Arten er selvstendig reproduserende.


Arten er vurdert til lav risiko. Den har moderat invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 3, Økologisk effekt: 1

Arten har lav risiko LO. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: terrestrisk

Beiskambrosia Ambrosia artemisiifolia er en ettårig art fra Nord-Amerika. Den har seksuell frøreproduksjon. Arten kommer fra områder med litt varmere klima enn Norge. Vi har foreløpig ikke registrert sikker formering i Norge, men det er ikke utenkelig at det har forekommet. Arten blomstrer trolig så sent at den oftest blir tatt av frosten under blomstring og før eventuell fruktsetting. I Danmark opplyser Hartvig (2015) at den bare unntaksvis setter modne frukter i dag, og i følge Stace (2019) er arten bare tilfeldig i Storbritannia. Arten er bare angitt som tilfeldig i Sverige (se Malörtsambrosia - Naturvård från SLU Artdatabanken (artfakta.se)).

Utbredelse i Norge

Arten er siden 1915 (Ho Vaksdal) funnet spredte steder i alle fylker på Østlandet, og på Vestlandet nord til Sogn og Fjordane. Storparten av funnene er fra de siste tiårene. Det er noen gamle møllefunn i ST Skaun og flere i ST Trondheim: sentrale deler av Trondheim by, og to enkeltfunn lengre nord: No Beiarn: Moldjord 2003 og Fi Hammerfest: Hammerfest bykjernen 2002. Arten er ennå i all hovedsak ikke funnet med fruktsetting og heller ikke med reproduserende bestand i Norge, men dataene tyder på at det er helt i grenseland og vi vurderer nå at den såvidt er i gang med selvstendig reproduksjon. De første funnene i Norge ble alle gjort ved møller og skyldtes trolig innførsel med amerikansk korn. Det er ingen funn mellom 1940 og 1950. Fra 1950 dukker arten opp mer regelmessig, trolig innført med amerikansk korn og videre spredt ved at avfallet fra kornrensingen i møllene ble brukt til kraftfôr (før høns) og gjødsel. På 1950- og 1960-tallene er det funn fra over 20 landkommuner, de aller fleste i hønsegårder og grønnsakåkrer. På 1970-tallet kom en ny innførselsmåte med soyabønner til soyamjølfabrikkene i Øf Fredrikstad, Vf Larvik og Ro Eigersund. Funn ved møller og soyamjølfabrikker er gått tilbake, men fra 1980-tallet er det en dramatisk økning i funn knyttet til fôringsplasser for fugl (fuglebrett, under balkonger) og til blomsterkulturer. Mengden av funn etter 2000 (bl.a. over 50 i Oslo alene) kunne tyde på at arten allerede har begynt å reprodusere enkelte steder.

Gjentatte funn på enkelte lokaliteter tolkes nå dithen at arten reproduserer selvstendig utendørs, men vi vet ikke den videre skjebnen til disse funnene. Alternativ angivelse er C0 og vurdering som dørstokkart (som i forrige vurderingsrunde i 2018).

Spredningsmåter

Arten kommer inn i store mengder med korn, sojabønner, fuglefôr og ulike transportmåter. Fruktene henger ved og spres med dyr. 

Invasjonspotensial

Invasjonspotensialet er moderat (med usikkerhet ned til begrenset), en kombinasjon av lang median levetid og begrenset ekspansjonshastighet (med usikkerhet ned til lav). Den kritiske parameteren for arten er temperatur; en marginal temperaturøkning vil være nok til at arten starter reproduksjon og danner bestander. Sjansene for etablering økes dessuten sterkt av nåtidas innførsels- og spredningsmåter med fuglefrøblandinger.

