Arten er ikke risikovurdert fordi den er ikke fremmed.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Myrsvineblom anses nå under noe tvil som hjemlig med sporadisk forekomst i Norge (Elven m.fl. 2022). Det er bare tre dokumenterte funn, i Telemark (Kragerø: Nordre Djupsund før 1917 og Bjelkevik brygge på Skåtøy 1917), og Vestfold (Stokke: på golfbanen ved Råbergvann 1961). I brev som følger med herbariebelegget fra 1917 spekulerer finneren på om det kan være noen sammenheng med depotplass for ballastjord (Nordre Djupsund) eller en lokal mølle (Bjelkevik), men ingen fremmedplanter er kjent fra noen av disse stedene ellers. Hvis myrsvineblom er en fremmed art, så er den kommet på kryptisk vis. Ellers i verden, inkludert Danmark og Sverige, er dette en spontan vagabond. Arten er vanlig helt nord til nordspissen av Danmark og kan tenkes å ha kommet over til Telemark og Vestfold med egen hjelp, altså en ustabil, spontan innvandrer. En mindre sannsynlig hypotese er at den har kryptisk, ennå ikke funnet, forekomst på kysten i Sør-Norge, mindre sannsynlig fordi dette er en meget synlig art, lett å kjenne igjen på lang avstand (registrert flere ganger fra fly i Alaska og Canada).

Arten er tidligere antatt fremmed, men kunnskapsgrunnlaget/tolkninga er endra.

Det har siden de første funnene vært tvil om denne arten skal anses som hjemlig eller ikke. Ved forrige vudering ble den behandlet som fremmed, men vi vektlegger nå artens status i naboland og mangel på funn som tyder på innførsel når vi velger å behandle arten som hjemlig. Dette er i tråd med siste utgave av Norsk flora (Elven m.fl. 2022) og siste rødlistevurdering (Solstad m.fl. 2021).

Endring av risikokategori fra 2018

Kategorien for denne arten er endret fra ingen kjent risiko NK til ikke risikovurdert NR siden Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon). Dette skyldes:

  • Ny tolkning av tidligere data
  • Endret status (taksonomi, til/fra stedegen)

Referanser

  • Elven R, Bjorå CS, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utgåva. Samlaget, Oslo.
  • Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av myrsvineblom Tephroseris palustris for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. https://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/15666

Sitering

Skarpaas O, Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J og Westergaard KB (2023). Magnoliophyta: Vurdering av myrsvineblom Tephroseris palustris for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/415