Bøkebrunkjuke Inonotus nodulosus  kjennes igjen på at den vokser på bøk og at den har brune taklagte hatter med myk konsistens. Bilde fra Brånakollane i Larvik kommune.

Bøkebrunkjuke Inonotus nodulosus er en nokså sjelden kjuke som vokser på dødved av bøk. Den kjennes igjen på at den vokser på bøk og at den har brune taklagte hatter med myk konsistens. Bøkebrunkjuke følger utbredelsen til bøk i landet. Bøkebrunkjuke kan forveksles med orekjuke, men kan skilles på substrat, i tillegg til setae- og sporekarakterer i mikroskopet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Den har tallrike små og runde hatter opptil 2 cm brede og 2 cm tykke. Hattene er hovformete til trekantete i snitt. Hatten er okerfarget til blekt gulaktig brun. Poreflaten er kanelfarget til rustbrun. Porene er kantete og 3–4 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk. Generative hyfer er hyaline til blekt rustbrune og med enkel skillevegg.

Hymenial setae er 15–40 x 6–12 μm og alltid rette. De er mørk brune og spisse, oftest bøyde ved basis eller enkelte ganger med en forlenget basis eller fot.

Basidier er 13–15 x 6–7μm.

Basidiosporer er 4,5–5 x 3,5–4 μm og elliptiske til halvrunde. De er hyaline til blekt brune og svakt dextrinoide, men reaksjonen er ofte vanskelig å observere.

Substrata. Kjuken vokser nesten utelukkende på død ved av Fagus sylvatica, mer sjeldent på Acer, Alnus, Betula og Carpinus.

Bemerkninger. Bøkebrunkjuke kan forveksles med orekjuke, men har rette hymeniale setae (vanlig bøyde i orekjuke) og elliptiske til halvrunde sporer.