Mykkjuke Trechispora mollusca er en skjør hvit kjuke som gjenkjennes på sine små piggete sporer, sett i lysmikroskop.

Mykkjuke Trechispora mollusca er en vanlig kjuke som finnes i løvskog og barskog, der den vokser på dødved av løvtrær og bartrær. Dette er en myk, hvit kjuke, og den kjennes igjen på små piggete sporer og hyfekrystaller, som sees i lysmikroskop. Mykkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. De er meget myke og sprø. Kjuken er lett å løsne, og kanten er hvit og ofte med meget tynne tråder. Poreflaten er hvit og kremfarget til blekt halmfarget. Porene er runde til uregelmessige og 2–5 per mm. Poreåpningene blir hakkete med alderen. Smaken er mild.

Hyfesystemet er monomitisk. Hyfene har bøyler og måler 2–3 μm i diameter. De er ofte dekket med små krystaller og oppsvulmet i hyfebindingene. Hyfene har mange små bipyramidale krystaller.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 10–14 x 4,5–5,5 μm og kort sylindriske, med en basal bøyle.

Basidiosporer er 3,5–4 x 3–3,5 μm og eggformete til halvrunde og piggete.

Substrata. Den vokser på død ved av løvtrær slik som Acer, Alnus, Betula, Castanea, Corylus, Fagus, Populus, Quercus, Robinia, Salix, Sorbus. I tillegg finnes den på bartrær som Abies, Larix, Picea og Pinus og på døde fruktlegemer av Fomes fomentarius og Phellinus spp.

Utbredelse. Den er funnet nord til 70 °N i Norge. Den er også funnet i Nord-Amerika og i Iran.

Bemerkninger. Trechispora mollusca gjenkjennes hovedsakelig ved sine små piggete sporer og at den har bipyramidale krystaller på hyfene. Fra isabellamykkjuke skilles den fra fravær av store oppblåste elementer (sphaerocyster) på hyfene, som isabellamykkjuke har.