Arten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Krøll-lilje Lilium martagon har trolig vært etablert i norsk natur før år 1800. Arten er en langlevd flerårig urt som stammer fra fjellstrøk i Mellom- og Sør-Europa og Vest-Asia, kanskje så langt øst som Mongolia. Den er en gammel og fortsatt nesten like populær hagestaude i Norge, særlig brukt i store skogshager og parker. Arten var etablert da den første gang ble funnet forvillet i Oslo: Abbediengen i 1856, og den har trolig vært dyrket i hager fra middelalderen, med sikkerhet fra 1600-tallet da Ludvig Rosenkrantz bestilte den inn til baroniet i Rosendal i Ho Kvinnherad i 1667. All senere erfaring med arten tilsier at den raskt har spredt seg ut i naturen i Rosendal (men manglende i botanisk utforskning gjør at den først ble oppdaget av botanikere i Rosendal i år 2000!). Arten etablerer seg meget lett i næringsrik lauvskog og blandingsskog, både i skogkanter og midt inne i mørk skog, og flere bestander som ble notert for første gang på 1800-tallet, står riktig bra fortsatt. Arten spres hovedsakelig med frø, men lokal formering kan også skje ved deling av lauker. Arten er i langsom ekspansjon (et tilsynelatende brudd i veksten mellom 1960 og 1980 skyldes bare manglende interesse), muligens med raskere ekspansjon etter 1980. Den er godt etablert med solid reproduserende bestander minst nord til Tr Tromsø og inn til Mjøsområdene (He, Op).

Arten er i dag et regulært innslag i mange bestander av lågurt- og høgstaudeskog sørpå og er godt naturalisert i høgstaude-bjørkeskog nord til Tromsø. Den forventes å øke i mengde, men har kanskje nådd sitt potensielle utbredelsesområde. Den danner store, tette bestander og har trolig en viss fortrengnings-effekt, men skal ikke risikovurderes fordi den har vært i landet, og i naturen, altfor lenge.

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Den vurderte arten er etablert. Etter introduksjon har arten selv spredd seg til minst ti forekomster der den er etablert.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
individ i norsk natur Årstall for første observasjon:1856 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:1866 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
ja

Innført hageplante, uvisst hvorfra.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Lilium martagon.xlsx Lilium martagon.xlsx Last ned

Sitering

Solstad H, Hegre H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Planter: Vurdering av krøll-lilje Lilium martagon for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/449