Nok kompetanse på systematikk og taksonomi er viktig når artsmangfoldet skal kartlegges. Tirsdag og onsdag møtes forskere og studenter som jobber med biosystematikk i Norge for første gang til nasjonalt symposium.

Fagområdet biosystematikk handler om å identifisere, beskrive og klassifisere arter. Forskerne som jobber med dette fagfeltet sitter på unik kompetanse om morfologi, taksonomi, systematikk og genetikk for en lang rekke artsgrupper der det er svært vanskelig å identifisere artene.

Norsk symposium i biosystematikk, som går av stabelen i Oslo den 29.-30. oktober, er arrangert av Forskerskolen for biosystematikk (ForBio), Artsdatabanken og Naturhistorisk museum, UiO.

Symposiet samler en stor del av alle som jobber med taksonomi og biosystematikk i Norge. I alt 45 forskere og studenter skal i løpet av de to dagene presentere arbeidet sitt for de over 100 påmeldte deltakerne. Målet er å få mer kunnskap, dele erfaringer og knytte kontakter i fagmiljøet.

Trenger mer kunnskap

Artsdatabankens rolle er å innhente og formidle kunnskap om naturmangfoldet, kunnskap samfunnet skal bruke til å ta gode beslutninger om bruk og vern av natur. For å kunne oppfylle denne rollen på en tilfredsstillende måte er vi avhengig av biosystematisk kompetanse.

Så langt er bare 65 prosent av det norske artsmangfoldet funnet, noe som betyr at vi fortsatt leter etter rundt 25 000 arter. Vi trenger med andre ord å innhente mer kunnskap i årene som kommer. I dette arbeidet vil eksperter med kompetanse på biosystematikk stå sentralt.

- Artsdatabanken støtter opp under biosystematisk forskning og kompetansebygging, og vi er veldig fornøyde med å ha klart å samle så mange av ekspertene på ulike artsgrupper til faglig symposium i to dager, sier Stine Svalheim Markussen, som er leder for Artsdatabankens Artsprosjekt.

Viktig for rekrutteringen

Symposiet vil være viktig for kontakt og kunnskapsdeling på tvers av ulike forskningsgrupper, og også bety mye for rekruteringen til fagområdet.

- Både blant de som presenterer og tilhørerne er det mange studenter i begynnelsen av karrieren, og arrangementet vil uten tvil være en arena for overføring av erfaring til den yngre generasjon forskere, avslutter Svalheim Markussen.