Etter evalueringen av Artsprosjektet våren 2024, trenger Artsdatabanken tid til å vurdere eventuelle endringer i tilskuddsordningen. Neste utlysning av tilskudd i Artsprosjektet utsettes derfor til første halvår 2025.  

Rognkjeks Cyclopterus lumpus. Foto: Erling Svensen, Ocean Photo. Lisens: CC BY 4.0

På oppdrag fra Artsdatabanken gjennomførte Vista Analyse AS og NINA våren 2024 en evaluering av tilskuddsordningene i Artsprosjektet. Resultatet av evalueringen ble lagt frem i en rapport som ble overlevert Artsdatabanken i august.  

Forslag om forbedringer 

Evalueringsrapporten peker på rom for forbedring i tilskuddsordningene. Artsdatabanken tar disse tilbakemeldingene på alvor, og har derfor behov for å ta en fot i bakken for å vurdere hvilke forbedringsforslag som bør følges opp, og hvordan det best kan gjøres. Vurderingene vil bli gjort i samråd med Klima- og miljødepartementet. 

Utlysning av tilskudd utsettes 

Fordi vi trenger noe tid for å gjøre de nødvendige vurderingene og iverksette eventuelle endringer i Artsprosjektet, har Artsdatabanken bestemt at det høsten 2024 ikke skal lyses ut tilskudd til taksonomisk kartlegging av arter. Vi arbeider mot en utlysning før sommeren 2025.  

Et bedre Artsprosjektet er målet 

Artsdatabanken har forståelse for at utsettelsen kan føre til ulempe for fagmiljøene som jobber med taksonomi og kartlegging av arter i Norge. Dette beklager vi, samtidig som vi håper på forståelse for at dette er nødvendig. På sikt er målet at Artsprosjektet skal bli bedre - for fagmiljøene, og for prosjektets målgrupper.