Kameleonkjuke Ceriporia viridans er en kremfarget kjuke som ofte har nyanser av grønt eller lysebrunt. Her er den funnet øst for Lundeåsen i Porsgrunn i 2014.

Kameleonkjuke Ceriporia viridans er en vanlig kjuke i løvskog, og den vokser på død ved av en rekke ulike løvtreslag. Kameleonkjuke er kremfarget, ofte med nyanser av grønt eller lysebrunt i porelaget. Den skilles best fra andre lyse kjukearter på spore- og hyfekarakterer. Kameleonkjuke er kjent fra hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Den vokser ofte i små flekker. Poreflaten er variabel i farge. Den er oftest kremfarget til kanelfarget eller skittenbrun med en grønnlig tone, mer sjelden rosa til skittenhvit. Porene er runde til buktete og 3–5 per mm. I noen fruktlegemer er porene større og mer uregelmessige.

Hyfesystemet er monomitisk. Generative hyfer er rikt greinete og ofte i rette vinkler. De er 2–4 μm brede i trama og opptil 10 μm brede i subikulum.

Cystidier og andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 12–15 x 4–6 μm.

Basidiosporer er 4–6 x 1,5–2 μm og sylindriske til allantoide.

Substrata. Den vokser på mange forskjellige slekter av løvtrær slik som Acacia, Acer, Alnus, Betula, Carpinus, Cornus, Corylus, Eucalyptus, Fagus, Fraxinus, Ilex, Juglans, Populus, Prunus, Pyrus, Quercus, Salix, Sambucus, Sorbus og Tilia, mer sjelden på bartrær slike som Abies, Juniperus, Picea og Pinus. Den vokser også på fruktlegemer av gamle poresopper i slektene Ganoderma og Trametes spp.

Utbredelse. Vidt utbredt i Europa og kosmopolitisk.

Bemerkninger. Dette er en variabel art med ulike fargevariasjoner.

Kameleonkjuke Ceriporia viridans er en vanlig kjuke i løvskog, og den vokser på død ved av en rekke ulike løvtreslag. Bildet er tatt ved Brattås i Halden.