- Fremmedartslista 2023 >
- Aronia arbutifolia
Vurdering av rødsurbær Aronia arbutifolia (L.) Pers.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som kan overleve vinteren utendørs og uten hjelp.
Arten er vurdert til ingen kjent risiko. Den har lite invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har ingen kjent risiko NK, med usikkerhet til lav risiko LO. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.
Det er ingen utslagsgivende kriterier for invasjonspotensial. Dette tilsvarer lite invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: terrestrisk
Rødsurbær Aronia arbutifolia er en busk fra østlige Nord-Amerika med saftige frukter. Den er hovedsakelig tetraploid og har aseksuell frøsetting (dette gjelder de polyploide plantene - ikke nødvendigvis de diploide; se Mahoney mfl. 2019). Den dyrkes kanskje, men i så fall i begrenset grad, noe som pryd- og bærbusk hos oss, og den har vært angitt noen ganger fra norsk natur. Statusen på denne i Norge har variert; i forrige vurderingsrunde ble den angitt som feilbestemt og at arten ikke finnes i Norge. I Elven mfl. (2022) er den akseptert fra to lokaliteter (se Elven mfl. 2022), men med litt usikker dokumentasjon. I en pågående revidering av surbær i Norge (Elven og Hegre in prep.) forkastes de angitte funene av arten, men det kan ikke utelukkes at den allerede finnes i naturen. Den vurderes inntil bedre dokumentasjon for dette foreligger som en dørstokkart.Arten er angitt som naturalisert i Storbritannia (Stace 2019), men bare nokså langt sør (i Surrey), og den er angitt som sporadisk ellers i sørlige England. I følge Hartvig (2015) er arten tidligere funnet i Danmark, men den ble ikke registrert i Atlas Flora Danica-prosjektet. Arten er ikke angitt fra Finland (Kurtto mfl. 2019) og står som kun gjenstående/tilfeldig i Sverige (se Rödaronia - Naturvård från SLU Artdatabanken (artfakta.se)).
Utbredelse i Norge
Arten har ifølge klimamodelleringer av Mienna og Skarpaas (in prep.) et nokså lite potensial i Norge hovedsakelig på Sørøst-landet, men den har en herdighet på 5 eller 4 som antyder at arten kan klare seg (som ikke er det samme som reprodusere) i lavlandet langs kysten et godt stykke nordover (kanskje til Lofoten). Vi legger inn Oslo og Akershus som antatt utbredelse om 50 år selv om det ikke er kjent hvor denne arten eventuelt dyrkes per i dag.
Status på denne er særs uklar; den er angitt i Elven mfl. (2022) fra MR Ålesund (men dette belegget ser foreløpig ikke ut til å være registrert noe sted) og fra Ro Stavanger (som er en observasjon uten bilde som dermed er usikkert om kan godtas). I forrige vurderingsrunde i 2018 ble arten angitt å ikke finnes i Norge fordi materialet bestemt til denne arten ble antatt å være feilbestemt. Det har også kommet til et nytt funn i Ro Haugesund 2022 uten dokumentasjon som vi heller ikke kan godta. Det finnes også et belegg fra SF Høyanger 2008 som er ombestemt til xSorbaronia mitschurinii med noe usikkerhet. Vi kunne haket av for A - at arten ikke forekommer i Norge, men går foreløpig for at den, med nokså stor usikkerhet, finnes i Norge, men inntil vi har pålitelig dokumentasjon er det ikke noe som tyder på at den reproduserer her.
Spredningsmåter
Det er uklart om arten importeres som prydplante eller bærplante; ifølge Bjørkans planteliste ser den ikke ut til å være i salg (Aronia arbutifolia - Bjørkans planteliste (bjorkan.no)), men arten er nevnt i Hageselskapets sortsliste (2015) hvor den er angitt med H5 (og hvor det er skrevet at den ikke er vanlig plantet hos oss). All den tid den er angitt i Hageselskapets sortsliste, går vi ut fra at den omsettes og dyrkes (se også Rødsurbær - Aronia arbutifolia (efferus.no)).
Arten kan introduseres til naturen med frøspredning fra hager. Dette kan muligens ha skjedd allerede, og pga. usikker dokumentasjon her angis dette som 'Ukjent'.
Videre spredning i naturen i form av frøspredning kan inntreffe i framtiden, men dette kan like gjerne ligge utenfor vurderingsperioden.
Invasjonspotensial
Invasjonspotensialet vurderes som lite (med usikkerhet opp til begrenset), en kombinasjon av begrenset median levetid (med usikkerhet opp til moderat ) og en lav ekspansjonshastighet.
