Lakkjuke Ganoderma lucidum er en mindre vanlig kjuke som finnes i barskog, løvskog og blandingsskog og vokser på gran, eik, furu og bjørk. Det er en meget karakteristisk art med vifteforma hatter og lakkaktig og glinsende rød overflate. Lakkjuke finnes nord til Trøndelag.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og stilkete. De er flate og vifteformete med avsmalnende basis. Hatten har en tynn lakkhud som eldre og er gul på kanten i aktivt voksende eksemplarer og blir siden oransjerød til mørkt rødlig brun og endelig dypt vinfarget. Den er typisk dekket med et pulverlag av basidiosporer avsatt via luftstrømmer fra poreflaten. Kanten er skarp og poreflate er først kremhvit til hvit siden beige. Den blir mørk purpurfarget til brun ved riping. Porene er runde til kantete og 4–5 per mm.

Hyfesystemet er dimitisk. Generative hyfer er 2–2,5 μm i diameter og med bøyler. Lakkhuden på hatten har en tett palisade av kølleformete, rødlig‑brune, tykkveggete og amyloide celler opptil 7–11 μm i diameter.

Cystidier eller andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 12–23 x 10–11 μm og bredt elliptiske til tønneformete.

Basidiosporer er 7–11 x 6–8 μm og ofte variable i lengde innenfor den samme innsamling. De er avskåret i spissen og dobbelveggete med brun ornamentering.

Substrata. I Fennoskandia er halvparten av funnene på Picea. Den er også funnet på død ved av tallrike løvtreslekter, slik som Quercus foruten Acacia, Acer, Alnus, Arbutus, Betula, Carpinus, Castanea, Eriobotrya, Eucalyptus, Fagus, Ficus, Fraxinus, Juglans, Laurus, Malus, Olea, Populus, Pyrus og Robinia.

Bemerkninger. Den lakkaktige gule til røde hatten er karakteristisk.