- Fremmedartslista 2023 >
- Halimeda incrassata
Vurdering av Halimeda incrassata (J.Ellis) J.V.Lamouroux
Utført av ekspertkomité for Alger
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.
Arten er vurdert til lav risiko. Den har moderat invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har lav risiko LO, med usikkerhet til potensielt høy risiko PH. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på mellom 60 og 649 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: marint
Halimeda incrassata er en stor grønn kalkalge som er hjemmehørende i tropiske farvann i Atlanterhavet, Indiahavet og Stillehavet (Guiry & Guiry 2021). Her danner den store undervannsenger på sandbunn innimellom sjøgress og mangrover, og er en viktig del av økosystemet (Verbruggen m fl 2006; Alós m fl 2016). Arten har både seksuell og aseksuell reproduksjon. Den er mye brukt i akvarier, både private og offentlige. I 2005 ble den for første gang registrert på Madeira, og i 2011 på Mallorca. På Mallorca spredte den seg kjapt, og i løpet av 5 år dekket den 40% av et nesten 3 km2 stort område ned til ca 20m dyp (Alós m fl 2016 ). Siden har arten også bitt registrert på Kanariøyene, hvor den danner enger fra 20 til 55 m dyp (Sangil m fl 2018). Det er forventet at arten kommer til å spre seg mer i områder den er introdusert grunnet mangel på hoved-predator (papegøyefisk; Sparisoma radians), og den er estimert til å utgjøre en høy risiko i EU (Tsiamis m fl 2019). Negative økologiske effekter på lokal flora og fauna er dog ikke bevist gjennom studier.
Utbredelse i Norge
Arten er ikke registrert i Norge eller Nord-Europa.
Arten er mye brukt i både private og offentlige saltvannsakvarier i utlandet. Andre Halimeda arter blir brukt i norske akvarier, men det er usikkerhet om dette inkluderer H. incrassata.
Spredningsmåter
Halimeda-arter blir trolig brukt i private saltvannsakvarier i Norge. Det er dog høy usikkerhet rundt denne spredningsmåten da private saltvannsakvarier er begrenset her i landet, i tillegg til at det er usikkert om Halimeda incrassata er blandt Halimeda artene som blir brukt.
Videre spredning i Norge kan trolig skje via egenspredning og via båtskrog eller flytende søppel.
Invasjonspotensial
Arten er vurdert til å ha et moderat invasjonspotensial med usikkerhet mot begrensa og stort. Spredning til og innen Norske farvann er i dag forhindret av temperatur. I fremtiden kan arten muligens overleve enkelte steder langs sørkysten av Norge, men dette er avhengig av graden av økende vanntemperaturer i fremtiden. Nedre overlevelsestemperatur for arten er usikkert, men da den er en tropisk art er det lite sannsynlig at den kan overleve i norske farvann de nærmeste 10-årene.
Økologisk effekt
Arten er vurdert til å ha ingen kjent effekt med usikkerhet mot liten. Under varmere klima hvor arten kan overleve, kan den muligens konkurrere med ålegressenger eller endre artsammensetningen i disse, men dette er uvisst. I Middelhavet ble H. incrassata funnet voksende over døde rhizomer av sjøgress, men det ble ikke avklart at H. incrassata hadde negativ påvirkning på lokale sjøgress forekomster (Sureda m fl 2017). Et annet studie fra Karibien fant at tilstedeværelse av H. incrassata reduserte størrelsen på skuddene til lokalt sjøgress, men påvirket ikke veksten (Davis & Fourqurean 2001). Andre arter i genuset Halimeda har allelopatiske interaksjoner med andre dyr or planter, men det er uvisst om dette gjelder for H. incrassata (i Sureda m fl 2017).
Konklusjon
Halimeda incrassata er vurdert til lav risiko LO med usikkerhet mot potensiell høy PH og høy risiko HI, da den har moderat invasjonspotensiale med usikkerhet til begrensa og stort, og de økologiske effektene er vurdert til ukjent med usikkerhet mot liten.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Arten vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 3 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 3 (med usikkerhet: 2 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 60 og 649 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 5% og 43%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 3 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet 1 – 3). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 112 m/år.
Økologisk effekt
Arten vurderes til delkategori 1 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterierInvasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:eufotisk marin sedimentbunn tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:eufotisk marin sedimentbunn tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:marin undervannseng tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Det er knyttet usikkerhet rundt artens effekter som går utover utfallsrommet til den mest sannsynlige skåren på 1. Dette begrunnes i:
Om arten blir introdusert til Norge, kan den muligens konkurrere med ålegressenger eller endre artsammensetningen i disse, men dette er uvisst. I Middelhavet ble H. incrassata funnet voksende over døde rhizomer av sjøgress, men det ble ikke avklart at H. incrassata hadde negativ påvirkning på lokale sjøgress forekomster (Sureda m fl 2017). Et annet studie fra Karibien fant at tilstedeværelse av H. incrassata reduserte størrelsen på skuddene til lokalt sjøgress, men påvirket ikke veksten (Davis & Fourqurean 2001). Andre arter i genuset Halimeda har allelopatiske interaksjoner med andre dyr or planter, men det er uvisst om dette gjelder for H. incrassata (i Sureda m fl 2017).