Økologisk effekt

Det er ingen kjent eller antatt negativ økologisk effekt knyttet til arten foreløpig i Norge. Arten omtales imidlertid som en av de verste invasive artene i Europa (Skálová mfl. 2019), hovedsakelig noe lenger sør i Europa. I Belgia er det derimot angitt at det er usannsynlig at den kan utkonkurrere andre arter fordi den i all hovedsak koloniserer vegetasjonsfri mark (se Branquart mfl. 2007). Hovedproblemet med den er at den er en av de mer alvorlige pollenallergiplantene, hovedsakelig i Nord-Amerika hvor arten kommer fra (se Ragweed Pollen Allergy | AAFA.org), men også sør i Europa (Chen mfl. 2018). Dette kan dermed på sikt også bli et problem hos oss (se f.eks. Ramfjord 2003 og en rekke oppslag i media). Helsemessige effekter på mennesket ligger imidlertid utenfor de effektene som inngår i denne rent økologiske vurderingen. Angitte økologiske effekter anses ikke å kunne passere noen av metodens terskelverdier innen vurderingsperioden; arten er knapt reproduserende hos oss foreløpig.

Konklusjon

Beiskambrosia Ambrosia artemisiifolia vurderes å ha en lav økologisk risiko. Dette skyldes invasjonspotensialet alene som er vurdert til moderat med usikkerhet ned til begrenset. Arten har trolig akkurat tippet grenset for å kunne reprodusere i landet, og det er opplagt at klimaendringene øker sannsynligheten for at dette vil kunne skje i stadig større omfang.

Hva bestemmer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.

Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Invasjonspotensial

Arten vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen

Avgjørende kriterier
  • Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på de beste anslagene på forekomstareal i dag (12 km²) og om 50 år (72 km²) er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 4 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.

  • Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal og ekspansjon er forventet større framover i tid

    Denne estimeringsmetoden anslår ekspansjonshastigheten ut fra forventet endring i forekomstareal framover i tid.

    Basert på det beste anslaget på forekomstarealet i dag (12 km2) og om 50 år (72 km2) er ekspansjonshastigheten anslått til 56 m/år. Dette tilsvarer skår 2 på B-kriteriet.

Økologisk effekt

Arten vurderes til delkategori 1 på økologisk effekt aksen

Avgjørende kriterier

Artens delkategori for økologisk effekt tilsvarer laveste mulige delkategori og arten har dermed ingen avgjørende kriterier på effektaksen.

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype.
    naturtype tidshorisont kolonisert
    areal (%)
    vurderings
    grunnlag
    naturtype:sterkt endret åpen fastmark med løsmassedekke tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt
    naturtype:sterkt endret eller ny fastmark i langsom suksesjon tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt
    naturtype:sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt
    naturtype:ny fastmark på sterkt modifi-serte og syntetiske substrater, i rask suksesjon tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt
    naturtype:sterkt endret, hyppig bearbeidet fastmark med intensivt hevdpreg tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt
    naturtype:sterkt endret, varig fastmark med intensivt hevdpreg tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt

Økologisk effekt

Øvrige kriterier

Artens delkategori for økologisk effekt tilsvarer laveste mulige delkategori og arten har dermed ingen avgjørende kriterier på effektaksen.

  • Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).

Endring av risikokategori fra 2018

Denne arten er vurdert til samme risikokategori som i Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon).

Effekt av klimaendringer

Delkategori for invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt ville ikke vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Betydningen av klimaendringer:

Pågående og forventete klimaendringer er årsaken til at vi vurderer denne arten som potensielt reproduserende i norsk natur.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser artens kjente og antatte forekomstareal i dag og i fremtiden. Kjent forekomstareal er basert på perioden 0 til 0.
Forekomstareal I dag Fremtidig (50 år)
Forekomstareal: Kjent I dag: 4 km2
Forekomstareal: Antatt lavt anslag I dag: 8 km2 Fremtidig (50 år): 48 km2
Forekomstareal: Antatt beste anslag I dag: 12 km2 Fremtidig (50 år):72 km2
Forekomstareal: Antatt høyt anslag I dag: 16 km2 Fremtidig (50 år):96 km2

Andel av kjent forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.

Regionvis utbredelse

Utbredelse i dag


Kjent utbredelse
Østfold.

