- Fremmedartslista 2023 >
- Diadumene lineata
Vurdering av Diadumene lineata
Utført av ekspertkomité for Marine invertebrater
Publisert: 11.08.2023
Arten er selvstendig reproduserende.
Arten er vurdert til lav risiko. Den har begrensa invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har lav risiko LO, med usikkerhet til ingen kjent risiko NK. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på mellom 60 og 649 år og en ekspansjonshastighet på mindre enn 50 m/år. Dette tilsvarer begrensa invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: marint
Diadumene lineata er en liten sjøanemone med naturlig opprinnelse i nordvestlige Stillehav. Arten finnes på hardbunn i fjæra og på grunt vann. Den er en brakkvannsart som kan etablere seg i artsfattige ferskvannspåvirkede områder. Arten har stor toleranse i forhold til saltholdighet (5-35 PSU) og temperatur (1-27°C), men klarer seg dårlig ved salinitet under 12 psu.
Utbredelse i Norge
D. lineata ble introdusert til Europa på slutten av 1800-tallet (første funn i England, Plymouth, 1896), og er nå utbredt gjennom hele det kontinentale Europa. Arten er påvist i Norge ved Egersund i Rogaland ( identifisert av Prof. Bernard Picton; Erling Svensen pers.komm (sitert i Husa m.fl. 2011). I følge Brattegard (2010) har D. lineata sannsynligvis kommet til Norge før 1996, men er blitt oversett ved senere undersøkelser. Arten har vært søkt etter ved undersøkelser i Hordaland og Rogaland i 2010 og 2011, men ikke funnet (Husa m.fl. 2011, 2012). Et verifisert funn av arten er registrert fra Oslofjorden i 2021.
Det er usikkert når arten ble observert i Norge første gang og etableringsklasse. Arten er rapportert fra Egersund i Rogaland ( identifisert av Prof. Bernard Picton; Erling Svensen pers.komm , sitert i Husa m.fl. 2011). I følge Brattegard (2010) har D. lineata sannsynligvis kommet til Norge før 1996, men er blitt oversett ved senere undersøkelser. Arten har vært søkt etter ved undersøkelser i Hordaland og Rogaland i 2010 og 2011, men ikke funnet (Husa m.fl. 2011, 2012). I 2021 ble det registrert et individ av arten i Oslofjorden (verifisert funn). https://www.artsobservasjoner.no/Sighting/28161692
Spredningsmåter
D. lineata reproduserer seg kun aseksuelt (ved deling) i regioner utenfor Japan der den er introdusert. Spredning skjer derfor ikke planktonisk, men på polyppstadie ved å feste seg til skip og flyteobjekter.
Videre spredning i natur skjer via de samme spredningsveiene som for introduksjon
Invasjonspotensial
D. lineata er vurdert til å ha et begrensa invasjonspotensiale, med usikkerhet mot lite. Dette skyldes en moderat forventet levetid i Norge. Arten har stor tåleevne i forhold til saltholdighet (5-25 PSU) og temperatur (1-27 C). Arten kan derfor raskt kolonisere områder ved hjelp av kloning dersom miljøforholdene er gunstige. I andre land forekommer arten ofte sporadisk, med plutselig kolonisering, for så å forsvinne når miljøforholdene endres. Ekspansjonshastigheten er derfor vurdert til å være lav (<50 m/år). Økende temperaturer som følge av klimaendringer, vil øke artens evne til reproduksjon og kolonisering.
Økologisk effekt
Det er ingen kjente økologiske effekter av D. lineata.
Konklusjon
D. lineata er vurtert til kategorien lav risiko (LO), med usikkerhet mot ingen kjent effekt (NK). Invasjonspotensialet er vurdert til begrensa, og det er ingen kjente økologiske effekter av arten. Vurderingen er forbundet med usikkerhet når det gjelder invasjonspotensial.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Arten vurderes til delkategori 2 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på de beste anslagene på forekomstareal i dag (8 km²) og om 50 år (16 km²) er A-kriteriet skåret som 3 (med usikkerhet: 2 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 60 og 649 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 5% og 43%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal og ekspansjon er forventet større framover i tid
Denne estimeringsmetoden anslår ekspansjonshastigheten ut fra forventet endring i forekomstareal framover i tid.
Basert på det beste anslaget på forekomstarealet i dag (8 km2) og om 50 år (16 km2) er ekspansjonshastigheten anslått til 13 m/år. Dette tilsvarer skår 1 på B-kriteriet.
Økologisk effekt
Arten vurderes til delkategori 1 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterierInvasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:eufotisk fast saltvannsbunn tidshorisont:nå kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - annet
naturtype:eufotisk fast saltvannsbunn tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):2-5 vurderingsgrunnlag: - annet
Økologisk effekt
Øvrige kriterier
Artens delkategori for økologisk effekt tilsvarer laveste mulige delkategori og arten har dermed ingen avgjørende kriterier på effektaksen.