Økologisk effekt
Det er ingen kjente økologiske effekter knyttet til arten.
Konklusjon
Rødsurbær Aronia arbutifolia vurderes til ingen kjent økologisk risiko med usikkerhet til lav økologisk risiko, utelukkende pga. invasjonspotensialet som er lite med usikkerhet til begrenset.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet: 2 – 3). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 10 og 59 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 43% og 97%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 1). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 0 m/år.
-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:fastmarksskogsmark tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - ikke valgt
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn ingen kjent risiko NK i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:4 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:4 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:2 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:8 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Oslo og Akershus.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Arten dyrkes trolig kun i begrenset omfang, og det forventes derfor kun få introduksjoner i.l.a. en 10 års-periode. Med fuglespredte frukter er det likevel rimelig ikke utenkelig at arten vil kunne greie å kolonisere en ny forekomstrute på 10 år (2 forekomstruter representerer derfor øvre kvartil, mens 1 forekomstrute er beste og laveste anslag).
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:fastmarksskogsmark | kolonisert areal (%):0–2 | tydelig tilstandsendring: | tydelig påvirka areal (%):0 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:direkte import | kategori:til kommersiell plantehandel | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:fra hager | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten kan overleve vinteren utendørs og uten hjelp.
Status på denne er særs uklar; den er angitt i Elven mfl. (2022) fra MR Ålesund (men dette belegget ser foreløpig ikke ut til å være registrert noe sted) og fra Ro Stavanger (som er en observasjon uten bilde som dermed er usikkert om kan godtas). I forrige vurderingsrunde i 2018 ble arten angitt å ikke finnes i Norge fordi materialet bestemt til denne arten ble antatt å være feilbestemt. Det har også kommet til et nytt funn i Ro Haugesund 2022 uten dokumentasjon som vi heller ikke kan godta. Det finnes også et belegg fra SF Høyanger 2008 som er ombestemt til xSorbaronia mitschurinii med noe usikkerhet. Vi kunne haket av for A - at arten ikke forekommer i Norge, men går foreløpig for at den, med nokså stor usikkerhet, finnes i Norge, men inntil vi har pålitelig dokumentasjon er det ikke noe som tyder på at den reproduserer her.
Pga. uklare funn og uklar dokumentasjon angir vi ikke noen årstall her. Det kan være at arten ikke er påvist i Norge i det hele tatt.
Arten kan komme til Norge fra: ukjent
Innført som prydbusk og kanskje bærplante (se Elven mfl. 2022), uvisst hvorfra.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk fuktig: Nord- og Mellom-Amerika
Østlige Nord-Amerika fra sørlige Canada til Florida.
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Europa og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk fuktig: Nord- og Mellom-Amerika
Arten er angitt å være etablert i Storbritannia (Stace 2019) og er i POWO (Aronia arbutifolia (L.) Pers. | Plants of the World Online | Kew Science) angitt som introdusert i Nederland (men det vites ikke om den er etablert der eller om den bare er registrert).
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har både seksuell og aseksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 20.
Filvedlegg
Filnavn | Beskrivelse | Lenke for nedlasting |
---|---|---|
Aronia arbutifolia 2022.xlsx | Usikker forekomstfil | Last ned |
Referanser
- Det Norske Hageselskap (2005). Hageselskapets sortsliste. ISBN 82-994640-2-1: 284 pp.
- Elven R, Bjorå CS, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utgåva. Samlaget, Oslo.
- Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
- Kurtto A, Lampinen R, Piirainen M og Uotila P (2019). Checklist of the vascular plants of Finland. Suomen putkilokasvien luettelo. Norrlinia 34: 1-206.
- Mahoney JD, Hau TM, Connolly BA og Brand MH (2019). Sexual and apomictic seed reproduction in Aronia species with different ploidy levels. HortScience 54: 642-646. https://doi.org/10.21273/HORTSCI13772-18
- Stace, C.A. (2019). New Flora of the British Isles. 4th edition. C & M Floristics, Middlewood Green.
Sitering
Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av rødsurbær Aronia arbutifolia for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/1523. Nedlastet 21.11.2024
Forskrift om fremmede organismer
Denne arten er ikke oppført på Klima- og miljødepartementets liste over arter det er forbudt å innføre, sette ut og omsette, jf. § 5 og § 9. Merk at arten kan være regulert på annen måte.
Forbudslista hos Lovdata.no open_in_new