Hybriden er selvstendig reproduserende.


Hybriden er vurdert til lav risiko. Den har moderat invasjonspotensial og liten økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 3, Økologisk effekt: 2

Hybriden har lav risiko LO. Risikoen er den samme i hele hybridens potensielle utbredelse.

Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten overfører genetisk materiale til stedegne arter. Dette tilsvarer liten økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om hybriden

Livsmiljø: terrestrisk

Parklind Tilia x europaea dyrkes mye som prydtre i byer og parker. Den er noe frøreproduserende og fruktene spres med vind over nokså korte distanser. Den er en hybrid mellom lind T. cordata og storlind T. platyphyllos. Det angis ofte at den er steril, men det er nok bare delvis. Det er dessuten mulig at det først og fremst gjelder det dyrkete materialet. Spontane, delvis fertile, hybrider mellom T. cordata og T. platyphyllos er også angitt, og det kan ikke utelukkes at det vurderte materialet inneholder både forvillet parklind og spontant oppståtte hybrider.

Utbredelse i Norge

Første dokumenterte funn av parklind i naturen er fra Oslo i 1889 (Lilletøyen og Grefsenåsen). Nye funn kom deretter med titalls års mellomrom i Oslo og Østfold (Halden og Fredrikstad). Fra 1990-tallet ble det gjort funn med noe større hyppighet og også i fylkene Buskerud, Hedmark, Telemark, Akershus og Vestfold. Det er usikkert om noen av disse funnene representerer etableringer som på sikt kan bli bestander eller om dette bare er enkeltbusker som ikke kommer til å gjøre mer av seg (mest trolig det siste på grunn av dårlig fertilitet).

Spredningsmåter

Parklind er et innført gate-, park- og hagetre.

Det frøsprer seg noe fra beplantninger med frø, men ser ut til å danne få (om noen) bestander som lever sitt eget liv.

Det er slått fast at parklind kan sette spiredyktige frø. Den kan derfor spre seg videre i naturen, men dette er foreløpig ikke observert i særlig stor grad.

Invasjonspotensial

Invasjonspotensialet er moderat til begrenset, på grunn lang median levetid og begrenset til lav ekspansjonshastighet. På grunn av begrenset fertilitet kommer parkling trolig ikke til å utgjøre et stort innslag i norsk natur, men forekomst og ekspansjon av arten er vanskelig å anslå fordi den ofte er feilbestemt. Vi har ikke gått gjennom alle nye funn med tanke på feilbestemmelser og forvilling, men en sammenligning av observasjonsdata tilgjengelig for denne arten og grunnlagsdata som ble godkjent og brukt for nye Norsk flora (Elven m.fl. 2022) kan tyde på feilbestemmelser på omkring 80%. Forekomstareal og ekspansjonshastighet er anslått utfra dette, og en forventning om noe spredning på grunn av planting, på tross av begrenset reproduksjon.

Økologisk effekt

Parklind vurderes å ha en liten økologisk effekt, og det skyldes mulig interfertilitet med hjemlig lind Tilia cordata. Vi setter usikkerhet nedover til ingen effekt fordi vi ikke vet hvor stort omfang slik hybridisering kan ha.Den andre mulige effekten som har vært mye diskutert, er om det er noen sammenheng mellom parklind og humledød. Det har vært mye debatt omkring plantet lind generelt og parklind spesielt, knyttet til den massive humledøden som tidvis observeres under slike trær (se Kluge 2014). Forvillede enkelttrær har neppe noen slik effekt, men plantet parklind vurderes for en mulig distanse-effekt på norske humlebestander. Blant teoriene som er framsatt for å forklare den massive humledøden, er giftig lindenektar, at humlene sulter ihjel, eller at humlene dør en naturlig død (lind blomstrer relativt sent på året når humlene snart skal dø uansett). Vitenskapskomitéen for mattrygghet (2017) har gjennomgått de ulike hypotesene og konkludert med at en del av hypotesene er usannsynlige (giftig nektar, giftig pollen, pestisider) og at det for andre hypoteser er for lite dokumentasjon til at de kan vurderes (humlene sulter ihjel eller dør en naturlig død). Bollingmo (2018) angir i en fersk nettartikkel at humledøden mest sannsynlig kan knyttes til predasjon ("lindefella"), en hypotese han mener er oversett. Denne konklusjonen støttes både av studier over to somre i Trondheim og et tidligere tysk studium hvor omtrent 3/4 av de døde humlene viser predasjonsskader (se Bollingmo 2018 med referanser). Vi kan med andre ord ikke se at det foreligger noen dokumentert distanseeffekt av plantet parklind som er rimelig å knytte til den observerte humledøden.Parklind er også en mulig vektor for innførsel av en fremmed tege - Deraeocoris lutescens. Denne tegen er hverken en parasitt eller et patogen (men en predator på andre småkryp). Dette tilfellet dekkes ikke av kriteriene for vurdering av fremmede arter og påvirker derfor ikke risikovurderingen.

