Kjuka Oxyporus ravidus har inntil nylig vært ansett som synonym til ospebarkkjuke Oxyporus corticola. Den er nylig oppgradert til egen art. Den vokser på løvtrær, med en klar preferanse for osp. Den er hattedannende og ligner på lønnekjuke Oxyporus populinus, men skilles på at den har større porer 2-4 per mm (5-7 per mm i lønnekjuke). Lønnekjuke har heller ikke tynnveggete cystidier. Utbredelse er foreløpig dårlig kjent i Norge.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og hattformete. Kjuken er opptil 10 cm bred og lang og 1–2 cm tykk ved festepunktet, mer sjelden utbredt utbøyde. Hatten er finhåret og først hvit til kremfarget og senere blekt halmfarget. Den er ofte noe radiært rynket. Poreflaten er kremfarget til blekt lysbrun. Porene er runde til kantete og 2–4 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk. Hyfene er med enkle skillevegger og ofte krystalldekkete.

Cystidier er 17–30 x 3–6 μm. De er vanlige til sjeldne og sylindriske og med en liten krystallkrone.

Gloeocystidier er 33–45 x 6–10 μm og sylindriske til fusiforme med lysbrytende innhold og ofte utstikkende fra hymeniet.

Basidier er 15–18 x 5–7 μm og klubbeformete.

Basidiosporer er 5–6 (7) x 3,5–4,5 μm og eggformete til bredt elliptiske.

Substrata. Kjuken vokser på forskjellige løvtrær, med en klar preferanse for Populus tremula.

Bemerkninger. Makroskopisk ligner arten på lønnekjuke, men er ettårig og har større porer (5–7 per mm i lønnekjuke). Tynnveggete cystidier er heller ikke til stede i den sistnevnte arten.