- Fremmedartslista 2023 >
- Ovis aries subsp. musimon
Vurdering av muflon Ovis aries subsp. musimon Pallas, 1811
Utført av ekspertkomité for Pattedyr
Publisert: 11.08.2023
Underarten er en dørstokkart som forekommer utendørs i eget produksjonsareal.
Underarten er vurdert til lav risiko. Den har moderat invasjonspotensial og liten økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Underarten har lav risiko LO, med usikkerhet til høy risiko HI. Risikoen er lavere i deler av underartens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på mellom 60 og 649 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har negative interaksjoner med stedegne arter og medfører endring i naturtyper. Dette tilsvarer liten økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om underarten
Livsmiljø: terrestrisk
Muflon, Ovis aries musimon, regnes i dag som en feral sauerase, sannsynlig viltlevende i flere tusen på Korsika og Sardinia (Chen et al. 2021). På 1700-tallet ble muflon innført til mange europeiske land, særlig Tyskland, først og fremst som jaktobjekt og parkvilt (Bevanger 2005). Arten finnes i dag over store deler av Europa også i deler av Danmark og Sverige. Muflon forventes å ha et relativt stort potensielt leveområde i Norge.
Utbredelse i Norge
Forekomsten av muflon i Norge er i dag knyttet til noen få parker under hegn og hos noen få husbrukere. Antatt utbredelse om 50 år vil avhenge av antall introduksjoner og mulig spredning fra Sverige. Utbredelseskartet om 50 år er derfor en indikasjon på potensiell utbredelse for arten på en grov skala.
Muflon, Ovis aries musimon, regnes i dag som en underart av tamsau, Ovies aries, (chen et al. 2021) finnes under hegn i noen få lokasjoner i Norge, kjent er Fritzøehus-parken i Larvik og Tangen dyrepark i Stange. Noen få mindre besetninger, ofte hybridert med andre raser av tamsau, er etablert hos husdyrbrukere. Forekommer reproduserende under hegn, men ikke uten tilsyn og fôring.
Spredningsmåter
Den historisk importfrekvensen er ukjent, men det er kjent import som park/jaktobjekt og noen andre enkelttillatelser til dyrehager og husdyrbrukere. Eventuell ny import av muflon reguleres av Forskrift om fremmede organismer” (FOR-2015-06-19-716). Et generelt importforbud gjelder, men forskriften åpner for dispensasjon.
Rømning kan forekomme. Egenspredning fra Sverige (Bohuslän) er mulig, men arten synes å ha begrenset spredningsevne.
Det antas at arten kan etablere levedyktige populasjoner i Norge og spre seg videre naturlig.
Invasjonspotensial
Muflon scorer moderat på invasjonspotensial på grunn av lav ekspansjonshastighet, men med usikkerhet mot begrensa og stort. Arten finnes i dag kun inngjerdet. Det er lite trolig at rømte individer vil kunne etablere seg da de vil bli fanget inn av eier eller skutt ganske omgående. Arten kan også spre seg fra Sverige. Jakt er tillatt i hele landet fra 25. september til 23. desember.
Økologisk effekt
Arten er vurdert til å ha liten økologisk effekt. Muflon har kun en liten mulighet til å konkurrere med stedegne arter som hjort og rådyr og scorer derfor lavt på E-kriteriet.
Konklusjon
Muflon, Ovis aries musimon, er vurdert som lav risiko LO, med usikkerhet mot høy risiko HI. Dette er den samme vurderingen som i 2018, fordi den har en lav sannsynlighet for etablering i Norge og relativt lav økologisk effekt på stedegne arter.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Underarten vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 3 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 3 (med usikkerhet: 2 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 60 og 649 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 5% og 43%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 3 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet 1 – 3). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 82 m/år.
