Arten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Historien til svensk asal Scandosorbus intermedia i Norge er litt uklar. Den hevdes å være plantet på 1600-tallet i Nord-Trøndelag (Stjørdal: Værnes) hvor arten er omtalt av Gartner (1694), og arten er illustrert hos Pontoppidan (1752), men i begge kildene er identifikasjonen usikker. Det kan heller dreie seg om hjemlig rognasal Hedlundia hybrida (Sorbus hybrida, E. Fremstad pers. medd., Salvesen 2012, se også Grundt & Salvesen 2011). Arten er kjent dyrket i Danmark i det minste tilbake til 1600-tallet (Hartvig 2015), og det er sannsynlig at dyrkningsområdet også omfattet deler av Norge, spesielt i sørøst. Salvesen (2012) mener at det ikke er usannsynlig at arten var forvillet før 1800. Schübeler (1886-1889) omtaler den fra en rekke steder i Sør-Norge, men det er uklart om han refererer til dyrkete eller forvillede trær. Han omtaler den som viltvoksende på Voss, som det ikke finnes noe belegg fra. Fra Rogaland ("Lunde kirke") nevner Schübeler "flere gamle og store trær". Selv om svensk asal i all hovedsak er forvillet fra beplantninger i Norge, er det mulig at forekomstene i Halden og Aremark i Østfold er hjemlige. Disse forekomstene henger i så fall godt sammen med den svenske hjemlige utbredelsen av arten. Samlet sett vurderer vi det slik at svensk asal bør anses som hjemlig eller mest sannsynlig innført før 1800, og unntar den derfor fra risikovurdering.

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten er selvstendig reproduserende.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Arten er vidt dyrket, men det er uvisst hvorfra materialet kommer, men deler av det har sikkert blitt importert direkte fra våre naboland hvor den er hjemlig.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Sorbus_intermedia.xlsx Sorbus_intermedia.xlsx Last ned

Referanser

  • Gartner, C. (1694). Hortocultura. Bockenhoffer, København.
  • Grundt, H.H. & Salvesen, P.H. (2011). Kjenn din Sorbus: Rogn og asal i Norge. Rapport fra Skog og landskap 23/2011: 104.
  • Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
  • Pontoppidan, E. (1753). Norges naturlige historie, Bind 2. Kongelig Waysenhuses Bogtrykkerie, København 1753. (Nytrykt i fotolitografi. Rosenkilde og Bagger, København 1977 464.
  • Salvesen, P.H. (2012). Rogn og asal (slekten Sorbus) i Arboretet på Milde. - Del 2. Norske spesialiteter. Årringen 2011 15: 77-123.
  • Schübeler, F.C. (1886-1889). Viridarium norvegicum: Et Bidrag til Nord-Europas Natur- og Culturhistorie. W.C. Fabritius & Sønner, Kristiania.

Sitering

Skarpaas O, Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J og Westergaard KB (2023). Magnoliophyta: Vurdering av svensk asal Scandosorbus intermedia for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/421. Nedlastet 18.12.2024