Nettkjuke Ceriporia reticulata er en vanlig kjuke i løvskog på død ved av ulike løvtrær. Bildet er tatt i Kjøremslia i Nord-Fron i 2018.

Nettkjuke Ceriporia reticulata er en vanlig kjuke som finnes i løvskog og vokser på død ved av en rekke ulike lauvtreslag. Dette er en tynn og hvit kjuke med et karakteristisk nettmønster i porelaget. Nettkjuke er kjent fra hele landet.

Nettkjuke Ceriporia reticulata er tynn og hvit i fargen med  et karakteristisk nettmønster i porelaget. Denne er fra Bakkeåsen i Modum og funnet i 2015.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Den vokser vanligvis i små flekker. Kanten er hvit og tynn. Porene oppstår som isolerte grunne fordypninger og poreflaten er gråaktig til hvit eller svakt kremfarget til rosa eller blekt oransje. Porene er 3–4 per mm. De er runde til uregelmessige.

Hyfesystemet er monomitisk.

Cystidier og andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 15–20 x 5–7 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 7–9,5 x 2–3,5 μm og allantoide.

Substrata. Den vokser på døde løvtrær slik som Acacia, Alnus, Acer, Arbutus, Betula, Carpinus, Castanea, Clematis, Corylus, Erica, Eucalyptus, Fagus, Fraxinus, Hedera, Populus, Prunus, Quercus, Sambucus, Salix, Sorbus, Tilia og Ulmus. Stedvis vokser den på døde kjuker slik som Bjerkandera, Inonotus og Phellinus-arter.

Bemerkninger. Porene hos nettkjuke er nett-lignende, og dette sammen med de relativt store, allantoide sporene er gode kjennetegn for arten.