-
Artens negative effekter på grupper av stedegne arter. Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med grupper av stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Den negative interaksjonen med grupper av arter er indikert gjennom påvirket naturtype. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert. Påvirkede
arter inøkkelarter
eller truede
arter?interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings‐
grunnlagEufotisk fast saltvannsbunn nei svak begrenset konkurranse om plass - annet
Eufotisk fast saltvannsbunn nei svak begrenset konkurranse om mat - annet
Påvirkede arter i: Eufotisk fast saltvannsbunn nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang begrenset type interaksjon konkurranse om plass vurderingsgrunnlag - annet
Påvirkede arter i: Eufotisk fast saltvannsbunn nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke svak geografisk omfang begrenset type interaksjon konkurranse om mat vurderingsgrunnlag - annet
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:
D. lineata lever av dyreplankton, og kan potensiellt konkurrere med stedegne arter om plass og om mat. Det er imidlertid ikke rapportert om økologiske effekter av arten i utlandet
-
Artens negative effekter på naturtyper (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring. naturtype tidshorisont tydelig
tilstandsendringtydelig
påvirka
areal (%)vurderings‐
grunnlageufotisk fast saltvannsbunn fremtidig - enkeltartssammensetning
0–2 - annet
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter: Ingen kjent effekt
-
Økologiske effekter etter kriterium D, F, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Kategorien for denne arten er endret fra ingen kjent risiko NK til lav risiko LO siden Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon). Dette skyldes:
- Endret tolkning av retningslinjer
Effekt av klimaendringer
Delkategori for invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Delkategori for økologisk effekt ville ikke vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Betydningen av klimaendringer:
Arten har stor toleranse i forhold til temperatur (1-27 C). Økende temperaturer vil sannsynligvis øke artens evne til reproduksjon og kolonisering.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Forekomstareal | I dag | Fremtidig (50 år) |
---|---|---|
Forekomstareal: Kjent | I dag: 4 km2 | |
Forekomstareal: Antatt lavt anslag | I dag: 4 km2 | Fremtidig (50 år): 4 km2 |
Forekomstareal: Antatt beste anslag | I dag: 8 km2 | Fremtidig (50 år):16 km2 |
Forekomstareal: Antatt høyt anslag | I dag: 12 km2 | Fremtidig (50 år):40 km2 |
Andel av kjent forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Kjent utbredelse
Oslo og Akershus, Nordsjøen og Skagerrak.
Antatt utbredelse
Rogaland.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Østfold, Oslo og Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Nordsjøen og Skagerrak.
Arten har stor toleranse i forhold til saltholdighet (5-35 PSU) og temperatur (5-35 PSU). Økende temperaturer vil sannsynligvis øke artens evne til reproduksjon og kolonisering. I andre land forekommer arten ofte sprodaisk, med plutselig kolonisering, for så å forsvinne når miljøforholdene endres. Arten reproduserer seg kun aseksuelt i områder utenfor Asia, og dette vil sannsynligvis redusere spredningsevnen og tilpassningsevnen.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:eufotisk fast saltvannsbunn | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:eufotisk fast saltvannsbunn | kolonisert areal (%):2-5 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Regional naturvariasjon
Regional naturvariasjon omfatter variasjon i makroklimatiske forhold og/eller andre miljøforhold som gir opphav til mønstre på stor romlig skala (les mer her). Her inngår bioklimatiske soner og seksjoner og/eller kystvannssoner og -seksjoner hvor arten finnes i dag, eller antas å kunne finnes i framtiden (innenfor vurderingsperioden).
Utbredelse i kystvannssoner og -seksjoner:
- Nordsjøen og Skagerrak: åpen kystlinje og skagerrak.
Spredningsmåter
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:som påvekst på fartøy (skip, båter o.l.) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:som påvekst på fartøy (skip, båter o.l.) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten er selvstendig reproduserende.
Det er usikkert når arten ble observert i Norge første gang og etableringsklasse. Arten er rapportert fra Egersund i Rogaland ( identifisert av Prof. Bernard Picton; Erling Svensen pers.komm , sitert i Husa m.fl. 2011). I følge Brattegard (2010) har D. lineata sannsynligvis kommet til Norge før 1996, men er blitt oversett ved senere undersøkelser. Arten har vært søkt etter ved undersøkelser i Hordaland og Rogaland i 2010 og 2011, men ikke funnet (Husa m.fl. 2011, 2012). I 2021 ble det registrert et individ av arten i Oslofjorden (verifisert funn). https://www.artsobservasjoner.no/Sighting/28161692
Etableringsstatus | Årstall for første observasjon | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år) |
---|---|---|
etablering i norsk natur | Årstall for første observasjon:0 | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år):nei |
etablering i norsk natur | Årstall for første observasjon:0 | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år):nei |
Det er usikkert når arten ble observert i Norge første gang og usikkert om arten har selvstendig reproduksjon. Arten er påvist i Norge ved Egersund i Rogaland, men årstall ikke oppgitt ( identifisert av Prof. Bernard Picton; Erling Svensen pers.komm , sitert i Husa m.fl. 2011). I følge Brattegard (2010) har D. lineata sannsynligvis kommet til Norge før 1996, men er blitt oversett ved senere undersøkelser. Arten har vært søkt etter ved undersøkelser i Hordaland og Rogaland i 2010 og 2011, men ikke funnet (Husa m.fl. 2011, 2012). Det foreligger et verifisert funn av et individ i Oslofjorden fra 2021 : https://www.artsobservasjoner.no/Sighting/28161692 Arten reproduserer kun aseksuellt i områder der den er introdusert utenfor Japan.