Konklusjon

Parklind vurderes å medføre lav risiko i norsk natur, på grunn av kombinasjonen mellom et moderat til begrenset invasjonspotensial og en liten økologisk effekt, med usikkerhet til ingen kjent effekt. Effekten er knyttet til introgressiv hybridisering med vår hjemlige lind Tilia cordata.

Hva bestemmer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.

Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Invasjonspotensial

Hybriden vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen

Avgjørende kriterier
  • Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på de beste anslagene på forekomstareal i dag (300 km²) og om 50 år (500 km²) er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 4 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.

  • Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal og ekspansjon er forventet større framover i tid

    Denne estimeringsmetoden anslår ekspansjonshastigheten ut fra forventet endring i forekomstareal framover i tid.

    Basert på det beste anslaget på forekomstarealet i dag (300 km2) og om 50 år (500 km2) er ekspansjonshastigheten anslått til 56 m/år. Dette tilsvarer skår 2 på B-kriteriet.

Økologisk effekt

Hybriden vurderes til delkategori 2 på økologisk effekt aksen

Avgjørende kriterier
  • Overføring av genetisk materiale. Tabellen viser hvilke stedegne arter som blir, eller kan bli, genetisk forurenset av den fremmede arten. Med genetisk forurensning menes introgresjon, hybridisering alene er ikke tilstrekkelig. Kun genetisk forurensing som er dokumentert eller sannsynlig er inkludert.
    stedegen art kategori
    Rødlista 2021
    nøkkelart? Geografisk omfang Vurderingsgrunnlag
    lind
    Tilia cordata Mill.
    Nær truet NT nei begrenset
    • ikke valgt

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype.
    naturtype tidshorisont kolonisert
    areal (%)
    vurderings
    grunnlag
    naturtype:fastmarksskogsmark tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt
    naturtype:sterkt endret åpen fastmark med løsmassedekke tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt

Økologisk effekt

Øvrige kriterier
  • Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).

Endring av risikokategori fra 2018

Denne arten er vurdert til samme risikokategori som i Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon).

Effekt av klimaendringer

Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en hybrid tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der hybriden lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser artens kjente og antatte forekomstareal i dag og i fremtiden. Kjent forekomstareal er basert på perioden 1959 til 2021.
Forekomstareal I dag Fremtidig (50 år)
Forekomstareal: Kjent I dag: 60 km2
Forekomstareal: Antatt lavt anslag I dag: 180 km2 Fremtidig (50 år): 200 km2
Forekomstareal: Antatt beste anslag I dag: 300 km2 Fremtidig (50 år):500 km2
Forekomstareal: Antatt høyt anslag I dag: 480 km2 Fremtidig (50 år):800 km2

Andel av kjent forekomstareal i sterkt endra natur er på fra og med 25 % til og med 75 %.

Regionvis utbredelse

Utbredelse i dag


Kjent utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark, Buskerud, Vestfold, Telemark.

Antatt utbredelse
Arten er antatt å kun finnes i de kjente områdene

Kjent utbredelse
Antatt utbredelse
Ikke kjent eller antatt
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen
Antatt utbredelse om 50 år

Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder.
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen

Hybriden er dyrket over hele Sør-Norge (belegg/observasjoner av dyrket materiale finnes nord til Sør-Trøndelag), og selv om den dyrkes lengre nordpå kan den trolig primært forvilles i sør i boreonemoral til sørboreal sone, hvor foreldreartene finnes i vill og forvillet tilstand. Vi antar derfor at den i løpet av de kommende 50 årene også kan dukke opp i de andre fylkene sør og øst i landet, eventuelt noe lenger nord med et varmere klima. Denne arten er trolig svært ofte feilbestemt (og observasjoner i nyere tid som kan være fra produksjonsareal). Vi har ikke hatt ressurser til å sjekke alle observasjoner, men en sammenligning av observasjonsdata tilgjengelig for denne arten og grunnlagsdata som ble godkjent og brukt for nye Norsk flora (Elven m.fl. 2022) kan tyde på feilbestemmelser på omkring 80%. Vi velger derfor å nedjustere anslag av forekomstareal tilsvarende (fra 256 basert på alle forkomstdata, til 60) og beregner ekspansjonshastighet ut fra grove anslag av framtidig forekomstareal. Arten har trolig dårlig reproduksjon, men likevel noe spredning på grunn av planting. Vi anslår en snau dobling i forekomstareal de kommende 50 årene.

