Korallkjuke Grifola frondosa er svært karakteristisk og kjennes igjen på små hatter som vokser sammen i en klase. Bilde fra Vøyen i Bærum kommune.

Korallkjuke Grifola frondosa er en sjelden kjuke som finnes ved basis av gammel eik i edellauvskog, parker og hager. Arten er svært karakteristisk og iøynefallende og kjennes igjen på små hatter som vokser sammen i en klase. Den kan forveksles med skjermkjuke Polyporus umbellatus, men sistnevnte har en stilk som er midtstilt, mens stilken er sidestilt hos korallkjuke. Korallkjuke finnes i Oslofjordsområdet, og på Sørlandskysten og i Hordaland.

Korallkjuke Grifola frondosa vokser ved basis av gammel eik i edellauvskog, parker og hager. Bilde fra Nyplass skole i Lindesnes kommune. 

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og stilkete. Kjuken vokser i sammensatte hatter, opptil 40 cm i bredde. Det er et stort antall hylleformete til vifteformete og ofte sammenvokste hatter som hver er opptil 8 cm brede og 8 mm tykke. Hatten er blekt lavendel‑grå. Porene er kantete og 2–4 per mm.

Hyfesystemet er dimitisk. Hyfer med bøyler.

Cystidier eller andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 22–35 x 7–8 μm.

Basidiosporer er 6–7 x 4–4,5 μm og eggformete til elliptiske.

Substrata. Arten utvikler seg ved basis av levende løvtrær og bartrær. Den er særlig vanlig på Quercus, men også på Acer, Betula, Carpinus, Castanea, Eucalyptus, Fagus, Juglans, Populus og Ulmus.

Bemerkninger. Skjermkjuke ligner, men skiller seg ved å ha mange sentralt stilkete hatter og sylindriske basidiosporer og bindehyfer. Storkjuke skiller seg ved å ha generative hyfer med enkle skillevegger og fibrig konsistens.