Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.


Arten er vurdert til ingen kjent risiko. Den har lite invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 1, Økologisk effekt: 1

Arten har ingen kjent risiko NK, med usikkerhet til lav risiko LO. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Det er ingen utslagsgivende kriterier for invasjonspotensial. Dette tilsvarer lite invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: terrestrisk

Sibirstripeekornet Eutamias sibiricus har sin naturlige utbredelse fra europeisk Russland (vest til Kvitsjøen) i et belte øst gjennom Asia til Stillehavskysten, på Hokkaido (Japan), nordlige deler av Koreahalvøya og i deler av Kina (Tsytsulina mfl. 2016). En naturlig arealutvidelse vestover til Norge virker usannsynlig ettersom populasjonsutviklingen i dette området later til å være negativ.Mori mfl. (2018) fant gjennom et omfattende litteratursøk belegg for 81 ulike etableringer av arten utenfor sitt naturlige utbredelsesområdet. Disse ga opphav til 38 ulike frittlevende bestander, hvorav 30 fortsatt eksisterte i 2018. Disse var å finne i Frankrike, Belgia, Nederland, Danmark, Tyskland, Sveits, Italia, Russland og Japan. Med unntak av en bestand i Italia som tilhører den nordlige underarten Eutamias sibiricus sibiricus har samtlige av disse bestandene trolig opphav i den koreanske underarten Eutamias sibiricus barberi (Mori mfl. 2018, Nerva mfl. 2021). Fra Danmark er det beskrevet to forekomster. En liten bestand har fra begynnelsen av 1990-tallet hatt tilhold på Furesø (Nordskjælland)(Ujvári 2007). Mens en annen bestand ble påvist i 2008 i Teglgårdsparken på Jylland (Mori mfl. 2018). Ingen av bestandene skal ha overlevd (Mori mfl. 2018, Miljøstyrrelsen 2022). Fra Sverige foreligger det fra 2019 et funn fra Skåne. Dette skal dreier seg om et rømt enkeltindivid (SLU Artdatabanken 2022). Så vidt vites har arten ikke blitt påvist utendørs i Norge.Arten lever i boreale barskoger (taigabeltet) og er hovedsakelig assosiert med sibirfuru Pinus sibirica (i Japan lever den imidlertid hovedsakelig i eikeskog). Arten er en bakkelevende ekornart som samtidig er en en dyktig klatrer og som trives i tresatte områder med busker og kratt. Den lever i stor grad av furufrø, men spiser også grønne planter, insekter, snegler, fugleegg og fugleunger. Arten legger opp store vinterlagre av furufrø og er i dvale store deler av vinteren, lokalt til begynnelsen av juni. Hunnen føder et kull på 1–8 unger per år (SLU Artdatabanken 2022). I følge Mori mfl. (2018) kan arten produsere to kull i året.

Generasjonslengden er av Tsytsulina mfl. (2016) vurdert til å være 3-4 år.

Utbredelse i Norge

Det foreligger ingen kjente funn fra Norge.

Spredningsmåter

Arten blir forhandlet og holdt som kjæledyr både i Europa og Asia der den er den mest forhandlede stripeekornarten (Dijkstra og Dekker 2008, Mori mfl. 2018). Det er sannsynlig at arten ulovlig blir importert som kjæledyr til Norge. Import til zoologiske hager kan forekomme. EU innførte i 2016 et handels- og oppdrettsforbud for denne arten (Mori mfl. 2018). Risikoen for import fra EU til Norge er dermed minket.

Det er lite sannsynlig at sibirstripeekornet selv vil spre seg til Norge fra innførte bestander på kontinentet. Det mest sannsynlige scenariet for framtidig forekomst i Norge er rømning eller tilsiktet utsettelse fra (ulovlig) privat hold eller zoologiske hager. Mori mfl. (2018) undersøkte opphavet til 30 frittlevende introduserte bestander. Nærmest 67% av disse skyldtes bevisst utsetting av dyr, 17% stammet fra rømning fra dyrebutikker eller oppdrettsfasiliteter og hos videre 17% var det uklart hvordan dyrene fant veien til naturen. Av 81 dokumenterte utsettinger ble de fleste gjennomført i 1990-årene og ved starten av 2000-tallet (Mori mfl. 2018). Det kan dermed se ut som om handelsforbudet som ble innført av EU i 2016 bærer frukt.

          

Artens overlevelse er i stor grad avhengig av foring fra publikum. Av 30 introduserte men viltlevende bestander var 19 knyttet til parker i store byer. Populasjonsstørrelsen hadde ingen sammenheng med hvor mange dyr som ble satt ut eller hvilken breddegrad de befant seg på men hadde sammenheng med nærheten til urbane områder (Mori mfl. 2018). Samtidig kan slike miljøer forhindre spredning og forklare lave populasjonsstørrelser (Mori mfl. 2018). Arten blir i betydelig grad predert av dyr som lever tett inntil mennesker som mink, rødrev, gråhegre, katter og hunder (Mori mfl. 2018).

