- Fremmedartslista 2023 >
- Leptoglossus occidentalis
Vurdering av Leptoglossus occidentalis Heidemann, 1910
Utført av ekspertkomité for Terrestriske invertebrater
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som er dokumentert fra norsk natur.
Arten er vurdert til høy risiko. Den har stort invasjonspotensial og liten økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har høy risiko HI. Risikoen er lavere i deler av artens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på minimum 500 m/år. Dette tilsvarer stort invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten medfører endring i naturtyper. Dette tilsvarer liten økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: terrestrisk
Amerikabartege Leptoglossus occidentalis er en stor og kraftig kanttege. Arten er innført til Europa fra Nord-Amerika, og har hatt en eksplosiv spredning på det europeiske kontinentet, og er påvist også i Afrika og Asia (Werner 2011, Gapon 2016). Arten lever av nåler og kongler på bartrær, hovedsakelig gran og furu.
Utbredelse i Norge
Arten kom først til Norge i 2009, trolig med egenspredning fra kontinentet, samt med importerte varer. Den er siden registrert på en rekke lokaliteter fra Agder til nord i Vestland. Det er ett funn av arten i Troms, samt ett funn fra Østfold. Den er i tillegg påvist på installasjoner i Nordsjøen. Arten er en av de største tegene i Norge, og den er dermed trolig ikke oversett. Det er ikke påvist nymfer av arten i Norge og det er derfor usikkert om arten er selvstendig reproduserende her og den vurderes derfor som en dørstokkart inntil selvstendig reproduksjon utendørs er dokumentert.
Arten er påvist i norsk natur, men det er usikkert om den er etablert, og hvorvidt individene som er påvist har overvintret utendørs.
Spredningsmåter
I Europa er det kjent at denne arten kan spre seg med kjøretøy og varer (Gall 1992). I Norge er den påvist med importerte varer og planteimport (Endrestøl 2019).
Arten har en betydelig egenspredning, som funn fra Nordsjøen bekrefter (Endrestøl og Hveding 2017). Funn fra Norden tyder på at denne kommer i "bølger" uvisse år, da vind- og egenspredt (Endrestøl 2019). Arten overvintrer som voksen, og søker da til menneskeskapte konstruksjoner og annet. Av den grunn er det påvist individer i ulike handelsvarer og transportmidler.
Ytterligere spredning i norsk natur vil hovedsakelig være med egenspredning.
Invasjonspotensial
Arten er vurdert til å ha stort invasjonspotensiale. Dette skyldes at artens median levetid er estimert til høy basert på forventet kolonisering og mange introduksjoner. Spredningsevnen er også vurdert å være høy gitt artens evne til egenspredning og mange muligheter for introduksjon. Det er knyttet en viss usikkerhet i artens klimatiske tålegrense. Det er mulig at Sørlandskysten utgjør artens nordgrense i Europa (Barta 2016), men arten kan muligens også spre seg nordover langs kysten til Nordland (Zhu mfl. 2014). Arten er i Norge også påvist i Troms, men det er lite trolig at arten vil kunne etablere seg der med det første.
Økologisk effekt
Arten er vurdert å ha liten økologisk effekt. Arten lever på kongler av en rekke ulike bartrær, og kan redusere frøproduksjonen (Lesieur mfl. 2014). Den kan også bidra til å overføre soppsykdommer, samt muligens også konkurrere med stedegne arter. Artens vurderes å ha svak økologisk effekt i en begrenset geografisk utstrekning.
Konklusjon
Amerikabartege Leptoglossus occidentalis er vurderert til høy risiko HI. Invasjonspotensialet er vurdert som stort og den økologiske effekten som liten.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Arten vurderes til delkategori 4 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 4 forekomster i løpet av 10 år og 15 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 4 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 4 forekomster i løpet av 10 år og 15 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet 3 – 4). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 582 m/år.
Økologisk effekt
Arten vurderes til delkategori 2 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterier-
Artens negative effekter på truede eller sjeldne naturtyper. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring. naturtype tidshorisont tydelig
tilstandsendringtydelig
påvirka
areal (%)vurderings‐
grunnlagkalkgranskog fremtidig - annen tilstandsendring
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
kalk- og lågurtfuruskog fremtidig - annen tilstandsendring
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter: Arten vil potensielt kunne finnes på alle områder med gran- furuskog, inkl f.eks kalk- og lågurtfuruskog.
