Arten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Akeleie Aquilegia vulgaris stammer fra Mellom-Europa og fjell i Sør-Europa. Arten kan ha vært i Norge siden middelalderen som klosterplante. Den første angivelsen som forvillet er hos Gunnerus (1766) og refererer til forekomst i Ilsvika i ST Trondheim, en lokalitet der planten er funnet gjentatte ganger som naturalisert helt opp til vår tid. Akeleie var derfor opplagt etablert i Norge før 1800. Den faller dermed utafor kriteriene for fremmed art i dette prosjektet. Samtidig er den en av de fremmede artene som naturaliseres i stor stil og som er i sterk ekspansjon ut i en rekke skogtyper. Vi kjenner imidlertid ikke til noen negative økologiske effekter, sjøl om arten etter hvert er blitt svært vanlig i skog helt nord til nordre Nordland.

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Den vurderte arten er etablert. Etter introduksjon har arten selv spredd seg til minst ti forekomster der den er etablert.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:−1800 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Innført hageplante, uvisst hvorfra.

Referanser

  • Gunnerus, J.E. (1766-76). Flora norvegica. I-II.

Sitering

Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Planter: Vurdering av akeleie Aquilegia vulgaris for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2547