Naturtypetilhørighet

Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.

Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).

naturtype kolonisert
areal (%)
tydelig
tilstandsendring
tydelig
påvirka
areal (%)
Vurderings
grunnlag
naturtype:fastmarksskogsmark kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt
naturtype:sterkt endret åpen fastmark med løsmassedekke kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt

Regional naturvariasjon

Regional naturvariasjon omfatter variasjon i makroklimatiske forhold og/eller andre miljøforhold som gir opphav til mønstre på stor romlig skala (les mer her). Her inngår bioklimatiske soner og seksjoner og/eller kystvannssoner og -seksjoner hvor arten finnes i dag, eller antas å kunne finnes i framtiden (innenfor vurderingsperioden).

Utbredelse i bioklimatiske soner og seksjoner:

  • Boreonemoral sone: svakt oseanisk seksjon og overgangsseksjon.
  • Sørboreal sone: svakt oseanisk seksjon og overgangsseksjon.

Spredningsmåter

Til innendørs- eller produksjonsareal

Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.

Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.

Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:direkte import kategori:til kommersiell plantehandel hyppighet:tallrike ganger pr. år antall individer:ukjent tidsrom:pågående
hovedkategori:direkte import kategori:privatpersoners egenimport hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:opphørt, men kan inntreffe igjen

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:fra kommersiell plantehandel hyppighet:flere ganger pr. 10. år antall individer:ukjent tidsrom:pågående
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:fra grøntanlegg (inkl. parker, rabatter o.l.) hyppighet:flere ganger pr. 10. år antall individer:ukjent tidsrom:pågående
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:fra hager hyppighet:flere ganger pr. 10. år antall individer:ukjent tidsrom:pågående

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:egenspredning kategori:naturlig hyppighet:flere ganger pr. 10. år antall individer:ukjent tidsrom:pågående

Mer om hybriden

Etableringsstatus i Norge

Hybridens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen hybriden har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Hybriden er selvstendig reproduserende.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Hybriden kom til Norge fra: ukjent

Innført som parktre, uvisst hvorfra.

Global utbredelse

Hybridens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Europa

Parklind Tilia x europaea er et hagetre. I tillegg kan den oppstå spontant der foreldreartene T. cordata og T. platyphyllos møtes, selv om det er angitt at de har en økologisk krysningsbarriere fordi de blomstrer til noe ulik tid.

Hybridens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser hybridens totale utbredelse. Det vil si områder der hybriden finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av hybriden. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Oseania, Europa og Nord- og Mellom-Amerika

Reproduksjon og generasjonstid

Hybriden har seksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 35.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Tilia Xeuropaea.csv Tilia x europaea forekomster Last ned
Tilia ×europaea ekspansjonsdata 1959-2021.csv Ekspansjonsdata Last ned

Referanser

  • Bollingmo, T. (2018). Lindefella: Når naturen selv dreper årets humler. http://humleskolen.no/nyheter/lindefella/
  • Elven R, Bjorå CS, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utgåva. Samlaget, Oslo.
  • Kluge, L. (2014). Ett av Norges vanligste bytrær dreper humler. Aftenposten https://www.aftenposten.no/norge/i/7lxdv/Ett-av-Norges-vanligste-bytrar-dreper-humler
  • Mienna, I.M. og Skarpaas, O. 2023. Nåværende og fremtidig potensiell utbredelse av karplanter i Fremmedartslista 2023. Open Science Framework, https://osf.io/5mq3k/
  • Pilskog, H.E. (2012). Faktaark, Artsdatabanken: Deraecoris lutescens. http://www2.artsdatabanken.no/faktaark/Faktaark264.pdf
  • Somme, L., Moquet, L., Quinet, M., Vanderplanck, M., Michez, D., Lognay, G. og Jacquemart, A.-L. (2016). Food in a row: urban trees offer valuable floral resources to pollinating insects. Urban Ecosyst. 19: 1149-1161. http://zoologie.umons.ac.be/hymenoptera/biblio/Somme_et_al_2016_Food_Trees.pdf
  • Vitenskapskomiteen for mattrygghet (2017). Assessment of the potential connection between Tilia trees and bumblebee death. VKM Report 2017: 15 46 pp.

Sitering

Skarpaas O, Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J og Westergaard KB (2023). Magnoliophyta: Vurdering av parklind Tilia ×europaea for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/1183. Nedlastet 08.11.2024