- Fremmedartslista 2023 >
- Spergularia rubra
-
Fremmede arter keyboard_arrow_right
- Hva er en fremmed art? keyboard_arrow_right
- Rapporter fremmede arter keyboard_arrow_right
- Hva er Fremmedartslista? keyboard_arrow_right
- Fremmedartslista 2023 keyboard_arrow_right
- Fordjupning keyboard_arrow_right
Innhold på siden
Tunbendel Spergularia rubra (L.) J.Presl & C.Presl
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 11.08.2023
Innhold på siden
Arten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
Begrunnelse
Tunbendel Spergularia rubra er en ett- til toårig art som formerer seg med frø. Frøene henger fast i føtter og transportmidler. Arten kommer fra Mellom- og Sør-Europa, Vest-Asia og Nord-Afrika. Den kan være hjemlig nord til Sør-Skandinavia.
Mest trolig er arten kommet inn til landet og etablert før 1800, kanskje mye tidligere. Wilse (1778) nevner tunbendel Spergularia rubra fra Øf Spydeberg. Angivelsen er ikke usannsynlig, men kan ikke bekreftes. Det eldste daterte funnet av tunbendel Spergularia rubra er fra 1834 fra Oslo: Sandungen, men udaterte belegg fra Oslo-området ved M.N. Blytt er sikkert eldre, fra 1820-tallet, likeledes ett fra Bu Lier ved S.C. Sommerfelt (som vi har satt som første dokumenterte funn av bestand, til ca. 1825). Hvordan arten er kommet inn, er uvisst. Den følger ikke noen av de vanlige mønstrene (ballastjord, import av korn eller grasfrø, transportveier). Vi har konkludert med at arten med rimelig sannsynlighet har vært etablert i norsk natur før år 1800; i Danmark er f.eks. første angivelse fra 1600-tallet (Hartvig 2015), og den kan være hjemlig der.
Det er få funn før 1860, men en markert økning fra da av. Siden har økningen vært jamn, med kjerneområde på søndre Østlandet og Sørlandet og senere spredning nordover og vestover. De første funnene i Nord-Trøndelag og Finnmark er ved transportveier østfra, fra henholdsvis Sverige (ved Tovmodalen stasjon i Meråker) og Finland/Russland (i Pasvikdalen og Kirkenes-området). Fra midten av 1800-tallet til i dag har antall funn og geografisk område økt jevn og trutt. Tunbendel er blitt et nokså vanlig innslag på skrotemark og som ugress i lavland- og kystområder fra Østfold til Vest-Agder, mens den opptrer mer spredt og sporadisk i vestlandsfylkene og Midt-Norge. Det er enkeltfunn i Nordland (Hadsel 2015) og Troms (Storfjord 2015, ved vei over fra Finland). I Finnmark er den funnet i Alta, Porsanger og Sør-Varanger og er bofast i hvert fall i Kirkenes-området. Den kan forventes å ekspandere noe i areal og bli vanligere der den allerede finnes.
Dataene for risikovurdering ligger i database, i tilfelle det blir aktuelt med en revurdering av arten (som etablert etter 1800).
Filvedlegg
Filnavn | Beskrivelse | Lenke for nedlasting |
---|---|---|
Spergularia rubra.csv | Analyse med mørketallsintervall 3-10. Analysen gir et estimat for etableringstidspunkt etter 1800, noe som også indikeres av økningskurven: 1814 (1804 - 1823). Det kan derfor diskuteres om denne arten skal vurderes eller ikke. | Last ned |
Spergularia rubra.xlsx | Spergularia rubra.xlsx | Last ned |
Referanser
- Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
- Wilse, J.N. (1779). Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershus-Stift udi Norge. Christiania 599 s.
Sitering
Skarpaas O, Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J og Westergaard KB (2023). Magnoliophyta: Vurdering av tunbendel Spergularia rubra for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/422. Nedlastet 23.12.2024