Arten er ikke risikovurdert fordi den er ikke fremmed.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Grønnbrønsle er mest sannsynlig både hjemlig og fremmed (se Elven mfl. 2022). Nyere funn fra vann/elvekanter i Åsnes (Hedmark) hvor den er dokumentert som etablert fra 2020 og Larvik (Vestfold) hvor den er dokumentert som etablert fra 2018 tyder sterkt på hjemlige forekomster. Arten er i tillegg funnet ved Kambo mølle i Moss (Østfold) i 2004 hvor den trolig er kommet inn med korn og på tømmerterminal i Lier (Buskerud) i 2001 hvor den trolig er kommet inn med tømmer. Se også diskusjon i Solstad mfl. (2021) hvor funnet fra 2018 er kjent og hvor det antas at arten kan være en hjemlig vagabond.

Arten er tidligere vært fremmed, men har nå etablert minst én stedegen bestand.

De to nyere funnene i Larvik og Åsnes er knyttet til naturlige habitat hvor arten ellers også vokser i sitt hjemlige utbredelsesområde.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Bidens radiata.xlsx Bidens radiata.xlsx Last ned

Referanser

  • Elven R, Bjorå CS, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utgåva. Samlaget, Oslo.
  • Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (2021). Karplanter: Vurdering av grønnbrønsle Bidens radiata for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. https://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/20703

Sitering

Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av grønnbrønsle Bidens radiata for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2647