Arten har en relativ dårlig spredningsevne. I Japan ble spredning av ungdyr estimert til 50 m for hanndyr, 140 m for hunndyr, mens den i Frankrike ble estimert til 170 m for hanndyr og 80 m for hunndyr. Ett hunndyr spredte seg imidlertid 900 m fra fødselsstedet (Marmet et al. 2011).

Invasjonspotensial

Invasjonspotensialet av arten vurderes som lite. Arten sprer seg sakte og er i stor grad avhengig av vedvarende foring. Dette oppnås fremfor alt i parker eller dyrehager i bynære omgivelser. Gitt historikken til andre utsettelser i Europa er det lite sannsynlig at arten vil spre seg særlig etter at den har blitt satt ut. Klima ser ikke ut til å påvirke spredningsevnen.

Økologisk effekt

Den økologisk effekten av arten er vurdert til ikke kjent med usikkerhet mot liten. Det antydes at arten kan konkurrere ut klatremus og skogmusarter, men belegg for dette mangler (Mori mfl. 2018.). Ekorn og sibirstripeekorn har ulike aktivitetstopper, noe som bl.a. muliggjør en sameksistens (Andreoni mfl. 2020). En bestandsnedgang av 12 fuglearter ved en lokalitet i Belgia var ikke forårsaket av sibirstripeekorn, men kan ha bidratt til nedgangen hos gjerdesmett (Branquart mfl. 2022, Mori mfl. 2018).En fransk undersøkelse viste at sibirstripeekorn var hovedreservoir for Borrelia burgdorferi sensu lato og at arten hadde et større antall flått enn stedegne klatremus og skogmus. Dette kan trolig medføre en økt fare for Lyme borreliosis hos mennesker. Om det kan slå tilbake på stedgne stumpmusarter er uviss (se Mori mfl. 2018).Det er lite sannsynlig at arten vil spre seg nevneverdig i norsk natur og en eventuell effekt vil i så fall være av svært lokal betydning.

Konklusjon

Sibirstripeekorn Eutamias sibiricus er vurdert til ingen kjent risiko NK med usikkerhet mot lav risiko LO.

Hva bestemmer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.

Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Arten er vurdert til ingen kjent risiko NK og har dermed ingen avgjørende kriterier.

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet: 1 – 2). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 10 og 59 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 43% og 97%.

  • Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal

    Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 1). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 0 m/år.

  • Invasjonspotensial etter kriterium C er vurdert som fraværende (usannsynlig).

Økologisk effekt

Øvrige kriterier
  • Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H er vurdert som fraværende (usannsynlige).

Endring av risikokategori fra 2018

Kategorien for denne arten er endret fra lav risiko LO til ingen kjent risiko NK siden Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon). Dette skyldes:

  • Ny kunnskap

Effekt av klimaendringer

Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn ingen kjent risiko NK i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser anslag på antall forekomster, med utgangspunkt i én introduksjon, og antallet ytterligere introduksjoner i løpet av en periode på 10 år. Anslag på artens forekomstareal 10 år etter første introduksjon er gitt.
Anslag Antall forekomster fra én introduksjon Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur Forekomstareal etter 10 år
Anslag:lavt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:0 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:0 km2
Anslag:beste anslag Antall forekomster fra én introduksjon:1 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:4 km2
Anslag:høyt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:1 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:4 km2

Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.

Regionvis utbredelse

Antatt utbredelse om 50 år: Ingen angitte områder.


Ettersom de mulige introduksjonsveiene er gjennom ulovlig utsetting eller rømning er det umulig å vurdere hvor dette potensielt kan skje. Gitt historikken til andre utsettelser i Europa er det lite sannsynlig at arten vil spre seg særlig etter at den har blitt satt ut. Klima ser ikke ut til å påvirke spredningsevnen.

Naturtypetilhørighet

Det er ikke angitt noen naturtypetilhørighet for arten.

Spredningsmåter

Til innendørs- eller produksjonsareal

Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.

Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.

Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:direkte import kategori:til botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:kun i fremtiden
hovedkategori:direkte import kategori:privatpersoners egenimport hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:av kjæledyr/hobbydyr eller private akvarieplanter hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:kun i fremtiden
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:fra botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:kun i fremtiden

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:egenspredning kategori:naturlig hyppighet:sjeldnere enn hvert 10. år antall individer:ukjent tidsrom:kun i fremtiden

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten forekommer ikke i Norge.

Arten kan komme til Norge fra: annet sted (utlandet)

Det er mest sannsynlig at arten vil komme til Norge som ulovlig importert kjæledyr eller som import til dyrehager.

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert boreal: Asia og Europa
  • Temperert nemoral: Asia og Europa

Sibirstripeekornet har sin naturlige utbredelse fra europeisk Russland (vest til Kvitsjøen) i et belte øst gjennom Asia til Stillehavskysten, på Hokkaido (Japan), nordlige deler av Koreahalvøya og i deler av Kina (Tsytsulina mfl. 2016).