-
Artens negative effekter på naturtyper (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring. naturtype tidshorisont tydelig
tilstandsendringtydelig
påvirka
areal (%)vurderings‐
grunnlageufotisk marin sedimentbunn fremtidig - sandstabilisering
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
eufotisk marin sedimentbunn fremtidig - artsgruppesammensetning
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
marin undervannseng fremtidig - artsgruppesammensetning
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter: Om arten blir introdusert tl Norge, kan den muligens konkurrere med ålegressenger eller endre artsammensetningen i disse, men dette er uvisst. I Middelhavet ble H. incrassata funnet voksende over døde rhizomer av sjøgress, men det ble ikke avklart at H. incrassata hadde negativ påvirkning på lokale sjøgress forekomster (Sureda m fl 2017). Et annet studie fra Karibien fant at tilstedeværelse av H. incrassata reduserte størrelsen på skuddene til lokalt sjøgress, men påvirket ikke veksten (Davis & Fourqurean 2001). Andre arter i genuset Halimeda har allelopatiske interaksjoner med andre dyr or planter, men det er uvisst om dette gjelder for H. incrassata (i Sureda m fl 2017).
-
Økologiske effekter etter kriterium E, F, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Delkategori for invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Delkategori for økologisk effekt ville ikke vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Betydningen av klimaendringer:
Arten er en tropisk art, og vil kun kunne overleve i Norge i et varmere klima.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:0 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:2 | Forekomstareal etter 10 år:4 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:3 | Forekomstareal etter 10 år:16 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:3 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:4 | Forekomstareal etter 10 år:32 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus, Vestfold, Telemark, Aust-Agder.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Med økende vanntemperaturer i fremtiden, kan arten muligens overleve på enkelte steder langs kysten.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:eufotisk marin sedimentbunn | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:eufotisk marin sedimentbunn | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:marin undervannseng | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:direkte import | kategori:direkte til forbruker per post | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
hovedkategori:direkte import | kategori:til dyrebutikk (inkludert akvarieplanter) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:som påvekst på fartøy (skip, båter o.l.) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:øvrige blindpassasjerer | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:som påvekst på fartøy (skip, båter o.l.) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:øvrige blindpassasjerer | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten forekommer ikke i Norge.
Arten er mye brukt i både private og offentlige saltvannsakvarier i utlandet. Andre Halimeda arter blir brukt i norske akvarier, men det er usikkerhet om dette inkluderer H. incrassata.
Arten kan komme til Norge fra: annet sted (utlandet)
Arten er ikke registrert i Norge, men kan komme til Norge med sekundær spredning fra land i Europa.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Marin utbredelse:
- Atlanterhavet tropisk
- Indiahavet tropisk
- Stillehavet tropisk
Først beskrevet i 1928. Arten er hjemmehørende og svært vanlig i tropiske farvann i Atlanterhavet, Indiahavet og Stillehavet (Guiry & Guiry 2021).
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Marin utbredelse:
- Atlanterhavet tropisk
- Middelhavet
- Indiahavet tropisk
- Stillehavet tropisk
- Atlanterhavet nordøst
Registrert på Madeira for første gang i 2005 og i Middelhavet (Mallorca) i 2011. På Mallorca spredte den seg kjapt, og i løpet av 5 år dekket den store områder. Siden også registrert på Kanariøyene.
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har både seksuell og aseksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 0,1.
Referanser
- algaebase https://www.algaebase.org/search/species/detail/?species_id=3806
- Alós, J., Tomas, F., Terrados, J., Verbruggen, H., & Ballesteros E. (2016). Fast-spreading green beds of recently introduced Halimeda incrassata invade Mallorca island (NW Mediterranean Sea). Mar Ecol Prog Ser 558: 153-158. https://doi.org/10.3354/meps11869
- Carlos Sangil, Laura Martín-García, Julio Afonso-Carrillo, Jacinto Barquín, Marta Sansón (2018). Halimeda incrassata (Bryopsidales, Chlorophyta) reaches the Canary Islands: mid- and deep-water meadows in the eastern subtropical Atlantic Ocean. Botanica Marina
- Davis BC og Fourqurean JW (2001). Competition between the tropical alga, Halimeda incrassata, and the seagrass, Thalassia testudinum. Aquatic Botany 71: 217-232. https://doi.org/10.1016/S0304-3770(01)00179-6
- Sureda A, Tejada S, Capó X, Meliá C, Ferriol P, Pinya S, Mateu-Vicens G (2017). Oxidative stress response in the seagrass Posidonia oceanica and the seaweed Dasycladus vermicularis associated to the invasive tropical green seaweed Halimeda incrassata. Science of The Total Environment 601-602: 918-925. http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2017.05.261
- Tsiamis K, Azzuro E, Bariche M, et al. (2020). Prioritizing marine invasive alien species in the European Union through horizon scanning. Aquatic Conserv: Mar Freshw Eosyst. 30: 794-845. https://doi.org/10.1002/aqc.3267
- Verbruggen H, De Clerck O, N'yeurt ADR, Spalding H, Vroom PS (2006). Phylogeny and taxonomy of Halimeda incrassata , including descriptions of H. kanaloana and H. heteromorpha spp. nov. (Bryopsidales, Chlorophyta). European Journal of Phycology 41: 337-362. https://doi.org/10.1080/09670260600709315
Sitering
Husa V, Eilertsen M, Haugland B og Steen H (2023). Chlorophyta: Vurdering av Halimeda incrassata for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/3224. Nedlastet 08.11.2024