Trompetkjuke kjennes igjen på at den har tubeforma mørkerøde hatter med svart stilk.

Trompetkjuke Polyporus tubaeformis er en vanlig kjuke som finnes i blandingsskog og vokser på or, selje og bjørk. Arten kjennes igjen på at den har tubeforma mørkerøde hatter med svart stilk. Arten kan forveksles med kastanjestilkkjuke Polyporus badius, men denne er større og knyttet til alm. Trompetkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og vanligvis sentralt stilket. Den har tynne og vanligvis små hatter. Den er sjelden over 5 mm bred og 1–6 cm lang. Hatten er& mørk rødbrun og trompetformet. Poreflaten er blekt halmfarget. Porene er runde til noe kantete og måler 5–7 per mm.

Hyfesystemet er dimitisk. Generative hyfer har bøyler.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 14–20 x 6–8 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 7–9 x 3–3,5 μm og sylindriske til noe elliptiske.

Substrata. Arten er mest vanlig på død ved av Alnus, Betula og Salix, mer sjelden på Corylus, Fraxinus, Populus, Pyrus, Rubus og Sorbus, meget sjelden funnet på Picea.

Bemerkninger. Arten gjenkjennes på rødlige brunfarger og traktformete hatter som er tynne og vanligvis små i størrelse. Polyporus badius har den samme fargen på hatten, men er sørlig, mer robust og har enkle skillevegger på hyfene. Polyporus varius har en blek lærfarget hatt, en kort til nesten fraværende stilk og lengre sporer (9–12 μm).