Arten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Brannlilje Lilium bulbiferum har vært etablert i norsk natur før 1800. Det tidligste herbariebelegget er fra 1867 fra gården Hellestveit i Ho Kvam, men på et herbariebelegg fra samme gården i 1944, noterer samleren Alv Aksnes følgende: “Øystese, Hellestveit, har vokse i bergskor 100 m frå huset i over 200 år [dvs. minst fra 1740-årene]”. Dette er trolig riktig, og arten faller dermed utafor tidsrammen for hva som skal vurderes som fremmede arter.

Brannlilje er en gammel og fortsatt populær hagestaude som stammer fra fjellstrøk i Mellom- og Sør-Europa. Den er en av de aller oftest dyrkete liljer i hager (før og nå) i innlandet, opp mot fjellet, og nordpå. Den er hardfør til skoggrensa. Den sprer seg trolig svært sjelden eller aldri med frø i Norge, men formerer seg med yngleknopper i bladhjørnene. Disse sprer også arten. Den er også funnet "forvillet" nokså jamt fra 1867 til 1980, med en viss økning i funn etter 1880 og særlig etter 2000, noe som trolig bare gjenspeiler mer oppmerksomhet rundt forvillete hageplanter. Den utgjør ikke noe økologisk problem i norsk natur, uansett når den begynte å naturalisere seg i landet. De fleste forekomstene er på skrotemark (sterkt endret fastmark), men der den etablerer seg i skog kan den ha økologiske virkninger.

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Den vurderte arten er etablert. Etter introduksjon har arten selv spredd seg til minst ti forekomster der den er etablert.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:1740 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Innført hageplante, uvisst hvorfra.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Lilium bulbiferum.xlsx Lilium bulbiferum.xlsx Last ned

Sitering

Solstad H, Hegre H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Planter: Vurdering av brannlilje Lilium bulbiferum for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/451