Dråpekjuke Postia guttulata er en sjelden kjuke som finnes i gammel granskog, der den vokser på gran. Arten kjennes igjen på de dråpeformete gropene i overflaten og i porelaget. Dråpekjuke finnes nord til Trøndelag.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige. Hattene vokser enkeltvis eller i hyller og er flate. Den har avsmalnende basis og er noe vifteformet. Den måler 9 x 10 x 2 cm. Hatten er hvit som fersk og blir ved tørking beige eller blekt brun. Overflaten har ofte små, grunne, runde groper som er 1–3 mm i diameter. Poreflaten er hvit til kremfarget. Porene er runde til kantete og 4–6 per mm. Fargen er hvit, men med en blekt grønnlig tone i ferske fruktlegemer. Smaken er bitter.

Hyfesystemet er monomitisk. Hyfene har bøyler. Noen hyfer er ekstremt tykkveggete og måler 4–8 (–12) μm i diameter. Gloeoplerous hyfer er også til stede og måler 5–10 (–14) μm i diameter.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 15–20 x 5–6 μm.

Basidiosporer er 4–5 x 2–2,5 μm og er sylindriske til avlange.

Substrata. Arten vokser på død barved, oftest på Picea. Den er meget sjelden funnet på Pinus.

Bemerkninger. De runde gropene på hatten og de tynne, stedvis halvveis stilkete fruktlegemene og den bitre smaken er gode feltkjennetegn for dråpekjuke.