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:fastmarksskogsmark tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:kalkgranskog tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:kalk- og lågurtfuruskog tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Artens negative effekter på stedegne arter (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert. stedegen art kategori
Rødlista 2021nøkkelart? interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings‐
grunnlagfuru
Pinus sylvestris L.LC - Livskraftig nei svak begrenset fytofagi - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
gran
Picea abies (L.) H.Karst.LC - Livskraftig nei svak begrenset fytofagi - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Stedegen art: furu Pinus sylvestris L. Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang begrenset type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Stedegen art: gran Picea abies (L.) H.Karst. Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang begrenset type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:
Både Lis et al. (2008) og Bates (2016) advarer mot muligheten for at arten kan konkurrere i samme økologiske nisje som lokale arter og dermed fordrive lokalt biologisk mangfold.
-
Overføring av parasitter og patogener. Tabellen viser hvilke parasitter eller patogener (inkludert bakterier og virus) arten er vurdert å overføre til stedegne verter, om parasitten er kjent for verten eller ei, samt om parasitten er fremmed eller stedegen. Den økologiske effekten av overføringen kan ikke være større enn den økologiske effekten parasitten selv vurderes å ha etter kriteriene D til H. Kun overføringer av parasitter og patogener som er dokumentert eller sannsynlig er inkludert. stedegen art kategori
Rødlista 2021nøkkelart? Parasittens vitenskapelige navn Parasittens status Parasittens delkategori Geografisk omfang Vurderingsgrunnlag furu
Pinus sylvestris L.Livskraftig LC nei Diplodia pinea kjent for verten og stedegen 1 begrenset - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
-
Økologiske effekter etter kriterium D, G, H er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er vurdert til samme risikokategori som i Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon).
Effekt av klimaendringer
Både delkategori for økologisk effekt og invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Betydningen av klimaendringer:
Klimaendringer vil endre hvilke areal arten kan invadere i Norge, og også regulere bestandsstørrelsen.Påvirkning = areal x tetthet x effekt per individ
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ha fått lavere risikokategori enn høy risiko HI i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Årsak til geografisk variasjon i risiko
- Artens evne til reproduksjon og/eller spredning er begrenset til visse bioklimatiske soner eller seksjoner
- Artens økologiske effekter er begrenset til visse bioklimatiske soner eller seksjoner
Vil trolig først og fremst kunne etablere seg i boreonemoral sone, og muligens i boreal og mellomborealsone langs vestkysten nordover.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:2 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:12 | Forekomstareal etter 10 år:68 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:4 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:15 | Forekomstareal etter 10 år:152 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:6 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:18 | Forekomstareal etter 10 år:328 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Det er en del usikkerhet i forhold til artens klimatiske begrensing. Barta (2016) beregnet at det ikke ville være nok døgngrader til at arten kunne ha en generasjon i året i Skandinavia. Zhu et al. (2014) modellerte for øvrig at det store deler av den norske vestkysten opp til Finnmark kunne være egnet for arten.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:fastmarksskogsmark | kolonisert areal (%):0–2 | tydelig tilstandsendring: | tydelig påvirka areal (%):0 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:kalkgranskog | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:kalk- og lågurtfuruskog | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Livsmedium
For noen arter er det mer riktig å angi livsmedium enn naturtyper. Et eksempel er parasittiske arter som lever i og på dyr, eller arter som lever i dyremøkk, og hvor naturtypen dyret eller møkka befinner seg i betyr lite. Livsmedium har ingen effekter på artens risikokategori.
Livsmedium | Art/Takson | Tidshorisont |
---|---|---|
nåleverk og reproduktive deler av gran | nå | |
nåleverk og reproduktive deler av furu | nå | |
nåleverk og reproduktive deler av bartrær | nå |
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med kjøretøy (ikke med last e.l.) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:som annen forurensning av planter under kommersiell plantehandel | hyppighet:ca. årlig | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med container/last | hyppighet:flere ganger pr. 10. år | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med container/last | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ca. årlig | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:som annen forurensning av planter under kommersiell plantehandel | hyppighet:flere ganger pr. 10. år | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten er dokumentert fra norsk natur.
Arten er påvist i norsk natur, men det er usikkert om den er etablert, og hvorvidt individene som er påvist har overvintret utendørs.