Antatt utbredelse
Arten er antatt å kun finnes i de kjente områdene

Kjent utbredelse
Antatt utbredelse
Ikke kjent eller antatt
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen
Antatt utbredelse om 50 år

Østfold, Oslo og Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland.
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen

Ettersom arten ikke er funnet med sikker reproduksjon noe sted i Norge, blir estimert utbredelse om 50 år helt hypotetisk. Vi antar at funnserien i Øf Moss: Kambo mølle i perioden 2004-2008 teller som selvstendig reproduksjon og legger inn at dette utgjør dagens kjente forekomstareal. Vi spår at den vil etablere seg først i boreonemoral sone og i kystfylkene til og med Hordaland, og med et begrenset forekomstareal og velger en seksdobling av forekomstarealet 50 år fram i tid knyttet til at den er på brinken til reproduksjon og vil dra nytte av de forventede klimaendringene.

Naturtypetilhørighet

Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.

Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).

naturtype kolonisert
areal (%)
tydelig
tilstandsendring
tydelig
påvirka
areal (%)
Vurderings
grunnlag
naturtype:sterkt endret åpen fastmark med løsmassedekke kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt
naturtype:sterkt endret eller ny fastmark i langsom suksesjon kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt
naturtype:sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt
naturtype:ny fastmark på sterkt modifi-serte og syntetiske substrater, i rask suksesjon kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt
naturtype:sterkt endret, hyppig bearbeidet fastmark med intensivt hevdpreg kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt
naturtype:sterkt endret, varig fastmark med intensivt hevdpreg kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt

Regional naturvariasjon

Regional naturvariasjon omfatter variasjon i makroklimatiske forhold og/eller andre miljøforhold som gir opphav til mønstre på stor romlig skala (les mer her). Her inngår bioklimatiske soner og seksjoner og/eller kystvannssoner og -seksjoner hvor arten finnes i dag, eller antas å kunne finnes i framtiden (innenfor vurderingsperioden).

Utbredelse i bioklimatiske soner og seksjoner:

  • Boreonemoral sone: sterkt oseanisk seksjon, klart oseanisk seksjon og svakt oseanisk seksjon.

Spredningsmåter

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:forurensning av vare kategori:av frø (ikke mat) hyppighet:tallrike ganger pr. år antall individer:ukjent tidsrom:pågående

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Det er ikke angitt spredningsmåter i norsk natur for denne arten

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten er selvstendig reproduserende.

Gjentatte funn på enkelte lokaliteter tolkes nå dithen at arten reproduserer selvstendig utendørs, men vi vet ikke den videre skjebnen til disse funnene. Alternativ angivelse er C0 og vurdering som dørstokkart (som i forrige vurderingsrunde i 2018).

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
individ i norsk natur Årstall for første observasjon:1915 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei
selvstendig reproduksjon i norsk natur Årstall for første observasjon:2006 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Arten kom til Norge fra: ukjent

Kommet inn med korn-, soya- og fuglefrøimport, uvisst hvorfra.

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika
  • Temperert tørt: Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk uspesifisert: Nord- og Mellom-Amerika

Vidt utbredt i Nord-Amerika, særlig i præriebeltet.

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Asia, Europa og Nord- og Mellom-Amerika
  • Temperert tørt: Asia, Europa og Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk uspesifisert: Nord- og Mellom-Amerika og Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk Middelhavsklima: Oseania, Asia og Europa
  • Subtropisk Kappregionen: Afrika

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har seksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 1.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Ambrosia artemisiifolia 2022.xlsx Oppdatert utbredelsesfil Last ned

Referanser

  • Branquart E, Vanderhoeven S, Van Landuyt W, Van Rossum F, Verloove F (2007, oppdatert 2010). Invasive species in Belgium: Ambrosia artemisiifolia. http://ias.biodiversity.be/species/show/34
  • Chen K-W, Marusciac L, Tamas PT, Valenta R og Panaitescu C https://www.karger.com/Article/Pdf/487997
  • Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
  • Ramfjord H (2003). Beiskambrosia: En ny allergenspreder i Norge?. Fagbladet Allergi i praksis 1: 44-46.
  • Skálová H, Guo W-Y, Moravcová L og Pyšek P (2019). Performance of Ambrosia artemisiifolia and its potential competitors in an experimental temperature and salinity gradient and implications for management. Management of Biological Invasions 10(2): 359–376.
  • Stace, C.A. (2019). New Flora of the British Isles. 4th edition. C & M Floristics, Middlewood Green.

Sitering

Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av beskambrosia Ambrosia artemisiifolia for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2493. Nedlastet 19.01.2025