Økologisk effekt
Underarten vurderes til delkategori 2 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterier-
Artens negative effekter på stedegne arter (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert. stedegen art kategori
Rødlista 2021nøkkelart? interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings‐
grunnlaghjort
Cervus elaphus Linnaeus, 1758LC - Livskraftig nei moderat storskala konkurranse om mat - ikke valgt
rådyr
Capreolus capreolus (Linnaeus, 1758)LC - Livskraftig nei svak storskala konkurranse om mat - ikke valgt
Stedegen art: hjort Cervus elaphus Linnaeus, 1758 Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke moderat geografisk omfang storskala type interaksjon konkurranse om mat vurderingsgrunnlag - ikke valgt
Stedegen art: rådyr Capreolus capreolus (Linnaeus, 1758) Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang storskala type interaksjon konkurranse om mat vurderingsgrunnlag - ikke valgt
Artens negative effekter på grupper av stedegne arter. Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med grupper av stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Den negative interaksjonen med grupper av arter er indikert gjennom påvirket naturtype. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert. Påvirkede
arter inøkkelarter
eller truede
arter?interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings‐
grunnlagFastmarksskogsmark nei svak storskala fytofagi - annet
Semi-naturlig eng nei svak storskala fytofagi - annet
Sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng nei svak storskala fytofagi - annet
Kystlynghei nei svak storskala fytofagi - annet
Påvirkede arter i: Fastmarksskogsmark nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang storskala type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - annet
Påvirkede arter i: Semi-naturlig eng nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang storskala type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - annet
Påvirkede arter i: Sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang storskala type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - annet
Påvirkede arter i: Kystlynghei nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang storskala type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - annet
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:
Ettersom muflon er klassifisert som en grasbeiter, er det mulig at den kan konkurrere med hjorten om mat. Diettoverlapp med rådyr er mer begrenset (Bertolino et al. 2009). Videre er det forventet at arten ved høy tetthet vil kunne mange grupper av beitesensitive arter.
-
Artens negative effekter på truede eller sjeldne naturtyper. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring. naturtype tidshorisont tydelig
tilstandsendringtydelig
påvirka
areal (%)vurderings‐
grunnlagsemi-naturlig eng fremtidig - relativ del-artsgruppesammensetning
0–2 - annet
kystlynghei fremtidig - relativ del-artsgruppesammensetning
0–2 - annet
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:fastmarksskogsmark tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - annet
naturtype:semi-naturlig eng tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - annet
naturtype:sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - annet
naturtype:kystlynghei tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - annet
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Artens negative effekter på naturtyper (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring. naturtype tidshorisont tydelig
tilstandsendringtydelig
påvirka
areal (%)vurderings‐
grunnlagfastmarksskogsmark fremtidig - relativ del-artsgruppesammensetning
0–2 - annet
sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng fremtidig - relativ del-artsgruppesammensetning
0–2 - annet
-
Økologiske effekter etter kriterium D, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er vurdert til samme risikokategori som i Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon).
Effekt av klimaendringer
Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Årsak til geografisk variasjon i risiko
- Artens evne til reproduksjon og/eller spredning er begrenset til visse bioklimatiske soner eller seksjoner
Muflon i Sverige var tidligere begrenset til områder Sør-Sverige, men har også etablert seg lenger nord og vest i Sverige. Artens utbredelse i Norge vil trolig bli begrenset til relativt rike naturtyper med lite snø.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en underart tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der underarten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:4 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:3 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:12 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:10 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:40 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Arten forekommer ikke i norsk natur. Få bestander under hegn eksisterer. Dersom rømte individ ikke tas ut eller fanges inn kan arten sannsynligvis etablere seg i gunstige områder rundt Oslofjorden og i Trøndelag. Arten er dårlig tilpasset et fuktig klima. I sterkt oseaniske klima er arten utsatt for sykdommer og parasitter. Arten er flokklevende med lavt reproduksjonspotensial og relativ lav ekspansjonshastighet og vil være lett å desimere i en etableringsfase. Det er åpnet jakt på arten.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:fastmarksskogsmark | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:semi-naturlig eng | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:kystlynghei | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:direkte import | kategori:privatpersoners egenimport | hyppighet:ukjent | antall individer:2 - 10 | tidsrom:kun historisk |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:fra botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) | hyppighet:ukjent | antall individer:2 - 10 | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:2 - 10 | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:fra husdyrhold (i landbruket) | hyppighet:ukjent | antall individer:2 - 10 | tidsrom:kun i fremtiden |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:2 - 10 | tidsrom:kun i fremtiden |
Mer om underarten
Etableringsstatus i Norge
Underartens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen underarten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Underarten forekommer utendørs i eget produksjonsareal.