Etableringsstatus | Årstall for første observasjon | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år) |
---|---|---|
individ innendørs | Årstall for første observasjon:2009 | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år):nei |
individ i norsk natur | Årstall for første observasjon:2009 | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år):nei |
Arten kan komme til Norge fra: annet sted (utlandet)
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk Middelhavsklima: Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk tørt: Nord- og Mellom-Amerika
L. occidentalis er en nordamerikansk art med naturlig utbredelse i vestlige deler av Nord-Amerika fra Mexico i sør til Canada i nord.
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Europa og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk Middelhavsklima: Afrika, Europa, Nord- og Mellom-Amerika og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk fuktig: Asia og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk tørt: Nord- og Mellom-Amerika
- Tropisk: Asia
L. occidentalis har spredt seg østover i USA, og er i 2017 også påvist i Sør-Amerika (Chile). Arten er påvist i store deler av Europa, enkelte steder i Russland og er også påvist i Asia (Japan, Korea) og Afrika (Marokko, Tunisia) (Werner 2011, Gapon 2015). Arten har spredt seg over hele Europa i løpet av en 10-års periode fra 1999 til 2009.
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har seksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 1.
Filvedlegg
Filnavn | Beskrivelse | Lenke for nedlasting |
---|---|---|
Leptoglossus.csv | Funn fra Artskart | Last ned |
Referanser
- Barta, M. (2016). Biology and temperature requirements of the invasive seed bug Leptoglossus occidentalis (Heteroptera: Coreidae) in Europe. J. Pest Sci. 89: 31–44.
- Bates, S.L. (2005). Damage to common plumbing materials caused by overwintering Leptoglossus occidentalis (Hemiptera: Coreidae). Can. Entomol. 137: 492–496.
- Endrestøl, A. & Hveding, H. 2017. Leptoglossus occidentalis (Het. Coreidae) erobrer Europa. Insekt-Nytt 42 (3/4): 5-21.
- Endrestøl, A. 2019. Leptoglossus occidentalis (Het. Coreidae) erobrer Europa. Insekt-Nytt 44 (2/3): 43-48.
- Gall, W.K. (1992). Further eastern extension and host records for Leptoglossus occidentalis (Heteroptera: Coreidae): well-documented dispersal of a household nusiance. Great Lakes Entomologist 25: 159-171.
- Gapon, D.A. (2015). First record of Leptoglossus occidentalis (Heteroptera: Coreidae) in Morocco. Heteropterus Revista de Entomología 15(2): 161–163.
- Hornok, S. & Kontschán, J. (2017). The Western Conifer Seed Bug (Hemiptera: Coreidae) Has the Potential to Bite Humans. Journal of Medical Entomology 2017: 1-3.
- Lesieur, V., Yart, A., Guilbon, S., Lorme, P.. Auger-Rozenberg, M.-A. & Roques, A. (2014). The invasive Leptoglossus seed bug, a threat for commercial seed crops, but for conifer diversity?. Biol. Invasions 16: 1833–1849.
- Lis, J.A., Lis, B. & Gubernator, J. (2008). Will the invasive western conifer seed bug Leptoglossus occidentalis Heidemann (Hemiptera: Heteroptera: Coreidae) seize all of Europe?. Zootaxa 1740: 66–68.
- Malumphy, C., Botting, J., Bantock, T. & Reid, S. (2008). Influx of Leptoglossus occidentalis Heidemann (Coreidae) in England. Het News 12: 7-9.
- Mjøs, A.T., Nielsen, T.R. & Ødegaard, F. (2010). The Western Conifer Seed Bug (Leptoglossus occidentalis Heidemann, 1910) (Hemiptera, Coreidae) found in SW Norway. Norwegian Journal of Entomology 57: 20-22.
- Werner, D.J. (2011). Die amerikanische Koniferen-Samen-Wanze Leptoglossus occidentalis (Heteroptera: Coreidae) als Neozoon in Europa und in Deutschland: Ausbreitung und Biologie. Entomologie heute 23(2011): 31–68.
- Zhu, G-P., Rédei, D., Kment, P. & Bu, W-J. (2014). Effect of geographic background and equilibrium state on niche model transferability: predicting areas of invasion of Leptoglossus occidentalis. Biol Invasions 16: 1069–1081.
Sitering
Endrestøl A, Gammelmo Ø, Hatteland BA, Laugsand AE, Olberg S, Slagsvold PK, Staverløkk A og Åström S (2023). Hemiptera: Vurdering av Leptoglossus occidentalis for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2787. Nedlastet 24.01.2025