Biofokus, i samarbeid med Miljøfaglig Utredning og Naturhistorisk Museumorganiserte, organiserte 2.- 5.mai 2023 workshop for å kartlegge lav og vedboende sopp på søyle-einer og kelo-furugadd i lavlandsskog på Østlandet. Utvikling av nettverk og kunnskapsutveksling mellom ekspertisen hos fag- og forskningsinstitusjoner var også et viktig formål med workshoppen.

Skorpelaven kremkorkje (Ochrolechia alboflavescens) på gammel einer ved Berganvarden i Sigdal.

Gjennom ulike natur- og artskartlegginger har det de siste 10-15 årene blitt klart at søyle-einer og furugadd av «kelo-typen» er levesteder for et særegent og spesialisert artsmangfold av lav og vedboende sopp. Søyleeiner er grov, gammel, treformet einer (Juniperus communis), og furugadd av «kelo-typen» er barkløs stående død furu (Pinus sylvestris) etter seinvokste trær. Disse habitatene er sjeldne, og konsentrert til gammel lavlands-naturskog i noen få distrikter og områder i Norge. Det vi vet om dette artsmangfoldet er begrenset, og det er et stort behov for å øke kunnskapen om disse artenes taksonomi, utbredelse og økologi. Ikke minst er dette viktig for forvaltningen.

Biofokus, i samarbeid med Miljøfaglig Utredning og Naturhistorisk Museum, organiserte 2.- 5.mai 2023 workshop for å øke kunnskapen om disse sjeldne habitatene og artene som lever der, og for å bringe ekspertise fra ulike fag- og forskningsinstitusjoner sammen slik at kunnskap kan utveksles og nettverk etableres. Det var også viktig formål for workshoppen å formidle kunnskapen om denne skogsnaturen til resten av samfunnet.

Feltarbeid

Feltdelen av workshopen ble gjennomført i Sigdal og på Notodden, og i løpet av fire lange dager i felt ble et stort antall arter dokumentert. Mange belegg ble også samlet inn. På kveldstid ble materialer gjennomgått og der det trengtes klargjort for DNA-sekvensering.

Resultater

Alle funn som kunne bestemmes enten i felt eller med mikroskopiske undersøkelser ble fortløpende lagt ut i Artskart hos Artsdatabanken. Så langt omfatter dette 224 arter av lav og 32 arter sopp. Av disse funnene var 16 lavarter og 10 sopparter rødlistet.

En rekke funn er ennå ikke artsbestemt, og derfor ikke lagt ut på Artskart. Dette gjelder blant annet mange arter som er i prosess for å bli DNA-sekvensert.

Avsluttet prosjekt

Prosjektet ble formelt avsluttet da det siste materialet ble sendt til DNA-sekvensering. Samtidig venter vi oss flere resultater når svaret på disse kommer. Videre arbeid med tolkning av resultater, revidering av artskomplekser og slekter vil sannsynligvis pågå i flere år fremover. Workshopen har høyst sannsynlig resultert i at det er funnet minst to nye arter for vitenskapen (dvs. nye for verden), og minst to nye arter for Norge. Nye resultater fra DNA-sekvenseringen vil kunne inneholde enda flere overraskelser.

Workshopen viser at vi fremdeles har store kunnskapshull knyttet til mangfoldet av lav i gammel brannpåvirket naturfuruskog med høyt innslag av kelo-elementer og søyle-einer.

Workshopen ga stort utbytte mht. å bygge nettverk mellom ulike faginstitusjoner, og deltakerne fikk økt kunnskap både mht. skogtypene og habitatene som ble undersøkt, og det tilhørende artsmangfoldet.

Gammel lavlandsfuru-naturskog med mye dødved øst for Tjåga i Notodden.

Alexander Nilsson (til venstre) og Einar Timdal (til høyre) leiter etter lav på gamle søyle-einer i den gamle furuskogen ved Berganvarden i Sigdal.