Muflon, Ovis aries musimon, regnes i dag som en underart av tamsau, Ovies aries, (chen et al. 2021) finnes under hegn i noen få lokasjoner i Norge, kjent er Fritzøehus-parken i Larvik og Tangen dyrepark i Stange. Noen få mindre besetninger, ofte hybridert med andre raser av tamsau, er etablert hos husdyrbrukere. Forekommer reproduserende under hegn, men ikke uten tilsyn og fôring.
Etableringsstatus | Årstall for første observasjon | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år) |
---|---|---|
etablering i norsk natur | Årstall for første observasjon:0 | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år):nei |
Muflon ble innført til Fritzøehus parken i 1962 (K. Sjulstad, pers. med.).
Underarten kan komme til Norge fra: annet sted (utlandet)
Muflon ble innført til Norge, sannsynligvis fra en sentraleuropisk bestand (Bevanger 2005).
Global utbredelse
Underartens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
- Subtropisk Middelhavsklima: Europa
Regnes i dag som en feral sauerase, sannsynlig viltlevende i flere tusen på Korsika og Sardinia (Chen et al. 2021).
Underartens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser underartens totale utbredelse. Det vil si områder der underarten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av underarten.
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert boreal: Europa
- Temperert nemoral: Europa og Nord- og Mellom-Amerika
- Temperert tørt: Asia, Europa, Nord- og Mellom-Amerika og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk Middelhavsklima: Asia, Europa og Nord- og Mellom-Amerika
Innført mange steder på flere kontinent. Lever i mindre forvilla populasjoner over store deler av sentral-Europa (Garel et al. 2022), i deler av sørlige Sverige, men også i noen områder i Västerbotten (Liberg et al. 2010). Nåværende utbredelse er i hovedsak forårsaket av utsettinger.
Reproduksjon og generasjonstid
Underarten har seksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 5.
Referanser
- Bertolino, B., di Montezemolo, N. C. & Bassano, B. (2009). Food-niche relationships within a guild of alpine ungulates including an introduced species. Journal of Zoology 277: 63-69.
- Bevanger, K. (2005). Nye dyrearter i norsk natur. Landbruksforlaget.
- Chen, Z. H., Xu, Y. X., Xie, X. L., Wang, D. F., Aguilar-Gómez, D., Liu, G. J., ... & Li, M. H. (2021). Whole-genome sequence analysis unveils different origins of European and Asiatic mouflon and domestication-related genes in sheep. Communications biology, 4(1), 1-15.
- Darmon, G., Calenge, C., Loison, A., Mailard, D., & Julien, J.-M. (2007). Social and spatial patterns determine the population structure and colonization processes in mouflon. Canadian Journal of Zoology 85: 634-643.
- Garel M, Marchand P, Bourgoin G, Santiago-Moreno J, Portanier E, Piegert H, Hadjisterkotis E, Cugnasse JM (2022) Moufon Ovis gmelini, Blyth 1841. In: Corlatti L, Zachos F (Eds.) Terrestrial Cetartiodactyla, Handbook of the mammals of Europe. Springer International Publishing, New York
- Liberg, O., Bergström, R., Kindberg, J. & von Essen, H. (2010.). Ungulates and their management in Sweden. I: Apollonio, M., Andersen, R. & Putman, R. European ungulates and their management in the 21st century. Cambridge University Press.: 37-70.
Sitering
Holand Ø, Rolandsen CM, van der Kooij J og Eldegard K (2023). Mammalia: Vurdering av muflon Ovis aries subsp. musimon for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2832. Nedlastet 23.12.2024