Granmusling Gloeophyllum abietinum er en sjelden art (i Norge) som vokser på dødved av bartrær, hovedsakelig på barkløse, tørre læger av gran som periodevis blir kraftig oppvarmet, i åpen skog på solvarme steder. Det er usikkerhet knyttet til om denne arten finnes i Norge grunnet forveklingsmuligheter med vedmusling.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er flerårige og hattformete. Hatten er dyp mørk brun, med alderen sonet. Den er skiveformet med 8–12 per cm målt tangentialt langs kanten. Individuelle skiver er omkring 1 mm tykke og dypt til blekt brune.

Hyfesystemet er trimitisk.

Cystidier er 25–60 x 4–7 μm. De er rikelige i hymenium og gyllenbrune til rustbrune. Cystidiene er spisse til runde og tykkveggete eller med en liten apikal krone av krystaller.

Basidier er 26–32 x 5–6 μm.

Basidiosporer er 9–12 x 3–4 μm og sylindriske.

Substrata. Arten vokser på død ved av Cupressus, Juniperus, Larix, Picea, Pinus og Abies, sjelden på løvtrær som Betula, Fagus, Populus og Quercus.

Bemerkninger. Arten er lett å skille fra vedmusling ved at den har skiveforma porer og brune fargetoner, mens vedmusling kan anløpe oransjegul som fersk. Skivene hos vedmusling er langt mindre og mer uregelmessige enn hos granmusling.