi.org/10.1007/s10592-021-01377-8
- Bringsøe, H (2018). Bjergsalamander (Ichthyosaura alpestris) indført til Bernstorffsparken i det nordlige København Kan det forsvares at flytte bjergsalamandre?. Flora og Fauna 124 (1+2): 16-21.
- Finnish Biodiversity Information Facility (2022). Ichthyosaura alpestris. (Nedlastet 22.08.2022) https://laji.fi/en/observation/map?target=MX.200927&countryId=ML.206&recordQuality=EXPERT_VERIFIED,COMMUNITY_VERIFIED,NEUTRAL&needsCheck=false
- Helmisaari H (2022). Ichthyosaura alpestris found in Finland. NOBANIS, European Network on Invasive Alien Species (nedlastet 24.08.2022). https://www.nobanis.org/species-alerts/ichthyosaura-alpestris-found-in-finland
- IUCN SSC Amphibian Specialist Group (2022). Ichthyosaura alpestris. The IUCN Red List of Threatened Species 2022: e.T59472A89702213. (Nedlastet 22.08.2022) https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2022-1.RLTS.T59472A89702213.en
- Jakóbik J, Janowski P, Blazuk J, Narczynski T og Pabijan M (2019). An Alpine newt (Ichthyosaura alpestris) population on the Baltic coast of Poland. Herpetology Notes 12: 923-930.
- Nöllert A og Nöllert C (1992). Die Amphibien Europas: Bestimmung, Gefährdung, Schutz. Franckh-Kosmos Verlag. Stuttgart. 382 s.
- Taugbøl A, Kim Magnus K, Dervo BK og Fossøy F (2021). Publication Preview Source The first detection of the fungal pathogen batrachochytrium dendrobatidis in Norway with no evidence of population declines for great crested and smooth newts based on modeling on traditional trapping data. Environmental DNA 00: 1–9. DOI: 10.1002/edn3.180
- Thiesmeier B og Schulte U (2010). Der Bergmolch: im Flachland wie im Hochgebirge zu Hause. Beiheft der Zeitschrift für Feldherpetologie 13. Laurenti Verlag, Bielefeld (160 s.).
- van Ooik T, Piha M og Urho L (2019). Bergvattensalamander – Ichthyosaura alpestris (nedlastet 24.08.2022) https://laji.fi/sv/taxon/MX.200927/invasive
Sitering
Dervo BK og van der Kooij J (2023). Amphibia: Vurdering av Ichthyosaura alpestris for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/4812. Nedlastet 22.11.2024