Rosettkjuke Postia balsamea er en meget sjelden kjuke som først og fremst finnes i granskog, der den vokser på død ved av gran. Dette er en hvit myk kjuke som kjennes igjen ved at den vokser i rosetter eller har taklagte hatter. Artene i melkekjukeslekta Postia er generelt vanskelige å skille fra hverandre uten bruk av mikroskopiske karakterer eller gensekvensering. Rosettkjuke er kjent fra Østlandet, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og opp til 3 x 10 x 0,5 cm. Hatten er hvitaktig som fersk og blir vanligvis blekt brunlig ved tørking. Hatten er svakt sonet og fint radiært fibret. Poreflaten er hvitaktig som fersk og blir vanligvis kremfarget. Porene er kantete og 5–6 per mm. Smaken er noe kvaeaktige.

Hyfesystemet er monomitisk.

Cystidier er 11–22 x 5–7 μm, tykkveggete og har en liten krystallkrone. I noen fruktlegemer kan de være vanskelige å finne og sees lettest i langsgående snitt.

Basidier er 15–20 x 4–4,5 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 4–5 x 2,5–3 μm og sylindriske til avlange elliptiske.

Substrata. Arten vokser på levende og døde bartrær slik som Abies, Juniperus, Larix, Picea og Pinus.

Bemerkninger. De tykkveggete cystidiene med apikal krystallkrone og de sylindriske til avlange elliptiske sporene er karakteristiske for arten.