Arten kom til Norge fra: annet sted (utlandet) og ukjent
Arten ble introdusert til England på slutten av 1800-tallet. Sannsynligvis sekundærspredning til andre land i europa (Stephensen 1935, Williams 1973)
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Marin utbredelse:
- Stillehavet nordlig
Nordvestlig Stillehav: Japan og Hongkong
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Marin utbredelse:
- Atlanterhavet nordvest
- Atlanterhavet nordøst
- Atlanterhavet sørlig
- Middelhavet
- Svartehavet
- Stillehavet nordlig
- Stillehavet tropisk
- Stillehavet sørlig
- Østersjøen
Observert i Kattegat (Læsø, Danmark) i 2008 (Olsen & Tendal 2012). Observert i Kielbukta, men ikke lenger nord i Østersjøen ( Podbielski 2016). Populasjoner forekommer spredt. Forekomst er karakterisert av store fluktuasjoner: kolonisering, plutselig utslettelse ved miljøforandringer, og deretter rekolonisering. Dette skyldes sannsynligvis lav genetisk variasjon, på grunn av aseksuell formering. Arten formerer seg kun aseksuellt i de områder den er introdusert (unntatt en populasjon i Maine, USA)
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har både seksuell og aseksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 1.
Filvedlegg
Filnavn | Beskrivelse | Lenke for nedlasting |
---|---|---|
ArtskartData.zip | Datagrunnlag fra Artskart | Last ned |
Referanser
- 2nd ed. Leiden, Linnean Society of London, Estuarine and Coastal Sciences Association. (Synopses of the British fauna (New series), No. 18).
- Anon (2012). Encyclopedia of Marine Life of Britain and Ireland. http://www.habitas.org.uk/marinelife/
- Barnes, R.S.K. (1994). The brackish-water fauna of northwestern Europe.
- Brattegard T. (2011). Endringer i norsk marin bunnfauna 1997-2010. Utredning for DN 2011-8: 1-112.
- Cohen, A.N. (2005). Guide to the Exotic Species of San Francisco Bay. San Francisco Estuary Institute, Oakland, CA. Available online at exoticsguide.org.
- Eno, N.C., Clark, R.A. & Sanderson, W.G. (1997). Non-native marine species in British waters: a review and directory. Peterborough: Joint Nature Conservation Committee.
- Husa, V., Heggøy, E., Agnalt, A.L., Sjøtun, K., Svensen, R., Iversen, K.R. og Alvestad, T. (2012). Overvåking av fremmede marine arter Prosjektrapport, Rogaland.
- Husa, Vivian Heggøy, Erling Sjøtun, Kjersti Agnalt, Ann Lisbeth Johansen, Per-Otto Glenner, Henrik Hatlen, Kristin (2011). Overvåkning av marine introduserte arter - et piøotprosjekt i Hordaland. Havforskningsinstituttet 71.
- Jelmert, Anders
- Moen, F.E. (2011). http://www.marinbi.com/cnidaria/engindex.htm
- Newcomer, K., Flenniken, M.M. & Carlton, J.T. Home and away and home again: discovery of a native reproductive strategy of the globally invading sea anemone Diadumene lineata (Verrill, 1869) in a satellite population. Biol Invasions 21, 1491–1497 (2019). https://doi.org/10.1007/s10530-019-01940-y
- Olsen, Kent & Tendal, Ole. (2012). Første fund af orangestribet søanemone, Doadumene lineata (Verrill, 1869) (Anthozoa: Actiniaria), i Danmark. Flora & Fauna. 118. 1-6.
- Podbielski I, Bock C, Lenz M, Melzner F (2016). Using the critical salinity ( Scrit) concept to predict invasion potential of the anemone Diadumene lineata in the Baltic Sea. Mar Biol 163: 227. doi:10.1007/s00227-016-2989-5
- Shick J.M. and Lamb, A.N. (1977). Asexual Reproduction and Genetic Population Structure in the Colonizing Sea Anemone Haliplanella luciae. Biological Bulletin 153: 604-617.
- Stephenson, T. A. (1935). The British Sea Anemones,. Published Ray Society, London.
- Williams, R.B. (1973). The significance of saline lagoons as refuges for rare species. Transactions of the Norfolk and Norwich Naturalists' Society 22: 387-393.
Sitering
Falkenhaug T, Agnalt A-L, Glenner H, Husa V, Jelmert A og Mortensen S (2023). Cnidaria: Vurdering av Diadumene lineata for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/1648. Nedlastet 23.11.2024