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert boreal: Asia og Europa
  • Temperert nemoral: Asia og Europa
  • Subtropisk Middelhavsklima: Europa

Mori mfl. (2018) fant gjennom et omfattende litteratursøk belegg for 81 ulike etableringer av arten utenfor sitt naturlige utbredelsesområdet. Disse ga opphav til 38 ulike frittlevende bestander, hvorav 30 fortsatt eksisterte i 2018. Disse var å finne i Frankrike, Belgia, Nederland, Danmark, Tyskland, Sveits, Italia, Russland og Japan. Med unntak av en bestand i Italia som tilhører den nordlige underarten Eutamias sibiricus sibiricus har samtlige av disse bestandene trolig opphav i den koreanske underarten Eutamias sibiricus barberi (Mori mfl. 2018, Nerva mfl. 2021).Fra Danmark er det beskrevet to forekomster. En liten bestand har fra begynnelsen av 1990-tallet hatt tilhold på Furesø (Nordskjælland)(Ujvári 2007). Mens en annen bestand ble påvist i 2008 i Teglgårdsparken på Jylland (Mori mfl. 2018). Ingen av bestandene skal ha overlevd (Mori mfl. 2018, Miljøstyrrelsen 2022). Fra Sverige foreligger det fra 2019 et funn fra Skåne. Dette skal dreier seg om et rømt enkeltindivid (SLU Artdatabanken 2022). Så vidt vites har arten ikke blitt påvist utendørs i Norge.

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har seksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 3,5.

Referanser

  • Amori, G. (1999). Tamias sibiricus (Laxmann, 1769). I: Mitchell-Jones, A.J., Amori, G., Bogdanowicz, W., Kryštufek, B., Reijnders, P.J.H., Spitzenberger, F., Stubbe, M., Thissen, J.B.M., Vohralík, V. & Zima, J. (eds). Atlas of European Mammals. The Academic Press, London. Sidene 194-195.
  • Andreoni A, Augugliaro C, Zozzoli R, Dartora F og Mori E (2020). Diel activity patterns and overlap between Eurasian red squirrels and Siberian chipmunks in native and introduced ranges. Ethology Ecology and Evolution 33 (1): 83-89. DOI: 10.1080/03949370.2020.1777211
  • Branquart E, D'aes M, Manet B, Motte G, Schockert V og Stuyck J (2022). Tamias sibiricus - Siberian chipmunk. Invasive species in Belgium (nedlastet 15.09.2022) https://ias.biodiversity.be/species/show/31
  • Dijkstra V og Dekker J (2008). Risico-assessment uitheems eekhoorns. VZZ rapport 2008.10. Zoogdiervereniging VZZ, Arnhem. 68 s + Vedlegg
  • Fløjgaard, C., Morueta-Holme, N., Skov, F., Madsen, A.B. & Svenning, J.-C. (2009). Potential 21st century changes to the mammal fauna of Denmark - implications of climate change, land-use, and invasive species. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 8; doi:10.1088/1755-1315/8/1/012016 (17 sider).
  • Marmet J, Pisanu B og Chapuis, JL (2011). Natal dispersal of introduced Siberian chipmunks, Tamias sibiricus, in a suburban forest. Journal of Ethology 29: 23–29. https://doi.org/10.1007/s10164-010-0215-3
  • Miljøstyrrelsen (2022). Sibirisk jordegern Tamias sibiricus (nedlastet 15.09.2022). https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/pattedyr/sibirisk-jordegern/
  • Mori E, Zozzoli R og Menchetti M (2018). Global distribution and status of introduced Siberian chipmunks Eutamias sibiricus. Mammal Review 48: 139–152. doi: 10.1111/mam.12117
  • Nerva L, Iannucci A, Menchetti M, Andreoni A, Chitarra W, Martini M, Mueller N, Peeters TMJ, Pesenti E, Verbeylen G, Zozzoli R og Mori E (2021). Where do Chip and Dale come from? Origins of invasive populations of the Siberian chipmunk in Europe. Mammal Research 66: 525–529. https://doi.org/10.1007/s13364-021-00569-4
  • Pisanu, B., Obolenskaya, E.V., Baudry, E., Lissovsky, A.A. & Chapuis, J.-L. (2013). Narrow phylogeographic origin of five introduced populations of the Siberian chipmunk Tamias (Eutamias) sibiricus (Laxmann, 1769) (Rodentia: Sciuridae) established in France. Biological Invasions 15: 1201-1207.
  • SLU Artdatabanken (2022). Sibirisk jordekorre Eutamias sibiricus. Artfakta (nedlastet 15.09.2022) https://artfakta.se/artbestamning/taxon/eutamias-sibiricus-6007835
  • Tsytsulina K, Formozov N, Shar S, Lkhagvasuren D og Sheftel B. (2016). Eutamias sibiricus (errata version published in 2017). The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T21360A115161465 (nedlastet 14.09.2022) https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T21360A22268598.en
  • Ujvári, M. (2007). Sibirsk jordegern Tamias sibiricus (Laxmann, 1769). I: Baagøe, H.J. & Jensen, T.S. (red.). Dansk Pattedyratlas. Gyldendal, København. Sidene 112-113.

Sitering

van der Kooij J, Holand Ø, Rolandsen CM og Eldegard K (2023). Mammalia: Vurdering av sibirstripeekorn Eutamias sibiricus for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2325. Nedlastet 05.01.2025